Višně

Višně
Zdroj: Pixabay.com

Reklama

Léto je v plném proudu a vy přemýšlíte, čím se osvěžit? Od přílišného horka by vám mohly pomoci vychlazené šťavnaté višně. Nejsou sice tak sladké jako oblíbenější třešně, ale jistě vás v mnohém příjemně překvapí.

S jakými odrůdami višní se v ČR můžete setkat, jaké vitamíny a minerální látky višně obsahují i jaké jsou ideální podmínky pro pěstování, to se dozvíte v článku.

Višeň obecná (Prunus cerasus)

Višeň obecná, latinsky Prumus cerasus, pochází jako většina ostatních peckovitých stromů ze západní Asie a severní Indie. Postupným šlechtěním a pokročilými technikami pěstování se višně dostaly i do jihovýchodní Evropy v podobě, kterou známe dnes.

V České republice se nejčastěji setkáme se třemi druhy višní:

  • Amarelky, také známé pod názvem „třešňovišně“. Jsou světlejšího zbarvení, zploštělého tvaru a obzvláště se hodí na zavařování marmelád.
  • Kyselky, se kterými se pravděpodobně setkáte nejčastěji. Jsou tmavé až téměř černé, mají srdcovitý tvar a výraznou nakyslou chuť. Skvělé jsou v bublaninách či v kynutých koláčích s tvarohem.
  • Skleněnky či skleňovky jsou poslední skupinou. Zbarvené jsou podobně jako amarelky, ale mají kyselejší chuť.

Višním se nejlépe daří v mírném podnebném pásu s občasnými dešti. Jejich dřevo se hojně využívá v nábytkářském průmyslu. Zajímavostí může být, zejména pro kuchtíky a gurmány, že z plodů višní se v Maďarsku vaří studená polévka hideg meggyleves (čtěte hidek megleveš). Skládá se pouze ze tří surovin – zakysané smetany, krystalového cukru a vyzrálých kyselejších višní. Lze ji dochutit hřebíčkem, červeným vínem či skořicí.

Minerály a vitamíny obsažené ve višních

I přesto, že višně neobsahují příliš mnoho vitamínů, neznamená to, že nejsou přínosné pro lidský organismus. Díky vysokému množství minerálů dodávají tělu mnoho důležitých látek.

Nejprve se však pojďme zaměřit na vitamíny. Stopové množství vitamínů zastupují převážně vitamíny B3 a C. Vitamín B3 napomáhá správné funkci metabolismu, pro který je prospěšný i vitamín C, neboť zajišťuje snadné štěpení aminokyselin, čímž dochází k syntéze kolagenu, který je potřebný pro správný vývoj kostí a pojivových tkání. Vitamín C také snižuje krvácivost, zpevňuje zubní sklovinu a předchází vypadávání zubů.

Nyní přejděme na složení a vlastnosti jednotlivých minerálních látek. Jejich vysoké procento je zastoupeno především jódem, který je vhodný pro lidi trpící onemocněním štítné žlázy a bolestmi páteře. Dále je zde velké množství vápníku, který je důležitý pro vývin kostí, zubů a pro správnou funkci nervových vláken.

Tvorbu červených krvinek zajišťuje železo a draslík. Pokud se potýkáte s cukrovkou, doporučujeme višně zařadit do vašeho jídelníčku, neboť mangan v nich obsažený trvale reguluje množství cukru v krvi a také snižuje cholesterol.

Minerály

  • jód
  • vápník
  • železo
  • draslík
  • mangan
  • zinek
  • bór
  • fosfor
  • hořčík
  • měď
  • sodík
Zdroj: Freepik.com

Vitamíny

  • cholin
  • kyselina listová
  • A
  • B3
  • C
  • E
  • K

Jak pěstovat višeň obecnou na zahradě

Nejdůležitější částí před samotným pěstováním višní je výběr správného místa, neboť málokterý ovocný strom je tolik náchylný k poškození jarními mrazíky či studenými dešti. Umístění je vhodné ve vyšší nadmořské výšce a ideální je propustná písečná půda. Díky těmto parametrům se spíše vyhnete nebezpečným mrazům i napadení od parazitů.

Až se váš stromek obsype plody, je důležité, abyste měli zajištěnou kultivaci, které dosáhnete vysetím jetele, což podpoří růst mladé višně. Kultivaci je nejlepší zahájit co nejdříve. Doporučujeme zasít jetel na jaře, na přelomu března a dubna. Tím zajistíte tolik potřebnou vlhkost půdy. Posečený jetel můžete použít i jako přírodní zelené hnojivo, čímž se vyhnete zbytečnému používání dusíkatých hnojiv. Plody višně dozrávají nejčastěji v polovině července a podléhají rychlému kažení.

Recept na domácí višňovou marmeládu

Z višní můžete podobně jako z ostatních peckovin vyrábět chutné džemy a marmelády. Skvělá je i domácí višňová šťáva. My vám dnes představíme recept na jednoduchou višňovou marmeládu s čokoládou, kterou si zamilují děti i dospělí.

Ingredience:

  • 1 kg vypeckovaných višní
  • 500 g krupicového cukru
  • 150 g hořké čokolády (doporučujeme alespoň 75%)
  • 1 sáček želírujícího přípravku 3:1 (např. Gelfix Super)
  • 1 sáček kyseliny citrónové
  • 1 sáček vanilkového cukru

Postup:

Vypeckované višně rozmixujeme. Želírující přípravek smícháme asi s jednou lžící cukru, vmícháme do rozmixovaných višní a celou směs ve větším hrnci přivedeme k varu.

Odstavíme a do směsi vmícháme zbytek cukru s nahrubo nastrouhanou čokoládou a vanilkovým cukrem. Opětovně přivedeme k varu a asi přibližně pět minut provaříme.

Vzniklou pěnu odebereme, marmeládou naplníme předehřáté skleničky, které zavíčkujeme a obrátíme na 24 hodin dnem vzhůru a je hotovo.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Dračí ovoce
Dračí ovoce
Zázvor
Zázvor
Pelyněk pravý
Pelyněk pravý
Majoránka
Majoránka
Blumy
Blumy
Petržel
Petržel

Relaxin

Reklama

Používáme cookies, abychom vám zajistili co nejsnadnější použití našeho webu. Více informací: Podrobnosti o cookies.