Pravděpodobně si nikdo z nás neumí představit léto bez šťavnatých, sladce chutnajících třešní, které se rozplývají na jazyku. Nejsou jen chutné, ale také velice zdravé a pro naše tělo prospěšné. Třešně obsahují totiž celou řadu vitamínů a minerálů, se kterými se v článku blíže seznámíme. A to není vše. Zaměříme se i na správné pěstování a využití třešní v kuchyni.
Třešně (Prunus avium)
Dodnes není zcela objasněn přesný původ třešní. Archeologové se domnívají, že plané třešně, jinak také zvané jako ptáčnice, pocházejí již z doby bronzové. V dobové literatuře římského přírodovědce Plinia se dozvídáme, že plané třešně se do Evropy dostaly pravděpodobně z Malé Asie kolem 1. století př.n.l. Nejspíše se však jednalo již o vyšlechtěný druh třešně plané – tzv. kultivar. První zmínka o pěstování třešní na území České republiky spadá do 12. století.
Je až neuvěřitelné, kolik druhů třešní postupným šlechtěním vzniklo. Dnes je známo více než tisíc druhů třešní různých barev i chutí.
Za zmínku jistě stojí česká odrůda Tamara, která patří k jedněm z nejkvalitnějších třešní na světě. Oblíbená je také třešeň ptačí tmavá, která v létě plodí malé černé plody s výraznou aromatickou chutí. Možná jste se někdy setkali i s třešní chrupkou, jejíž plody mají podmanivou sladkou chuť, a hodí se tak pro zavařování kompotů.
Minerály a vitamíny obsažené v třešních
Jak už bylo řečeno, třešně jsou pro naše tělo velmi blahodárné. Díky hormonu melatoninu a hořčíku zvyšují kvalitu našeho spánku a celkově čistí mysl. Třešně obsahují dále antokyany, které trvale zlepšují paměť a posilují soustředění. Jejich konzumací si zároveň čistíte játra, ledviny a krev. Stranou nezůstávají ani kosti, veškerá vaziva a zuby, neboť třešně obsahují vysoké procento vápníku, které podporuje jejich růst i obnovu po úrazech. Draslík napomáhá správné funkci nervů, svalů a srdce.
Velkou roli zde hraje vitamín C, který zpevňuje cévní stěny vlásečnic, čímž přispívá ke správnému prokrvování celého organismu. Posiluje také vazivový aparát zubů, a předchází tak jejich viklání a vypadávání. Je také zásadní pro správný vývoj kostí, svalů i vazů nejen u dětí.
Minerály | Vitamíny |
draslík hořčík vápník zinek železo křemík |
B C E |
Pěstování třešní
Pokud se rozhodnete třešně pěstovat, nezapomeňte, že pro svůj růst potřebují teplé a slunné prostředí, které je chráněno před větrem a jarními mrazíky. Dařit se jim bude spíše v lehčích, dobře propustných, hlinitých půdách. Záleží zde však na daném druhu třešní. Rané odrůdy se hodí do sušších půd, pozdější do půd vlhčích.
Stromky lze vysazovat na jaře i na podzim. Před samotným zasazením do půdy doporučujeme kořeny stromku namočit na 2 až 6 hodin do vody, čímž podpoříte následné zakořenění. Po zasazení stromku do půdy nasypte zeminu či rozležený kompost nejprve kolem kořenů, a teprve poté pokračujte v jejich úplném zasypávání. Důležité je také důkladné ušlapání zeminy kolem stromku a jeho řádné zalití. Jednotlivé stromky hnojte nejdříve po odkvětu či po sklizni plodů. První třešně dozrávají již koncem května, nejčastěji však v červnu a červenci.
Recept na třešňové smoothie
Třešně se hodí nejen pro tvorbu marmelád a kompotů, ale také pro přípravu jednoduchých a zdravých smoothie.
Ingredience:
- 300 ml kokosového mléka
- 100 g mandlí
- 2 čajové lžičky medu
- 5-6 čajových lžiček chia semínek
- 4 plné hrsti třešní
- led
- mátu na ozdobu
Postup:
Třešně nejprve vypeckujte a spolu s dalšími surovinami rozmixujte. Nalijte do vyšší sklenice, přisypte led, ozdobte si vaše dílo mátou a užijte si krásný letní den!