Švestky patří k oblíbenému ovoci, protože jsou velmi chutné a existuje nespočet způsobů, jak je zpracovat. Kromě toho jejich konzumace příznivě ovlivňuje zdraví. V článku zjistíte, jak švestky pěstovat, proč je zařadit do jídelníčku, jak je zpracovat a tipy na recepty.
Švestky prospívají zdraví, jaké látky obsahují?
Švestky jsou nejen dobré, ale díky obsaženým látkám i zdraví prospěšné.
O švestkách se ví, že:
- díky obsahu vlákniny jsou prevencí zácpy, napomáhají vyprazdňování, upravují trávení a pomáhají zhubnout
- švestky působí detoxikačně
- umí odbourávat kyselinu močovou, čímž působí proti dně
- příznivě působí na nervový systém
- posilují paměť
- podporují funkci jater a ledvin
- posilují krevní oběh
- švestky harmonizují krevní tlak
- mohou být prevencí cévních mozkových příhod
- zabraňují srážení krevních destiček
- ačkoliv jsou švestky sladké, mají nízký glykemický index, a proto jsou vhodné i pro diabetiky
- posilují imunitu
Švestky obsahují vitamín A, vitamíny skupiny B – B1, B2, B3, B6, C, E, K, minerály – draslík, vápník, železo, fosfor, zinek, hořčík, dále vlákninu, organické kyseliny a cenné třísloviny.
Vše, co potřebujete vědět o pěstování švestek
Pokud se rozhodnete, že chcete sklízet švestky ze své vlastní zahrádky, náročnost pěstování švestky domácí vám rozhodně nebude stát v cestě. Pěstování můžeme rozdělit do sekcí níže.
Výběr správné odrůdy
Pěstování švestky domácí začíná už výběrem ovocného stromku. Švestka domácí má řadu odrůd a vy hned na začátku musíte rozhodnout, zda chcete cizosprašnou (k ní potřebujete další strom jako opylovače) nebo samosprašnou odrůdu (ta se dokáže opylovat sama). Právě samosprašná odrůda je u pěstitelů oblíbenější.
Nejvhodnější podmínky pro pěstování
Švestkám se u nás daří poměrně dobře, přesto tento strom má raději teplejší oblasti. Švestkové stromy milují teplé, slunné a před větrem dobře chráněné místo. Pro svůj růst upřednostňují dobře propustnou, vlhčí půdu. Ačkoliv stromy dobře snášejí i krátkodobé mrazíky kolem – 20 °C, je dobré jejich kmen na zimu obalit třeba jutou.
Vhodná doba pro výsadbu, výsadba a řez stromku
Nejvhodnější dobou pro výsadbu mladého stromku švestky domácí je podzim, ale dají se vysazovat i na jaře. Před samotným vysazením je dobré kořeny stromku namočit na dvě hodiny do vody. Mladému stromku můžete poskytnout nějakou oporu. Hned po výsadbě je dobré stromek zastřihnout. To znamená odstranit všechny přebytečné výhony, a zkrátit na délku jedné třetiny ty, které chceme ponechat. Tento počáteční řez dá stromu základ pro správné větvení koruny. Stromy je nutné dále ořezávat takzvaným udržovacím řezem. Ten provádíme vždy po sklizni plodů a odstraníme při něm všechny křižující se větvičky. Dlouhé větve zkracujeme na polovinu a postranní výhonky na dvě očka.
Hnojení a zalévání švestky domácí
Švestka domácí nepohrdne zeleným hnojením nebo mulčováním půdy kolem kmene, které lze provést kůrou nebo spadaným listím. Pravidelná zálivka je pro švestku domácí nutností, a to nejen při výsadbě, ale také v průběhu celé sezóny, zvláště v období velkého sucha.
Jak zpracovat švestky – mražení, zavařování, sušení
A když se výsadba stromku povede a švestce domácí se bude na vaší zahrádce dařit, budete mít časem tolik švestek, že je nebudete moci čerstvé sníst. To ale není žádný problém, protože právě švestky jsou ovocem, které je přeborníkem v možnostech svého zpracování. Švestky můžete vypeckovat a dát do mrazáku, usušit v sušičce na ovoce nebo je zavařit ve sladkém nálevu vypeckované nebo s peckami.
Tím ale výčet zpracování švestek nekončí. Ze švestek lze udělat povidla nebo švestkovou čokoládu. Výborné jsou do pečeného čaje a v neposlední řadě z nich lze udělat čatní nebo výborné švestkové knedlíky (i ty můžete mimochodem zamrazit). Upéct můžete skvělý koláč, švestkový dort nebo si připravit švestkový chia pudink, na kterém si všichni pochutnají.