Kdo by alespoň jednou za život nevyzkoušel šťovík kyselý (Rumex acetosa) rovnou z louky do úst? Jeho kyselá a nahořklá chuť dokáže po dlouhé procházce osvěžit. Vzhledem k obsahu cenných látek je šťovík kyselý v kuchyni vítanou bylinkou. Mezi jeho další časté názvy patří kyseláč, kobylí šíp nebo kyslička.
Šťovík kyselý je vitamínovým zázrakem louky
Šťovík je v našich končinách poměrně častou luční bylinkou. Každý, kdo ho na louce uvidí, se u něj zastaví a zkusí ho ochutnat, přesně jako to dělal, když byl dítě. Ani vy se nemusíte ničeho ostýchat. Žvýkáním šťovíku doplníte do těla vitamín C a také se osvěžíte.
Šťovík kyselý obsahuje spoustu minerálů, především pak:
- hořčík
- mangan
- draslík
- železo
- vitamín C
- vitamín A
- vitamíny skupiny B (především pak B1, B2, B6 a B9)
- dále kyselinu šťavelovou
- antrachinon
- organické kyseliny
Antrachinony jsou látky, které dokážou utišit bolest a zároveň působí výrazně protizánětlivě. Kyselina šťavelová je pak látkou, která může ve větším množství dělat neplechu. Vyskytuje se také ve špenátu, v rebarboře a červené řepě. Kyselina šťavelová může vést k tvorbě ledvinových kamenů. Také snižuje využitelnost železa a narušuje hospodaření organismu s vápníkem. Proto není konzumace šťovíku doporučena těhotným ženám a lidem trpícím dnou. Ani ostatní lidé, kteří netrpí žádnými zdravotními problémy, by šťovík neměli nadměrně konzumovat. Tady více než kde jinde platí – všeho s mírou.
Jak zpracovat šťovík?
Šťovík kyselý neslouží pouze jako rychlé osvěžení při procházkách přírodou. Dobře poslouží i ve vaší kuchyni. Nejlepší doba pro jeho sběr je brzy na jaře, kdy jsou lístky šťovíku mladé, křehké a šťavnaté. Později lístky hořknou a už nejsou tak chuťově vyvážené. Ze šťovíku lze připravit různé saláty, polévky a pomazánky. Šťovík může být vhodnou součástí nádivek a nákypů. Jak zpracovat šťovík? Jeho listy stačí omýt, a pak použít podobně, jako kdybyste pracovali se špenátem. Aby se zmírnila kyselost šťovíku, doplňují se pokrmy z něj smetanou, mlékem, vejcem, sýrem nebo majonézou.
Ze šťovíku si můžete připravit i čaj. Šťovík funguje nejlépe, pokud ho konzumujete čerstvý. V tomto stavu obsahuje nejvíce vitamínů a minerálů. Ty se tepelnou a jinou úpravou pochopitelně ztrácejí. Abyste si udělali zásobu šťovíku na celý rok, je možné jeho sušení, a dokonce i jeho mražení. Pokud se vám na sběr šťovíku nechce pokaždé až na louku, klidně si ho můžete jednoduše vypěstovat na zahrádce.
S jakými zdravotními neduhy může šťovík pomoct?
Šťovík je cenným zdrojem elektrolytů. Ty v těle hrají podstatnou roli. Například zajišťují správnou hydrataci buněk v těle, příznivě působí na srdce, mozek, nervovou soustavu a napomáhají koordinaci svalů.
Šťovík kyselý je cenným zdrojem vitamínu C. Námořníci ho proto používali na léčbu kurdějí (je to nemoc způsobená dlouhodobým nedostatkem vitamínu C). Díky obsahu vitamínu C podporuje šťovík kyselý imunitu, přispívá k resorpci železa a podílí se na tvorbě kolagenu.
Šťovík kyselý dále:
- pročišťuje střeva
- podporuje přirozenou peristaltiku střev
- podporuje dobrý stav sliznic
- příznivě působí na krvetvorbu a je velice vhodný při anémii
- podporuje detoxikaci celého organismu
- má močopudné účinky
- odvodňuje
- podporuje správnou činnost mozku
- zlepšuje paměť
- napomáhá soustředění
- příznivě působí na nervový systém
- pročišťuje trávicí trakt a podporuje trávení
- čistí játra
- zbavuje tělo únavy
- ulevuje při zánětu dásní
- vhodný je při oparech a aftech
- dokáže pomoct s kožními nemocemi
- uvolňuje dýchací cesty
- může pomoct při rýmě a nachlazení
- je vhodný při zácpě
- semena šťovíku mají pro změnu protiprůjmový účinek
Věděli jste, že kyselina šťavelová byla vůbec poprvé izolována právě ze šťovíku? Právě z něj je pravidelně získávána a používána v lékařství. Šťovík je také využíván pro získání zeleného přírodního barviva.
Recept na šťovíkovou polévku
Zahřeje, zasytí a tělu dodá spoustu vitamínů. Řeč je o polévce ze šťovíku kyselého.
Potřebovat budete:
- dvě hrsti nakrájeného šťovíku
- 40 g hladké mouky
- 80 g másla
- litr masového vývaru
- kelímek smetany na vaření
- sůl, pepř
- žloutek
Lístky šťovíku restujte na pánvi, zaprašte moukou a vytvořte světlou jíšku. Poté směs zalijte vývarem, přiveďte k varu a míchejte. Polévku povařte alespoň 10 minut kvůli přítomné mouce. Pak ji zjemněte smetanou, přidejte sůl, pepř a vaječný žloutek. Dobrou chuť!
Ačkoliv šťovík vypadá docela obyčejně, má neobyčejný účinek na zdraví. Pokud ho budete konzumovat s mírou, může být příjemným zpestřením vaší kuchyně.