Šťovík kyselý

Fotografie: Šťovík kyselý
Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Kdo by alespoň jednou za život nevyzkoušel šťovík kyselý (Rumex acetosa) rovnou z louky do úst? Jeho kyselá a nahořklá chuť dokáže po dlouhé procházce osvěžit. Vzhledem k obsahu cenných látek je šťovík kyselý v kuchyni vítanou bylinkou. Mezi jeho další časté názvy patří kyseláč, kobylí šíp nebo kyslička.

Šťovík kyselý je vitamínovým zázrakem louky

Šťovík je v našich končinách poměrně častou luční bylinkou. Každý, kdo ho na louce uvidí, se u něj zastaví a zkusí ho ochutnat, přesně jako to dělal, když byl dítě. Ani vy se nemusíte ničeho ostýchat. Žvýkáním šťovíku doplníte do těla vitamín C a také se osvěžíte.

Šťovík kyselý obsahuje spoustu minerálů, především pak:

  • hořčík
  • mangan
  • draslík
  • železo
  • vitamín C
  • vitamín A
  • vitamíny skupiny B (především pak B1, B2, B6 a B9)
  • dále kyselinu šťavelovou
  • antrachinon
  • organické kyseliny

Antrachinony jsou látky, které dokážou utišit bolest a zároveň působí výrazně protizánětlivě. Kyselina šťavelová je pak látkou, která může ve větším množství dělat neplechu. Vyskytuje se také ve špenátu, v rebarboře a červené řepě. Kyselina šťavelová může vést k tvorbě ledvinových kamenů. Také snižuje využitelnost železa a narušuje hospodaření organismu s vápníkem. Proto není konzumace šťovíku doporučena těhotným ženám a lidem trpícím dnou. Ani ostatní lidé, kteří netrpí žádnými zdravotními problémy, by šťovík neměli nadměrně konzumovat. Tady více než kde jinde platí – všeho s mírou.

Jak zpracovat šťovík?

Šťovík kyselý neslouží pouze jako rychlé osvěžení při procházkách přírodou. Dobře poslouží i ve vaší kuchyni. Nejlepší doba pro jeho sběr je brzy na jaře, kdy jsou lístky šťovíku mladé, křehké a šťavnaté. Později lístky hořknou a už nejsou tak chuťově vyvážené. Ze šťovíku lze připravit různé saláty, polévky a pomazánky. Šťovík může být vhodnou součástí nádivek a nákypů. Jak zpracovat šťovík? Jeho listy stačí omýt, a pak použít podobně, jako kdybyste pracovali se špenátem. Aby se zmírnila kyselost šťovíku, doplňují se pokrmy z něj smetanou, mlékem, vejcem, sýrem nebo majonézou.

Ze šťovíku si můžete připravit i čaj. Šťovík funguje nejlépe, pokud ho konzumujete čerstvý. V tomto stavu obsahuje nejvíce vitamínů a minerálů. Ty se tepelnou a jinou úpravou pochopitelně ztrácejí. Abyste si udělali zásobu šťovíku na celý rok, je možné jeho sušení, a dokonce i jeho mražení. Pokud se vám na sběr šťovíku nechce pokaždé až na louku, klidně si ho můžete jednoduše vypěstovat na zahrádce.

Zdroj: Freepik.com

S jakými zdravotními neduhy může šťovík pomoct?

Šťovík je cenným zdrojem elektrolytů. Ty v těle hrají podstatnou roli. Například zajišťují správnou hydrataci buněk v těle, příznivě působí na srdce, mozek, nervovou soustavu a napomáhají koordinaci svalů.

Šťovík kyselý je cenným zdrojem vitamínu C. Námořníci ho proto používali na léčbu kurdějí (je to nemoc způsobená dlouhodobým nedostatkem vitamínu C). Díky obsahu vitamínu C podporuje šťovík kyselý imunitu, přispívá k resorpci železa a podílí se na tvorbě kolagenu.

Šťovík kyselý dále:

  • pročišťuje střeva
  • podporuje přirozenou peristaltiku střev
  • podporuje dobrý stav sliznic
  • příznivě působí na krvetvorbu a je velice vhodný při anémii
  • podporuje detoxikaci celého organismu
  • má močopudné účinky
  • odvodňuje
  • podporuje správnou činnost mozku
  • zlepšuje paměť
  • napomáhá soustředění
  • příznivě působí na nervový systém
  • pročišťuje trávicí trakt a podporuje trávení
  • čistí játra
  • zbavuje tělo únavy
  • ulevuje při zánětu dásní
  • vhodný je při oparech a aftech
  • dokáže pomoct s kožními nemocemi
  • uvolňuje dýchací cesty
  • může pomoct při rýmě a nachlazení
  • je vhodný při zácpě
  • semena šťovíku mají pro změnu protiprůjmový účinek

Věděli jste, že kyselina šťavelová byla vůbec poprvé izolována právě ze šťovíku? Právě z něj je pravidelně získávána a používána v lékařství. Šťovík je také využíván pro získání zeleného přírodního barviva.

Recept na šťovíkovou polévku

Zahřeje, zasytí a tělu dodá spoustu vitamínů. Řeč je o polévce ze šťovíku kyselého.

Potřebovat budete:

  • dvě hrsti nakrájeného šťovíku
  • 40 g hladké mouky
  • 80 g másla
  • litr masového vývaru
  • kelímek smetany na vaření
  • sůl, pepř
  • žloutek

Lístky šťovíku restujte na pánvi, zaprašte moukou a vytvořte světlou jíšku. Poté směs zalijte vývarem, přiveďte k varu a míchejte. Polévku povařte alespoň 10 minut kvůli přítomné mouce. Pak ji zjemněte smetanou, přidejte sůl, pepř a vaječný žloutek. Dobrou chuť!

Ačkoliv šťovík vypadá docela obyčejně, má neobyčejný účinek na zdraví. Pokud ho budete konzumovat s mírou, může být příjemným zpestřením vaší kuchyně.

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Fresh ripe organic cauliflower on wooden background. Healthy eating concert
Květák
mirik_celer_1
Miřík celer
Bouquet  Colts Foot or Tussilago on a white background
Podběl lékařský
Closeup of true morel mushrooms surrounded by autumn leaves  against a blurry background
Smrž obecný
Young nettle leaves. Fresh organic nettle leaves. Stinging nettle leaves. Common nettle. Phytotherapy
Kopřiva dvoudomá
Fotografie: Angrešt
Angrešt

Viaflorin

Reklama