Šťovík kyselý

Fotografie: Šťovík kyselý
Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Kdo by alespoň jednou za život nevyzkoušel šťovík kyselý (Rumex acetosa) rovnou z louky do úst? Jeho kyselá a nahořklá chuť dokáže po dlouhé procházce osvěžit. Vzhledem k obsahu cenných látek je šťovík kyselý v kuchyni vítanou bylinkou. Mezi jeho další časté názvy patří kyseláč, kobylí šíp nebo kyslička.

Šťovík kyselý je vitamínovým zázrakem louky

Šťovík je v našich končinách poměrně častou luční bylinkou. Každý, kdo ho na louce uvidí, se u něj zastaví a zkusí ho ochutnat, přesně jako to dělal, když byl dítě. Ani vy se nemusíte ničeho ostýchat. Žvýkáním šťovíku doplníte do těla vitamín C a také se osvěžíte.

Šťovík kyselý obsahuje spoustu minerálů, především pak:

  • hořčík
  • mangan
  • draslík
  • železo
  • vitamín C
  • vitamín A
  • vitamíny skupiny B (především pak B1, B2, B6 a B9)
  • dále kyselinu šťavelovou
  • antrachinon
  • organické kyseliny

Antrachinony jsou látky, které dokážou utišit bolest a zároveň působí výrazně protizánětlivě. Kyselina šťavelová je pak látkou, která může ve větším množství dělat neplechu. Vyskytuje se také ve špenátu, v rebarboře a červené řepě. Kyselina šťavelová může vést k tvorbě ledvinových kamenů. Také snižuje využitelnost železa a narušuje hospodaření organismu s vápníkem. Proto není konzumace šťovíku doporučena těhotným ženám a lidem trpícím dnou. Ani ostatní lidé, kteří netrpí žádnými zdravotními problémy, by šťovík neměli nadměrně konzumovat. Tady více než kde jinde platí – všeho s mírou.

Jak zpracovat šťovík?

Šťovík kyselý neslouží pouze jako rychlé osvěžení při procházkách přírodou. Dobře poslouží i ve vaší kuchyni. Nejlepší doba pro jeho sběr je brzy na jaře, kdy jsou lístky šťovíku mladé, křehké a šťavnaté. Později lístky hořknou a už nejsou tak chuťově vyvážené. Ze šťovíku lze připravit různé saláty, polévky a pomazánky. Šťovík může být vhodnou součástí nádivek a nákypů. Jak zpracovat šťovík? Jeho listy stačí omýt, a pak použít podobně, jako kdybyste pracovali se špenátem. Aby se zmírnila kyselost šťovíku, doplňují se pokrmy z něj smetanou, mlékem, vejcem, sýrem nebo majonézou.

Ze šťovíku si můžete připravit i čaj. Šťovík funguje nejlépe, pokud ho konzumujete čerstvý. V tomto stavu obsahuje nejvíce vitamínů a minerálů. Ty se tepelnou a jinou úpravou pochopitelně ztrácejí. Abyste si udělali zásobu šťovíku na celý rok, je možné jeho sušení, a dokonce i jeho mražení. Pokud se vám na sběr šťovíku nechce pokaždé až na louku, klidně si ho můžete jednoduše vypěstovat na zahrádce.

Zdroj: Freepik.com

S jakými zdravotními neduhy může šťovík pomoct?

Šťovík je cenným zdrojem elektrolytů. Ty v těle hrají podstatnou roli. Například zajišťují správnou hydrataci buněk v těle, příznivě působí na srdce, mozek, nervovou soustavu a napomáhají koordinaci svalů.

Šťovík kyselý je cenným zdrojem vitamínu C. Námořníci ho proto používali na léčbu kurdějí (je to nemoc způsobená dlouhodobým nedostatkem vitamínu C). Díky obsahu vitamínu C podporuje šťovík kyselý imunitu, přispívá k resorpci železa a podílí se na tvorbě kolagenu.

Šťovík kyselý dále:

  • pročišťuje střeva
  • podporuje přirozenou peristaltiku střev
  • podporuje dobrý stav sliznic
  • příznivě působí na krvetvorbu a je velice vhodný při anémii
  • podporuje detoxikaci celého organismu
  • má močopudné účinky
  • odvodňuje
  • podporuje správnou činnost mozku
  • zlepšuje paměť
  • napomáhá soustředění
  • příznivě působí na nervový systém
  • pročišťuje trávicí trakt a podporuje trávení
  • čistí játra
  • zbavuje tělo únavy
  • ulevuje při zánětu dásní
  • vhodný je při oparech a aftech
  • dokáže pomoct s kožními nemocemi
  • uvolňuje dýchací cesty
  • může pomoct při rýmě a nachlazení
  • je vhodný při zácpě
  • semena šťovíku mají pro změnu protiprůjmový účinek

Věděli jste, že kyselina šťavelová byla vůbec poprvé izolována právě ze šťovíku? Právě z něj je pravidelně získávána a používána v lékařství. Šťovík je také využíván pro získání zeleného přírodního barviva.

Recept na šťovíkovou polévku

Zahřeje, zasytí a tělu dodá spoustu vitamínů. Řeč je o polévce ze šťovíku kyselého.

Potřebovat budete:

  • dvě hrsti nakrájeného šťovíku
  • 40 g hladké mouky
  • 80 g másla
  • litr masového vývaru
  • kelímek smetany na vaření
  • sůl, pepř
  • žloutek

Lístky šťovíku restujte na pánvi, zaprašte moukou a vytvořte světlou jíšku. Poté směs zalijte vývarem, přiveďte k varu a míchejte. Polévku povařte alespoň 10 minut kvůli přítomné mouce. Pak ji zjemněte smetanou, přidejte sůl, pepř a vaječný žloutek. Dobrou chuť!

Ačkoliv šťovík vypadá docela obyčejně, má neobyčejný účinek na zdraví. Pokud ho budete konzumovat s mírou, může být příjemným zpestřením vaší kuchyně.

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Fennel
Fenykl obecný
Ripening hops plant. Ingredient in beer brewing
Chmel otáčivý
Fresh and ripe kiwano on dark backdrop. Tasty exotic fruit. Healthy lifestyle and diet concept.
Kiwano
zapota_obecna_1
Zapota obecná
hadi_mord_spanelsky_cerny_1
Hadí mord španělský – černý kořen
Lychee juice on wooden table - Fresh lychee drink and slice peel
Liči čínské

Viaflorin

Reklama