Špenát si většina z nás pamatuje ze školních jídelen v podání s bramborovým knedlíkem a uzeným. Málokdo však ví, odkud k nám tato superpotravina doputovala a jaké přínosné látky pro naše zdraví obsahuje. Zařaďte tento skvost českých zahrádek do vašich jídelníčků. Poradíme vám, jak si doma špenát jednoduše vypěstujete a také, jak si z něj připravíte výborný a lehký jarní špenátový salát.
Špenát – Spinacia oleracea
Biologům určitě postačí definice špenátu jako druh krytosemenné rostliny z čeledi laskavcovitých. Pro laiky se jedná o listovou, jednoletou zeleninu, která k nám přijela z Asie a Blízkého východu. Tato zelenina má za sebou spoustu let historie a procestovaný pořádný kus světa. V tamější Persii byl špenát kultivován a odtud také pochází jeho název. Z Asie se špenát dostal do severní Afriky, odkud jeho semínka následně doplula do Španělska a koncem 14. století se konzumace špenátu rozšířila po celé Evropě.
Špenát jako zdroj vitamínů a minerálů
Špenát je bohatým zdrojem beta-karotenu, vitamínu C, B a K, lecitinu, kyseliny listové a vlákniny. Je nízkokalorický a z 90% je tvořen z vody. V případě, že držíte dietu, rozhodně ho zařaďte do svého dietního jídelníčku. Dále snižuje krevní tlak, pozitivně ovlivňuje činnost srdce a posiluje svaly. Pojďme se na jednotlivé látky podívat konkrétněji.
Minerály
- Železo – špenát je sice bohatý na železo, bohužel lidský organismus není schopen tuto látku zužitkovat v plné míře. Dostatečný přísun železa pomáhá při bolestech hlavy, dýchacích obtížích a chudokrevnosti
- Vápník – obsahuje malé množství, proto je dobré špenát kombinovat s různými mléčnými výrobky (smetanové omáčky); podporuje růst kostí a řádný vývin zubů
- Draslík – snižuje vysoký krevní tlak a pomáhá při anémii a zácpě
- Hořčík – působí příznivě na metabolismus a nervovou soustavu
Vitamíny
- Karotenoidy – beta-karoten, lutein a karotenový pigment, který je velice známý antioxidant; významně působí na náš zrak, především při prevenci onemocnění sítnice a šedého zákalu
- Vitamín A – Vitamín A se řadí k antioxidantům a snižuje například riziko infarktu a napomáhá udržovat dobrý stav kardiovaskulárního aparátu
- Vitamíny B – niacin, kyselina listová, biotin; podporují růst vlasů a nehtů
- Vitamín E – pomáhá chránit před karcinogenními onemocněními, potlačuje únavu
- Vitamín C – zvyšuje imunitu, působí příznivě na růst svalové hmoty a kostí
Pěstování špenátu v pohodlí domova
Pěstování špenátu není nikterak náročné, a i bez zahrádky si tuto zázračnou superpotravinu snadno vypěstujete třeba na balkoně. Stačí dodržovat pár jednoduchých pravidel a na čerstvém, domácím špenátu si můžete pochutnat i v zimě.
K pěstování špenátu budete potřebovat:
- prostorný květináč
- semínka špenátu
- zásaditou kyprou půdu (nesmí být příliš hnojená)
Postup:
Špenát se vysévá na jaře nebo začátkem podzimu a snese i nižší teploty. Připravte si hlínu do květináče. Semínka do půdy lehce zatlačte a zakryjte tenkou vrstvou. Špenát má poměrně krátkou vegetační dobu a po důkladném zalévání by měl vzklíčit již do 3 týdnů. Sklízet jej pak můžete přibližně po osmi týdnech od výsevu. Pro jeho rychlejší růst umístěte květináč na slunné místo, nejlépe u okna. Abyste jednu rostlinu využili vícekrát, sklízejte pouze špenátové listy. Pokud vám rostlina začne kvést, je to signál, že by se již neměl spotřebovávat a měl by se zasadit nový.
Recept na jarní špenátový salát
Ze špenátu se dá udělat nespočet chutných pokrmů, naším nejoblíbenějším je recept na jarní špenátový salát, jehož příprava je snadná a bude vám chutnat jak v zimě, tak i v létě.
Ingredience:
- 250 g špenátu
- 1/4 červené cibule
- 100 g cherry rajčátek
- 100 g kvalitního tuňáka
- 50 g ředkviček
Příprava:
- Tuňákový steak nejprve osolte a opepřete, z obou stran opečte krátce na pánvi a nechte vychladnout.
- Zeleninu očistěte a na malé kousky nakrájejte cherry rajčátka, ředkvičky, červenou cibuli. Špenát stačí natrhat rukama na menší kousky.
- Vše smíchejte v míse a přidejte na kousky nakrájeného tuňáka.
- Vegetariáni mohou nahradit tuňáka balkánským sýrem.
- Vše dochuťte solí, pepřem, bylinkami a lehce zakápněte jablečným octem a olivovým olejem
- Podávat můžete s rozpečenou rustikální bagetkou namazanou máslem a s bylinkami či česnekem.
Vyzkoušejte i další zdravé recepty nejen se špenátem, které zachutnají celé rodině.
Dobrou chuť!