Sacha Inchi

Fotografie: Sacha Inchi
Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Sacha Inchi je rostlina, která je v Jižní Americe a Karibiku známá už stovky let. V poslední době se její semena těší velké oblibě, a to zejména díky svému nutričnímu profilu. Jaké zdravotní výhody přináší konzumace semen či oleje z nich a jak se zpracovává, to si povíme v tomto článku.

Zdraví a Sacha Inchi

Ovocné plody Sacha Inchi jsou pěstovány pro svá velká jedlá semena. Tato semena můžete najít také pod názvem horský arašíd nebo ořech Inků. V čem jsou tak jedinečná? Zajímavostí je, že jako ovoce se tyto plody nekonzumují. Oblíbená a využívaná jsou právě semena, která se praží a následně konzumují. Případně jsou rozemleta na prášek, který je součástí dalších potravinových výrobků. V neposlední řadě se ze semen získává blahodárný olej. O něm však později.

Kdyby však semena neobsahovala celou řadu zdraví prospěšných látek, jejichž účinek na lidské zdraví potvrdilo už několik studií, nejspíš bychom o nich teď nepsali. Semena obsahují bílkoviny, vlákninu a srdci prospěšné omega-3 mastné kyseliny. Dále v nich najdete cenné antioxidanty, fenoly. Z minerálních látek: fosfor, draslík, hořčík, vápník a zinek.

Zdravotní benefity konzumace Sacha Inchi

Na zdravotní přínosy této peruánské bylinky se zaměřilo už několik studií, z nichž vyplývá, že pravidelná konzumace semen, prášku nebo oleje:

  • příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi
  • podporuje zdraví střev tím, že zvyšuje množství prospěšných bakterií ve střevech
  • také zlepšuje pravidelnost stolice, a to díky obsahu vlákniny, čímž preventivně působí proti výskytu hemoroidů nebo zánětu ve střevech
  • podporuje hubnutí, a to tím, že obsažená vláknina zvyšuje pocit plnosti a snižuje chuť k jídlu

Nežádoucí účinky

Semena Sacha Inchi se díky svému nutričnímu profilu řadí mezi superpotraviny, u kterých je známé pouze minimum vedlejších účinků. Důležité je semena Sacha Inchi před konzumací vždy opražit v troubě. Neopražená semena totiž obsahují vysoké množství nebezpečných alkaloidů a antinutrientů. Z nežádoucích účinků se pouze vzácně vyskytovala nevolnost a alergická reakce.

Zdroj: Freepik.com

Olej ze semen Sacha Inchi

Jak už jsme zde naznačili, konzumují se semena. Ta je potřeba nejprve zpracovat a až následně je možné je konzumovat.

  • Opražená semena můžete jíst jen tak ke svačině.
  • Dále se semena drtí na jemný prášek, který můžete přidávat do kaší a smoothie drinků.
  • V neposlední řadě se jedná o velmi oblíbený olej, který se ze semen Sacha Inchi lisuje. Olej se aplikuje nejen na pokožku, ale využití najde také v kuchyni, nebo ho můžete najít jako doplněk stravy Organic Sacha Inchi v našem e-shopu Klub Energy Tábor. Užívá se 1x denně 1 lžička na lačný žaludek.

A pro zajímavost – víte, že v domovině kromě semen využívají i listy této zázračné rostliny? Připravují si z nich chutný bylinný čaj, který má podobné zdravotní přínosy jako semena.

Možná jste o semenech Sacha Inchi doteď nevěděli. Nevadí! Teď už víte, že jsou nejen chutná, ale i zdraví přínosná. Zkuste je zakomponovat do svého jídelníčku a udělejte něco pro své zdraví.

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Fresh ripe organic cauliflower on wooden background. Healthy eating concert
Květák
mirik_celer_1
Miřík celer
Bouquet  Colts Foot or Tussilago on a white background
Podběl lékařský
Closeup of true morel mushrooms surrounded by autumn leaves  against a blurry background
Smrž obecný
Young nettle leaves. Fresh organic nettle leaves. Stinging nettle leaves. Common nettle. Phytotherapy
Kopřiva dvoudomá
Fotografie: Angrešt
Angrešt

Viaflorin

Reklama