Sacha Inchi

Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Sacha Inchi je rostlina, která je v Jižní Americe a Karibiku známá už stovky let. V poslední době se její semena těší velké oblibě, a to zejména díky svému nutričnímu profilu. Jaké zdravotní výhody přináší konzumace semen či oleje z nich a jak se zpracovává, to si povíme v tomto článku.

Zdraví a Sacha Inchi

Ovocné plody Sacha Inchi jsou pěstovány pro svá velká jedlá semena. Tato semena můžete najít také pod názvem horský arašíd nebo ořech Inků. V čem jsou tak jedinečná? Zajímavostí je, že jako ovoce se tyto plody nekonzumují. Oblíbená a využívaná jsou právě semena, která se praží a následně konzumují. Případně jsou rozemleta na prášek, který je součástí dalších potravinových výrobků. V neposlední řadě se ze semen získává blahodárný olej. O něm však později.

Kdyby však semena neobsahovala celou řadu zdraví prospěšných látek, jejichž účinek na lidské zdraví potvrdilo už několik studií, nejspíš bychom o nich teď nepsali. Semena obsahují bílkoviny, vlákninu a srdci prospěšné omega-3 mastné kyseliny. Dále v nich najdete cenné antioxidanty, fenoly. Z minerálních látek: fosfor, draslík, hořčík, vápník a zinek.

Zdravotní benefity konzumace Sacha Inchi

Na zdravotní přínosy této peruánské bylinky se zaměřilo už několik studií, z nichž vyplývá, že pravidelná konzumace semen, prášku nebo oleje:

  • příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi
  • podporuje zdraví střev tím, že zvyšuje množství prospěšných bakterií ve střevech
  • také zlepšuje pravidelnost stolice, a to díky obsahu vlákniny, čímž preventivně působí proti výskytu hemoroidů nebo zánětu ve střevech
  • podporuje hubnutí, a to tím, že obsažená vláknina zvyšuje pocit plnosti a snižuje chuť k jídlu

Nežádoucí účinky

Semena Sacha Inchi se díky svému nutričnímu profilu řadí mezi superpotraviny, u kterých je známé pouze minimum vedlejších účinků. Důležité je semena Sacha Inchi před konzumací vždy opražit v troubě. Neopražená semena totiž obsahují vysoké množství nebezpečných alkaloidů a antinutrientů. Z nežádoucích účinků se pouze vzácně vyskytovala nevolnost a alergická reakce.

Zdroj: Freepik.com

Olej ze semen Sacha Inchi

Jak už jsme zde naznačili, konzumují se semena. Ta je potřeba nejprve zpracovat a až následně je možné je konzumovat.

  • Opražená semena můžete jíst jen tak ke svačině.
  • Dále se semena drtí na jemný prášek, který můžete přidávat do kaší a smoothie drinků.
  • V neposlední řadě se jedná o velmi oblíbený olej, který se ze semen Sacha Inchi lisuje. Olej se aplikuje nejen na pokožku, ale využití najde také v kuchyni, nebo ho můžete najít jako doplněk stravy Organic Sacha Inchi v našem e-shopu Klub Energy Tábor. Užívá se 1x denně 1 lžička na lačný žaludek.

A pro zajímavost – víte, že v domovině kromě semen využívají i listy této zázračné rostliny? Připravují si z nich chutný bylinný čaj, který má podobné zdravotní přínosy jako semena.

Možná jste o semenech Sacha Inchi doteď nevěděli. Nevadí! Teď už víte, že jsou nejen chutná, ale i zdraví přínosná. Zkuste je zakomponovat do svého jídelníčku a udělejte něco pro své zdraví.

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Jeřabiny
Jeřabiny
Mangold
Mangold
Datle
Datle
Červený rybíz
Červený rybíz
Sedmikráska obecná
Sedmikráska obecná
Měsíček lékařský
Měsíček lékařský

Viaflorin

Reklama