Quinoa nebo také merlík čínský je obilovina, která zajistí vašemu jídelníčku vynikající nutriční profil. Spokojení s ní budete i co se náročnosti na její přípravu týče. Odkud quinoa pochází? Dá se pěstovat i u nás? Jaké má přínosy pro zdraví a co z ní lze uvařit? To vše a mnohem více se teď dozvíte.
Quinoa (latinsky chenopodium quinoa) má původ v Jižní Americe
Quinoa (vyslovujte kínua) je obilovina, které se v Česku říká také merlík čínský. Mnohem známější je však pod svým světovým názvem. Je to velmi stará obilnina, která má svůj původ v Jižní Americe. Pokud pro vás je novinkou, věřte, že litovat nebudete.
Ačkoliv by díky svému velmi bohatému nutričnímu profilu nemusela, je quinoa velmi skromná na podmínky, ve kterých roste. Daří se jí všude, ve velkém suchu i v nadmořských výškách. V kuchyni si s ní doslova užijete, a to v dobrém slova smyslu. Je totiž vhodná pro slanou i sladkou kuchyni. Lze ji koupit ve více druzích a v řadě forem. Sehnat lze celá zrna, vločky, mouku či pufovanou quinou.
Aby byla quinoa poživatelná, musí se napřed její zrna tepelně upravit. Vaří se podobně jako rýže v poměru jeden díl quinoy a dva díly mírně osolené vody asi 15 minut.
Quinoa minerály a vitamíny
Jen málokterá potravina má tak bohatý profil jako právě quinoa, které se ne nadarmo přezdívá superpotravina či potravina budoucnosti. Quinoa má vysoký obsah bílkovin, proto je vhodná pro vegany, kteří jsou absencí masa ve svém jídelníčku o bílkoviny ochuzeni. Quinoa je přirozeně bezlepková, což nahrává celiakům a lidem s intolerancí na lepek. Dále má quinoa velmi vysokou sytící schopnost, což pomůže v boji s nadváhou.
Pro svůj vysoký obsah antioxidantů je quinoa prevencí rakoviny a zánětů v těle. Mimo jiné obsahuje látky jako kvercetin a kempferol (flavonoidy), které příznivě ovlivňují zdraví.
Quinoa obsahuje většinu potřebných aminokyselin, které si tělo neumí vyrobit samo a které jsou velmi potřebné pro jeho správné fungování.
Superpotravina quinoa má velmi nízký glykemický index, a proto má schopnost udržet nás dlouho syté. Quinoa dále:
- zlepšuje distribuci kyslíku v těle,
- pomáhá s trávícími problémy,
- zlepšuje migrény,
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi,
- udržuje zdravé kosti,
- prospívá zdraví vlasů a pokožky.
Quinoa obsahuje bílkoviny, sacharidy, tuky, vlákninu, dále nasycené a nenasycené mastné kyseliny a esenciální aminokyseliny.
Vitamíny | Minerály |
A | Vápník |
Vitamíny skupiny B (thiamin, niacin, riboflavin, vitamín B6) | Železo |
E | Hořčík |
Fosfor | |
Draslík | |
Sodík | |
Měď | |
Zinek | |
Mangan | |
Selen |
Lze si quinou vypěstovat na zahrádce?
Pro milovníky quinoy je dobrou zprávou, že si tuto obilovinu mohou vypěstovat na zahrádce. Není to samozřejmě potřeba, protože quinoa je běžně k dostání ve všech supermarketech. Navíc stejně jako všechny obiloviny je potřeba i quinou vymlátit. K obilným semínkům se tedy budete dostávat pracně. Za pokus to však stojí.
Quinoa je poměrně nenáročná na půdu. Vždy je však lepší volit lehčí půdu než těžkou a jílovitou. Semínka quinoy sázíme do upravené půdy až koncem dubna, případně začátkem května, kdy už je půda prohřátá. Semínka sázejte do řádku od sebe vzdálených alespoň 40 centimetrů. Počítejte se vzrůstem až 2 metry, a proto quinou sázejte tam, kde vám nebude překážet.
Quinoa nepotřebuje extra hnojení ani zvláštní zálivku. Na políčku už je samostatná až do doby, kdy uzraje a vy ji budete muset posekat, nechat zaschnout a vymlátit. Odměnou vám bude doma vypěstovaná quinoa. Z ní můžete upéct třeba pizzu!
Recept na bezlepkovou pizzu z quinoy
Existuje nespočet receptů, jak v kuchyni využít quinou. Vyzkoušejte recept na bezlepkovou pizzu z quinoy, která je o něco zdravější, než běžná pizza a při své přípravě vás nezdrží. Na bezlepkovou pizzu z quinoy potřebujete (porce pro dva):
Na těsto:
- tři čtvrtě hrníčku quinoy (v suchém stavu),
- čtvrt hrnku vody,
- půl čajové lžičky soli,
- půl čajové lžičky prášku do pečiva,
- 1 polévkovou lžíci olivového oleje
Na obložení pizzy:
- tři čtvrtě hrníčku rajčatového pyré,
- 1 velké rajče,
- 200 gramů mozzarelly (lze použít i jiný sýr),
- bylinky a koření, které na pizze milujete.
Quinou zalijte vodou tak, aby byla ve vodě úplně ponořená a nechte ji namáčet minimálně 8 hodin, nejlépe však přes noc.
Následně ji sceďte, propláchněte a dejte do mixéru. Rozmixujte ji na kaši, přidejte kypřící prášek, sůl, vodu a olej, a ještě jednou promíchejte.
Těsto rozprostřete na plech, který jste vyložili pečícím papírem. Rozehřejte troubu na 220 °C a pizzu dejte péct na 15 minut. Po čtvrt hodince pizzu otočte a pečte dalších 7 minut.
Poté upečené těsto na pizzu vyjměte z trouby, potřete rajčatovým pyré a ozdobte vším, co máte na pizze rádi. Potom znovu dejte pizzu do trouby a pečte ji dalších 10 – 15 minut. Přejeme dobrou chuť!