Když se řekne pšenice, většině z nás se vybaví zlatavé pole plné bohatých klasů, jejichž zrna slouží k výrobě mouky, která je potřebná k přípravě voňavého chleba a chutných koláčů. Málokdo však ví, že pšenice obsahuje nemalé množství minerálních látek i vitamínů, které jsou důležité pro správnou funkci lidského těla. My se s některými z nich v následujících řádcích blíže seznámíme, naučíme se pšenici pěstovat a také si představíme recept na rychlý letní oběd.
Pšenice – latinsky Triticum
Pšenice – latinsky Triticum provází životy lidí od nepaměti. Není proto divu, že se řadí mezi nejstarší kulturní plodiny. Její počátky nás zavedou až do jihozápadní Asie, odkud se postupně rozšířila do celého světa. Nejstarší nálezy divoké pšenice sahají do začátku 8. tisíciletí před naším letopočtem. Ze 7. tisíciletí pak pochází pozůstatky jednozrnné a dvouzrnné pšenice, se kterou se setkáme i dnes.
Z původně divoké pšenice se do konečné podoby vyšlechtily čtyři základní druhy pšenice:
- Bílá
- Červená
- Osinatá
- Bezosinatá
Nejčastěji se setkáte s pšenicí bezosinatou, která rodí bílé klasy. Mezi další druhy pšenice patří:
- tvrdá
- špalda
Pšenice tvrdá je odrůdou pšenice dvouzrnky. Vyznačuje se pevnými a tuhými zrny s vysokým obsahem lepku. Z toho důvodu není vhodná pro výrobu pečiva, ale spíše se hodí pro tvorbu těstovin. Pšenice špalda má oproti ostatním odrůdám plochá zrna s vysokým obsahem bílkovin, tuků, minerálních látek i vitamínů. Opětovně se hodí spíše pro výrobu těstovin a také müsli.
Pšeničná zrna se nepoužívají pouze pro výrobu pečiva, těstovin a krup, ale také jako výživné krmivo pro hospodářská zvířata v podobě šrotu a otrub.
Minerály a vitamíny obsažené v pšenici
Pšenice jako většina obilnin obsahuje v první řadě vysoké množství vlákniny, díky čemuž je pro lidské tělo snadno stravitelná, a napomáhá tak bezproblémovému trávení. Jako ve většině ostatních rostlin z čeledi lipnicovitých v ní najdeme také celou řadu aminokyselin a enzymů podporujících funkci trávicího traktu, převážně tlustého střeva.
Triticum je skvělým zdrojem široké škály důležitých vitamínů. Vitamín A zlepšuje zrak, napomáhá při zánětu očních spojivek a při poškození oční sítnice. Víte, který z vitamínů je nejdůležitějším antioxidantem? Správnou odpovědí je vitamín E, který výrazně zpomaluje stárnutí a dle odborníků působí i jako prevence proti rakovinotvorným onemocněním. Při konzumaci pšenice naše tělo přijímá také prospěšný vitamín K, který napomáhá buněčnému růstu a také se podílí na správném srážení krve.
Z minerálů je v pšenici zastoupen především vápník a draslík. Vápník podporuje růst i obnovu kostí, svalů a vazů, proto je důležité zařadit jej do vašeho jídelníčku, pokud jste v nedávné době utrpěli úraz. V případě, že se potýkáte s onemocněním srdce, ledvin či jater, vězte, že draslík vám uleví od omezujících příznaků, neboť podporuje imunitní systém lidského těla
Přehled jednotlivých vitamínů a minerálů:
Minerály |
Vitamíny |
vápník |
A |
Pěstování pšenice
Pokud se rozhodnete pěstovat pšenici, je dobré si uvědomit, ve kterém období ji budete chtít zasadit. Pšenice se pěstuje ve dvou formách, buď ve formě ozimé, či ve formě jarní.
Pšenice ozimá si klade vyšší nároky na kvalitu půdy. Vyžaduje spíše hrubší hlinité až jílovitohlinité slabě kyselé půdy, které jsou dobře zásobeny živinami. Pro ozimou pšenici se rozhodně nehodí písčité kyselejší půdy, které jsou tak spíše náchylné k vyšší prostupnosti vody. Ozimou pšenici vždy sejte na podzim, na přelomu září a října. Již za necelý týden se budete moci dočkat prvních stébel. Květy a následné obilky se objeví na jaře a v létě následujícího roku.
Pšenice jarní si klade pro svůj úspěšný růst podobné požadavky jako pšenice ozimá. Oproti ní se však seje brzy na jaře, nejčastěji v březnu. Je odolná vůči jarním mrazíkům, takže nemusíte mít obavy, že by vám pšenice zmrzla.
Recept na osvěžující salát z pšenice s vejcem a uzenou makrelou
Léto se kvapem blíží a vy přemýšlíte, čím se v horkých dnech osvěžit i zasytit zároveň? Představíme vám recept na jednoduchý letní oběd, který zvládne úplně každý. Než se však vrhneme na jeho samotnou přípravu, naučme se nejprve správně pracovat s pšenicí.
Pšenici je důležité před samotným vařením namočit na 24 hodin do mísy s vodou. Druhý den ji pak jednoduše uvaříte ve větším hrnci doměkka. Samotné vaření vám zabere něco kolem hodinky.
Ingredience:
- 4 hrnky předem uvařené pšenice
- 2 kusy římského salátu
- 4 velké hrsti čerstvého baby špenátu
- 6 vajec
- 1 uzenou makrelu (lze použít i konzervovanou variantu)
- 3 předem uvařené řepy (lze koupit)
- hrst kešu oříšků
- sušená rajčata
- jarní cibulku
- 2 lžíci balzamikového octa
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 lžičky javorového sirupu
- sůl
- pepř
Postup přípravy:
Na lžíci rozehřátého oleje orestujte pšenici a na kousky nakrájená sušená rajčata. Dle chuti osolte a opepřete. Celou směs restujte asi 5-10 minut. Mezitím si uvařte vejce natvrdo. Ve větší míse vytvořte „zálivku“ z javorového sirupu, balzamikového a olivového oleje.
Do mísy přidejte na hrubším struhadle nastrouhanou řepu a promíchejte. Na větší talíř natrhejte římský salát s baby špenátem, posypte na kolečka nakrájenou jarní cibulkou a přepůlenými kešu oříšky. Na takto připravený salát navrstvěte orestovanou pšenici se sušenými rajčaty, ochucenou řepu a kousky uzené makrely. Navrch přidejte rozpůlená vajíčka. Pro chuť můžete hotový salát zakápnout olivovým olejem.
Vyzkoušejte i další skvělé a zdravé recepty z naší kuchyně.