Podběl lékařský

Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Podběl lékařský (Tussilago farfara), známý také pod názvem podběl obecný, patří mezi vytrvalé léčivé bylinky. Je charakteristický svými květy, které mají výraznou žlutou barvu a velice se podobají pampeliškám. V tomto článku se dozvíte více o jeho obsahu zdraví prospěšných látek, k čemu ho můžete použít, kde roste a kdy je nejvhodnější čas na sběr. Nezapomněli jsme ani na kulinářskou inspiraci, kterou najdete v závěru článku.

Obsahové látky podbělu

V květech i listech se nachází celá řada účinných látek, které jsou prospěšné pro naše zdraví.

Patří k nim:

  • faradiol (sliz)
  • třísloviny
  • glykosidní hořčiny
  • karotenoidy
  • silice
  • inulin
  • tanin
  • fytosteroly

Květy obsahují ještě flavonoidy, xanthofyly (žluté barvivo). V listech se navíc nachází cholin, cukry a některé druhy organických kyselin (jablečná, mléčná, vinná nebo gallová). A nesmíme zapomenout ani na minerály, jako jsou např. zinek a draslík. K používání jsou určené listy a květy rostlinky. Užívat podběl můžete vnitřně ve formě odvaru, sirupu nebo kloktadla, ale také si z něj můžete vyrobit obklady na kožní problémy či opary.

Podběl a jeho využití

Podběl se k léčebným účelům používá již po staletí, babičky by o tom mohly vyprávět. Jeho účinky jsou vyzkoušené a rozhodně doporučujeme nasbírat si ho víc a nasušit na období sychravého podzimu i pro zimní měsíce, kdy naše imunita potřebuje posílit. Je to šikovný pomocník při kašli, užívá se proti bronchitidě nebo astmatu. Pomáhá se zánětem žil. Obklady využijeme na ekzémy, vředy, pásový opar nebo rány, které se hůře hojí. Výborně funguje jako podpůrný prostředek při výskytu zánětu močového měchýře.

Kde podběl roste?

Setkat se s ním můžeme v oblastech Evropy, Ameriky a Asie, brzy zjara. Na našem území se nejčastěji vyskytuje na místech, kde jsou vlhké hlinité a jílovité půdy. Mezi nejčastější místa jeho růstu patří paseky, náspy, lomy, úhory, rumiště, holé stráně, louky nebo pole. Vzhledem k tomu, že miluje vlhko, tak ničím neobvyklým nejsou ani místa kolem vodních toků.

Kdy vyrazit na podběl, jaké části sbírat?

Sbírají se květy a listy. Květy můžeme začít sbírat před úplným rozkvětem, zhruba v období od března do dubna. Sušení by mělo probíhat v tenké vrstvě, ideálně na sítu. Jen tak zajistíme dostatek vzduchu. Maximální teplota pro sušení květů by měla být 40 ºC. Listy se dají sbírat i později, zhruba během června a července, ale vybírejte pouze ty zdravé včetně řapíků. Listy by se měly sušit při maximální teplotě 35 ºC.

Zdroj: Freepik.com

Jak využít listy a květy podbělu?

Z čerstvých i sušených částí podbělu můžeme připravit čaje, sirupy, odvary, zábaly, tinkturu nebo obklady.

Využití listů

Čerstvé listy jsou dobrou volbou pro přípravu zábalů a obkladů. Listy můžeme krátce povařit a přiložit na pásový opar. Urychlí tak jeho hojení. Při kašli můžeme přikládat čerstvé a rozmělněné listy na průdušky. V případě otékajících nohou můžeme použít koupel v záparu připraveném z listů podbělu. Postačí dvě hrsti listů zalít horkou vodou, nechat krátce vylouhovat, a pak ponořit nohy. Čerstvé listy se dají použít do zeleninových salátů nebo pro přípravu polévky.

Využití květů

Odkašlávání podporuje sirup. Při nachlazení můžeme květy použít pro přípravu čaje, který dosladíme medem. Postačí zalít vrchovatou lžičku květů 250 ml horké vody a nechat 10 minut louhovat. Pokud se potýkáme se zahleněním, můžeme květy podbělu také inhalovat. Spaříme vrchovatou lžíci květů a páry vdechujeme pod ručníkem, opakujeme několikrát denně.

Maximální doba užívání a kdo by se měl podbělu vyhnout

Vzhledem k tomu, že tato bylinka obsahuje také alkaloidy, neměla by být vnitřně užívána dlouhodobě. Nálev můžeme používat maximálně 4-6 týdnů. Ovšem není vhodný pro těhotné a kojící ženy.

Sirup na zánět průdušek

Pro přípravu sirupu si připravíme čerstvé listy, které lehce omyjeme a pokrájíme. Vezmeme si skleněnou nádobu. Na dno poskládáme listy, které zasypeme vrstvou cukru. Opět navrstvíme listy a opět zasypeme vrstvou cukru. Takto celý postup opakujeme, až je nádoba naplněná po okraj. Následně je nutné uzavřít nádobu tak, aby se dovnitř nedostal vzduch. Vložíme do temné místnosti a necháme cca 6-8 týdnů uležet. Po uplynutí této doby sirup přecedíme přes plátýnko, převaříme a nalijeme do připravených sklenic. Uložíme do lednice a používáme do čaje místo cukru v případě potíží.

Tinktura z podbělu

Pro přípravu tinktury můžeme použít jak listy, tak i květy. Potřebovat budeme ještě min. 40% alkohol. Listy, květy nebo obojí opatrně opláchneme, vložíme do nádoby a zalijeme alkoholem. Necháme po dobu 14 dní macerovat. Denně nádobu protřepáváme. Po uplynutí potřebné doby přelijeme vzniklou směs přes plátýnko. Připravíme si nádobu z tmavého skla s kapátkem a užíváme 3x denně v případě potíží cca 10 kapek. Tinkturu také můžeme použít jako kloktadlo. V tomto případě ji nakapeme do vody.

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Prickly pears in a plate high angle view on pink and picnic cloth background
Opuncie
rambutan_1
Rambutan
Wooden bowl with corn salad leaves, lamb's lettuce on gray stone background, side view
Polníček - kozlíček polní
Bulgur in sack with field of wheat on the background
Bulgur
top view of sweet black mission figs on a bowl on a white background
Fíky
Sweet ripe juicy tropical Mangosteen
Mangostan

Viaflorin

Reklama