Není nic lepšího než chuť čerstvě sklizené kořenové zeleniny z vlastní zahrádky. My si z ní dnes představíme často opomíjenou petržel, která obsahuje řadu důležitých vitamínů a minerálů, která své uplatnění našla dokonce i v lékařství. Společně se zaměříme také na její výnosné pěstování a připravíme si chutnou petrželovou pomazánku s křenem a uzeným lososem.
Petržel – Petroselinum
Původ petržele sahá až do dávné antiky, kdy byla tamějšími národy uctívána pro svou radost a slávu, kterou přinesla každému, kdo pozřel pokrm, v němž byla obsažená. Není tudíž překvapující, že z ní staří Řekové vytvářeli ozdoby ve stylu římských vavřínových věnců, které zdobily vítěze sportovních klání. Petržel používali i Římané, kteří skrz její silné aroma odstraňovali mrtvolný zápach zemřelých před jejich pohřbením. Samotná petržel pochází z východní oblasti Středozemního moře, odkud se rozšířila do celé Evropy.
Jak jsme již zmiňovali v úvodu, petržel se používá mimo potravinářství také v lékařství, neboť obsahuje množství zdraví prospěšných látek, které přispívají k odbourání onemocnění urologického rázu. Významné jsou také její afrodiziakální účinky, které povzbuzují sexuální vzrušení a celkové libido.
S petrželí se dnes setkáváme nejčastěji na farmářských trzích, kde je nabízena ve formě kořene či natě, která je známější pod názvem kudrnka.
Minerály a vitamíny obsažené v petrželi
Petržel je bohatá převážně na vitamíny, kterých obsahuje nevídané množství. V nejvyšší míře je v ní zastoupen vitamín C, petržel ho obsahuje více než známé druhy citrusových plodů. Vitamín C napomáhá převážně oslabenému imunitnímu systému, tudíž vám doporučujeme připravovat si v chladných zimních měsících silné zeleninové vývary, které vás celkově posílí a dodají vám energii. Z dalších vitamínů jmenujme vitamín A, který posiluje zrak, a odbourává tak nepříjemná oční onemocnění, mezi která patří zánět očních spojivek a poškození oční sítnice způsobené prací v prašném prostředí.
Mezi minerály obsažené v petrželi patří draslík, který posiluje celkový oběhový systém a napomáhá správnému srážení krve. Ve vysoké míře je v petrželi zastoupeno také železo, které „bojuje“ proti chudokrevnosti.
Přehled jednotlivých vitamínů a minerálů
Vitamíny |
Minerály |
A |
draslík |
Pěstování petržele
Samotné pěstování petržele si rozdělme na pěstování kořene a listů.
Pokud se rozhodnete pěstovat kořenovou petržel, vysévejte její rané odrůdy v období podzimu, na přelomu října a listopadu. Rané odrůdy se hodí spíše pro pěstování na menších zahrádkách. V případě, že chcete zvolit některou z pozdních odrůd, mějte na paměti, že se jí daří na rozlehlejších místech.
Výsev pozdní odrůdy si naplánujte po skončení jarních mrazíků. Její klíčení vám vždy zabere 6-8 týdnů. Kořenová petržel si neklade vysoké nároky na kvalitu půdy. Potrpí si však na průmyslová hnojiva, která prospívají jejímu růstu. Ten podpoříte i častým okopáváním a důkladnou závlahou.
Petržel listová – kudrnka se vysévá na přelomu srpna a září. Nemusíte se bát, že by kvůli pozdějšímu výsevu nestihla rodit listy. Těm se daří i v chladnějším počasí, a tak je můžete sklízet po celou zimu. I z toho důvodu je vhodná pro pěstování v interiérech.
Recept na petrželovou pomazánku s křenem a uzeným lososem
Následující pokrm je díky šťavnatosti petržele nejen osvěžující, ale spolu s kombinací křenu i nesmírně zdravý a výživný. Uzený losos pomazánce dodává zajímavou chuť, ale pochopitelně není nezbytně nutné ho do této chutné lahůdky přidávat.
Ingredience:
- 250 g polotučného tvarohu
- 100 g kořenové petržele
- 3 vrchovaté lžíce nastrouhaného křenu
- 50 g uzeného lososa
- 3 lžíce bílého jogurtu
- mletý pepř
- sůl
- hrst pažitky
Postup:
Příprava pomazánky je nesmírně jednoduchá. Na jemném struhadle nastrouháte oloupanou petržel, do které přidáte tvaroh, křen a na malé kousky nakrájeného uzeného lososa. Podle chuti opepříte, osolíte a spolu s nasekanou pažitkou řádně promícháte. Pokud se vám konzistence pomazánky zdá příliš hustá, přidejte pro zjemnění bílý jogurt.
Dobrou chuť! 🙂