Petržel

Fotografie: Petržel
Zdroj: Unsplash.com

Gynex

Reklama

Není nic lepšího než chuť čerstvě sklizené kořenové zeleniny z vlastní zahrádky. My si z ní dnes představíme často opomíjenou petržel, která obsahuje řadu důležitých vitamínů a minerálů, která své uplatnění našla dokonce i v lékařství. Společně se zaměříme také na její výnosné pěstování a připravíme si chutnou petrželovou pomazánku s křenem a uzeným lososem.

Petržel – Petroselinum

Původ petržele sahá až do dávné antiky, kdy byla tamějšími národy uctívána pro svou radost a slávu, kterou přinesla každému, kdo pozřel pokrm, v němž byla obsažená. Není tudíž překvapující, že z ní staří Řekové vytvářeli ozdoby ve stylu římských vavřínových věnců, které zdobily vítěze sportovních klání. Petržel používali i Římané, kteří skrz její silné aroma odstraňovali mrtvolný zápach zemřelých před jejich pohřbením. Samotná petržel pochází z východní oblasti Středozemního moře, odkud se rozšířila do celé Evropy.

Jak jsme již zmiňovali v úvodu, petržel se používá mimo potravinářství také v lékařství, neboť obsahuje množství zdraví prospěšných látek, které přispívají k odbourání onemocnění urologického rázu. Významné jsou také její afrodiziakální účinky, které povzbuzují sexuální vzrušení a celkové libido.

S petrželí se dnes setkáváme nejčastěji na farmářských trzích, kde je nabízena ve formě kořene či natě, která je známější pod názvem kudrnka.

Minerály a vitamíny obsažené v petrželi

Petržel je bohatá převážně na vitamíny, kterých obsahuje nevídané množství. V nejvyšší míře je v ní zastoupen vitamín C, petržel ho obsahuje více než známé druhy citrusových plodů. Vitamín C napomáhá převážně oslabenému imunitnímu systému, tudíž vám doporučujeme připravovat si v chladných zimních měsících silné zeleninové vývary, které vás celkově posílí a dodají vám energii. Z dalších vitamínů jmenujme vitamín A, který posiluje zrak, a odbourává tak nepříjemná oční onemocnění, mezi která patří zánět očních spojivek a poškození oční sítnice způsobené prací v prašném prostředí.

Mezi minerály obsažené v petrželi patří draslík, který posiluje celkový oběhový systém a napomáhá správnému srážení krve. Ve vysoké míře je v petrželi zastoupeno také železo, které „bojuje“ proti chudokrevnosti.

Přehled jednotlivých vitamínů a minerálů

Vitamíny

Minerály

A
B6
B12
C
E

draslík
hořčík
železo
vápník
sodík
fosfor

Zdroj: Freepik.com

Pěstování petržele

Samotné pěstování petržele si rozdělme na pěstování kořene a listů.

Pokud se rozhodnete pěstovat kořenovou petržel, vysévejte její rané odrůdy v období podzimu, na přelomu října a listopadu. Rané odrůdy se hodí spíše pro pěstování na menších zahrádkách. V případě, že chcete zvolit některou z pozdních odrůd, mějte na paměti, že se jí daří na rozlehlejších místech.

Výsev pozdní odrůdy si naplánujte po skončení jarních mrazíků. Její klíčení vám vždy zabere 6-8 týdnů. Kořenová petržel si neklade vysoké nároky na kvalitu půdy. Potrpí si však na průmyslová hnojiva, která prospívají jejímu růstu. Ten podpoříte i častým okopáváním a důkladnou závlahou.

Petržel listová – kudrnka se vysévá na přelomu srpna a září. Nemusíte se bát, že by kvůli pozdějšímu výsevu nestihla rodit listy. Těm se daří i v chladnějším počasí, a tak je můžete sklízet po celou zimu. I z toho důvodu je vhodná pro pěstování v interiérech.

Recept na petrželovou pomazánku s křenem a uzeným lososem

Následující pokrm je díky šťavnatosti petržele nejen osvěžující, ale spolu s kombinací křenu i nesmírně zdravý a výživný. Uzený losos pomazánce dodává zajímavou chuť, ale pochopitelně není nezbytně nutné ho do této chutné lahůdky přidávat.

Ingredience:

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 100 g kořenové petržele
  • 3 vrchovaté lžíce nastrouhaného křenu
  • 50 g uzeného lososa
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • mletý pepř
  • sůl
  • hrst pažitky

Postup:

Příprava pomazánky je nesmírně jednoduchá. Na jemném struhadle nastrouháte oloupanou petržel, do které přidáte tvaroh, křen a na malé kousky nakrájeného uzeného lososa. Podle chuti opepříte, osolíte a spolu s nasekanou pažitkou řádně promícháte. Pokud se vám konzistence pomazánky zdá příliš hustá, přidejte pro zjemnění bílý jogurt.

Dobrou chuť! 🙂

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Bouquet  Colts Foot or Tussilago on a white background
Podběl lékařský
Closeup of true morel mushrooms surrounded by autumn leaves  against a blurry background
Smrž obecný
Young nettle leaves. Fresh organic nettle leaves. Stinging nettle leaves. Common nettle. Phytotherapy
Kopřiva dvoudomá
Fotografie: Angrešt
Angrešt
Fotografie: Libeček lékařský
Libeček lékařský
Fotografie: Muškátový oříšek
Muškátový oříšek

Viaflorin

Reklama