Petržel

Zdroj: Unsplash.com

Reklama

Není nic lepšího než chuť čerstvě sklizené kořenové zeleniny z vlastní zahrádky. My si z ní dnes představíme často opomíjenou petržel, která obsahuje řadu důležitých vitamínů a minerálů, která své uplatnění našla dokonce i v lékařství. Společně se zaměříme také na její výnosné pěstování a připravíme si chutnou petrželovou pomazánku s křenem a uzeným lososem.

Petržel – Petroselinum

Původ petržele sahá až do dávné antiky, kdy byla tamějšími národy uctívána pro svou radost a slávu, kterou přinesla každému, kdo pozřel pokrm, v němž byla obsažená. Není tudíž překvapující, že z ní staří Řekové vytvářeli ozdoby ve stylu římských vavřínových věnců, které zdobily vítěze sportovních klání. Petržel používali i Římané, kteří skrz její silné aroma odstraňovali mrtvolný zápach zemřelých před jejich pohřbením. Samotná petržel pochází z východní oblasti Středozemního moře, odkud se rozšířila do celé Evropy.

Jak jsme již zmiňovali v úvodu, petržel se používá mimo potravinářství také v lékařství, neboť obsahuje množství zdraví prospěšných látek, které přispívají k odbourání onemocnění urologického rázu. Významné jsou také její afrodiziakální účinky, které povzbuzují sexuální vzrušení a celkové libido.

S petrželí se dnes setkáváme nejčastěji na farmářských trzích, kde je nabízena ve formě kořene či natě, která je známější pod názvem kudrnka.

Minerály a vitamíny obsažené v petrželi

Petržel je bohatá převážně na vitamíny, kterých obsahuje nevídané množství. V nejvyšší míře je v ní zastoupen vitamín C, petržel ho obsahuje více než známé druhy citrusových plodů. Vitamín C napomáhá převážně oslabenému imunitnímu systému, tudíž vám doporučujeme připravovat si v chladných zimních měsících silné zeleninové vývary, které vás celkově posílí a dodají vám energii. Z dalších vitamínů jmenujme vitamín A, který posiluje zrak, a odbourává tak nepříjemná oční onemocnění, mezi která patří zánět očních spojivek a poškození oční sítnice způsobené prací v prašném prostředí.

Mezi minerály obsažené v petrželi patří draslík, který posiluje celkový oběhový systém a napomáhá správnému srážení krve. Ve vysoké míře je v petrželi zastoupeno také železo, které „bojuje“ proti chudokrevnosti.

Přehled jednotlivých vitamínů a minerálů

Vitamíny

Minerály

A
B6
B12
C
E

draslík
hořčík
železo
vápník
sodík
fosfor

Zdroj: Freepik.com

Pěstování petržele

Samotné pěstování petržele si rozdělme na pěstování kořene a listů.

Pokud se rozhodnete pěstovat kořenovou petržel, vysévejte její rané odrůdy v období podzimu, na přelomu října a listopadu. Rané odrůdy se hodí spíše pro pěstování na menších zahrádkách. V případě, že chcete zvolit některou z pozdních odrůd, mějte na paměti, že se jí daří na rozlehlejších místech.

Výsev pozdní odrůdy si naplánujte po skončení jarních mrazíků. Její klíčení vám vždy zabere 6-8 týdnů. Kořenová petržel si neklade vysoké nároky na kvalitu půdy. Potrpí si však na průmyslová hnojiva, která prospívají jejímu růstu. Ten podpoříte i častým okopáváním a důkladnou závlahou.

Petržel listová – kudrnka se vysévá na přelomu srpna a září. Nemusíte se bát, že by kvůli pozdějšímu výsevu nestihla rodit listy. Těm se daří i v chladnějším počasí, a tak je můžete sklízet po celou zimu. I z toho důvodu je vhodná pro pěstování v interiérech.

Recept na petrželovou pomazánku s křenem a uzeným lososem

Následující pokrm je díky šťavnatosti petržele nejen osvěžující, ale spolu s kombinací křenu i nesmírně zdravý a výživný. Uzený losos pomazánce dodává zajímavou chuť, ale pochopitelně není nezbytně nutné ho do této chutné lahůdky přidávat.

Ingredience:

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 100 g kořenové petržele
  • 3 vrchovaté lžíce nastrouhaného křenu
  • 50 g uzeného lososa
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • mletý pepř
  • sůl
  • hrst pažitky

Postup:

Příprava pomazánky je nesmírně jednoduchá. Na jemném struhadle nastrouháte oloupanou petržel, do které přidáte tvaroh, křen a na malé kousky nakrájeného uzeného lososa. Podle chuti opepříte, osolíte a spolu s nasekanou pažitkou řádně promícháte. Pokud se vám konzistence pomazánky zdá příliš hustá, přidejte pro zjemnění bílý jogurt.

Dobrou chuť! 🙂

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Dračí ovoce
Dračí ovoce
Zázvor
Zázvor
Pelyněk pravý
Pelyněk pravý
Majoránka
Majoránka
Blumy
Blumy
Oves
Oves

Relaxin

Reklama

Používáme cookies, abychom vám zajistili co nejsnadnější použití našeho webu. Více informací: Podrobnosti o cookies.