Pekanové ořechy jsou velmi podobné u nás známějším vlašským ořechům. Jsou však mnohem chutnější. Pochází z Ameriky, kde rostou na mohutných listnatých stromech ořechovce pekanového, který dorůstá výšky až 50 metrů. Jaká historie se skrývá za lahodnými plody, které v sobě skýtají spoustu cenných látek? Jak si na pekanech nejlépe pochutnat a lze je vypěstovat i v našich podmínkách?
Ořechovec pekanový – latinsky Carya illinoinensis
Pokud jste pekanové ořechy ještě nevyzkoušeli, měli byste to co nejdříve napravit. Pekanové ořechy jsou totiž jedny z nejoblíbenějších, a to díky jejich jemné máslové chuti a vůni. Jsou plodem ořechovce pekanového – mohutného listnatého stromu, který dorůstá až do výšky 50 metrů a dožívá se až 300 let. Pekanové ořechy mají svůj původ v Mexiku a v jihovýchodní části Severní Ameriky, kde je konzumovali už původní obyvatelé těchto zemí. Do Evropy a dalších zemí byly dovezeny až v průběhu 16. století.
Jádra pekanových ořechů jsou oválná a dlouhá až 6 centimetrů. Velmi se podobají jádrům vlašských ořechů a jsou ukryta v pevné slupce. Označení ořech na pekanové plody příliš nesedí, botanicky správně totiž patří mezi peckovité ovoce. Věděli jste, že ořechovec pekanový je národním stromem Texasu?
Vitamíny a minerály
Pekanové ořechy nejsou jen něčím dobrým na zub, obsahují také velké množství zdraví prospěšných látek, které mají příznivý vliv na lidský organismus. Mají vysoký obsah tuku (přes 70 %), obsahují vlákninu, bílkoviny a další cenné látky. Vláknina zajišťuje lepší trávení a vyprazdňování, je prevencí rakoviny tlustého střeva a pomáhá s hubnutím.
Díky vysokému obsahu hořčíku působí pekanové ořechy jako pohlazení pro nervový systém. Pravidelný přísun pekanových ořechů může být díky obsahu hořčíku a manganu prevencí kardiovaskulárních onemocnění, Alzheimerovy choroby a Parkinsonovy choroby.
Pekanové ořechy obsahují vitamín E, který spolu s kyselinou listovou a kyselinou ellagovou detoxikuje organismus a posiluje imunitu.
Pravidelná konzumace pekanových ořechů vám zajistí dlouhověkost, perfektní pleť a vlasy. Látky obsažené v pekanových ořeších také upravují stav cholesterolu v krvi.
Vitamíny | Minerály |
A | Vápník |
B | Železo |
C | Hořčík |
E | Fosfor |
K | Draslík |
Zinek | |
Měď | |
Mangan | |
Selen | |
Fluorid | |
Esenciální oleje | |
Omega-3 mastné kyseliny |
Pěstování pekanových ořechů
Pokud jste podlehli sladké chuti pekanových ořechů, možná už vás napadlo, zda by nešlo tento zázrak pěstovat i v našich podmínkách. Ano, pekanové ořechy můžete díky šlechtění pěstovat i na své zahrádce. Ořechovec pekanový snese vysoký mráz, a to až do -28 °C. K dozrání plodů však potřebuje až 250 bezmrazých dnů.
To u nás může být celkem problém. O úrodu pekanových ořechů na vaší zahradě se však můžete pokusit se severskými odrůdami, které díky šlechtění vyžadují jen něco okolo 140 bezmrazých dnů, a to už u nás není problém. Pokud se tedy k výsadbě rozhodnete, potřebujete dostatek prostoru a slunné místo. Ořechovec pekanový má velmi rozsáhlý kořenový systém, a proto vám nejspíš zabere celou zahradu. Kromě prostoru potřebuje ořechovec hlubokou, mokrou a jílovitou půdu, ve které se mu daří nejlépe. Ke svému růstu dále potřebuje i velmi slunné místo a častou zálivku. I přes veškerou snahu se prvních plodů dočkáte až za 20 let. Chutné pekanové ořechy z vlastní zahrádky však nemá každý. Pro jejich lahodnou chuť stojí za to tento dlouhodobý experiment vyzkoušet.
Recept na pekanový koláč s javorovým sirupem
Chuť pekanových ořechů je dokonalá sama o sobě, a proto nepotřebuje žádné další ingredience. Přesto umí recept na pekanový koláč s javorovým sirupem nabídnout nový pohled na tuto lahůdku. Je jednoduchý a nepotřebujete na něj moc přísad.
Na těsto pekanového koláče potřebujete:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 5 lžic studené vody
Na náplň si připravte:
- 4 zralé hrušky
- 1 vejce
- 100 až 150 g pekanových ořechů
- 100 ml javorového sirupu
Postup:
Z mouky, utřeného másla a vody vypracujte hladké těsto, které dáte alespoň na půl hodiny do lednice. Hrušky očistěte, zbavte je jadřinců a se slupkou je nakrájejte na měsíčky a na plechu pečte v troubě rozehřáté na 200 °C, dokud nezačnou karamelizovat (asi 45 minut). Poté hrušky nechte vychladnout a mezitím si připravte korpus.
Těsto vyválejte na tenký plát a vyložte jím koláčovou formu. Ještě bez náplně ho dejte péct do rozehřáté trouby (200 °C) na 10 minut. Mezitím si připravte náplň. Zkaramelizované hrušky rozmixujte s vejcem a směsí naplňte předpečený korpus. Na povrch vyskládejte pekanové ořechy, polijte je javorovým sirupem a koláč dejte zpátky do trouby dopéct na 45 minut. Teplotu snižte na 180 °C. Přejeme dobrou chuť!