Pekanové ořechy

Zdroj: Freepik.com

Reklama

Pekanové ořechy jsou velmi podobné u nás známějším vlašským ořechům. Jsou však mnohem chutnější. Pochází z Ameriky, kde rostou na mohutných listnatých stromech ořechovce pekanového, který dorůstá výšky až 50 metrů. Jaká historie se skrývá za lahodnými plody, které v sobě skýtají spoustu cenných látek? Jak si na pekanech nejlépe pochutnat a lze je vypěstovat i v našich podmínkách?

Ořechovec pekanový – latinsky Carya illinoinensis

Pokud jste pekanové ořechy ještě nevyzkoušeli, měli byste to co nejdříve napravit. Pekanové ořechy jsou totiž jedny z nejoblíbenějších, a to díky jejich jemné máslové chuti a vůni. Jsou plodem ořechovce pekanového – mohutného listnatého stromu, který dorůstá až do výšky 50 metrů a dožívá se až 300 let. Pekanové ořechy mají svůj původ v Mexiku a v jihovýchodní části Severní Ameriky, kde je konzumovali už původní obyvatelé těchto zemí. Do Evropy a dalších zemí byly dovezeny až v průběhu 16. století.

Jádra pekanových ořechů jsou oválná a dlouhá až 6 centimetrů. Velmi se podobají jádrům vlašských ořechů a jsou ukryta v pevné slupce. Označení ořech na pekanové plody příliš nesedí, botanicky správně totiž patří mezi peckovité ovoce. Věděli jste, že ořechovec pekanový je národním stromem Texasu?

Vitamíny a minerály

Pekanové ořechy nejsou jen něčím dobrým na zub, obsahují také velké množství zdraví prospěšných látek, které mají příznivý vliv na lidský organismus. Mají vysoký obsah tuku (přes 70 %), obsahují vlákninu, bílkoviny a další cenné látky. Vláknina zajišťuje lepší trávení a vyprazdňování, je prevencí rakoviny tlustého střeva a pomáhá s hubnutím.

Díky vysokému obsahu hořčíku působí pekanové ořechy jako pohlazení pro nervový systém. Pravidelný přísun pekanových ořechů může být díky obsahu hořčíku a manganu prevencí kardiovaskulárních onemocnění, Alzheimerovy choroby a Parkinsonovy choroby.

Pekanové ořechy obsahují vitamín E, který spolu s kyselinou listovou a kyselinou ellagovou detoxikuje organismus a posiluje imunitu.

Pravidelná konzumace pekanových ořechů vám zajistí dlouhověkost, perfektní pleť a vlasy. Látky obsažené v pekanových ořeších také upravují stav cholesterolu v krvi.

Vitamíny Minerály
A Vápník
B Železo
C Hořčík
E Fosfor
K Draslík
Zinek
Měď
Mangan
Selen
Fluorid
Esenciální oleje
Omega-3 mastné kyseliny
Zdroj: Freepik.com

Pěstování pekanových ořechů

Pokud jste podlehli sladké chuti pekanových ořechů, možná už vás napadlo, zda by nešlo tento zázrak pěstovat i v našich podmínkách. Ano, pekanové ořechy můžete díky šlechtění pěstovat i na své zahrádce. Ořechovec pekanový snese vysoký mráz, a to až do -28 °C. K dozrání plodů však potřebuje až 250 bezmrazých dnů.

To u nás může být celkem problém. O úrodu pekanových ořechů na vaší zahradě se však můžete pokusit se severskými odrůdami, které díky šlechtění vyžadují jen něco okolo 140 bezmrazých dnů, a to už u nás není problém. Pokud se tedy k výsadbě rozhodnete, potřebujete dostatek prostoru a slunné místo. Ořechovec pekanový má velmi rozsáhlý kořenový systém, a proto vám nejspíš zabere celou zahradu. Kromě prostoru potřebuje ořechovec hlubokou, mokrou a jílovitou půdu, ve které se mu daří nejlépe. Ke svému růstu dále potřebuje i velmi slunné místo a častou zálivku. I přes veškerou snahu se prvních plodů dočkáte až za 20 let. Chutné pekanové ořechy z vlastní zahrádky však nemá každý. Pro jejich lahodnou chuť stojí za to tento dlouhodobý experiment vyzkoušet.

Recept na pekanový koláč s javorovým sirupem

Chuť pekanových ořechů je dokonalá sama o sobě, a proto nepotřebuje žádné další ingredience. Přesto umí recept na pekanový koláč s javorovým sirupem nabídnout nový pohled na tuto lahůdku. Je jednoduchý a nepotřebujete na něj moc přísad.

Na těsto pekanového koláče potřebujete:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 5 lžic studené vody

Na náplň si připravte:

  • 4 zralé hrušky
  • 1 vejce
  • 100 až 150 g pekanových ořechů
  • 100 ml javorového sirupu

Postup:

Z mouky, utřeného másla a vody vypracujte hladké těsto, které dáte alespoň na půl hodiny do lednice. Hrušky očistěte, zbavte je jadřinců a se slupkou je nakrájejte na měsíčky a na plechu pečte v troubě rozehřáté na 200 °C, dokud nezačnou karamelizovat (asi 45 minut). Poté hrušky nechte vychladnout a mezitím si připravte korpus.

Těsto vyválejte na tenký plát a vyložte jím koláčovou formu. Ještě bez náplně ho dejte péct do rozehřáté trouby (200 °C) na 10 minut. Mezitím si připravte náplň. Zkaramelizované hrušky rozmixujte s vejcem a směsí naplňte předpečený korpus. Na povrch vyskládejte pekanové ořechy, polijte je javorovým sirupem a koláč dejte zpátky do trouby dopéct na 45 minut. Teplotu snižte na 180 °C. Přejeme dobrou chuť!

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Kopr
Kopr
Piniové ořechy
Piniové ořechy
Dračí ovoce
Dračí ovoce
Zázvor
Zázvor
Pelyněk pravý
Pelyněk pravý
Majoránka
Majoránka

Relaxin

Reklama

Používáme cookies, abychom vám zajistili co nejsnadnější použití našeho webu. Více informací: Podrobnosti o cookies.