Paprika

Reklama

Paprika je šamanskou rostlinou. V  Jižní Americe nosí někdy náhrdelník z chilli papriček jako ochranu před zlými duchy. My jako ochranu používáme pepřový sprej (pepper spray), jeho hlavní aktivní látkou je kapsaicin získávaný z paprik, například z čili papriček, podle kterých sprej získal název.

Paprika – latinsky Capsicum

První zmínky o této víceleté rostlině jsou staré více než  6 500 let. Všechny druhy jsou původem ze Severní a Jižní Ameriky, odkud jako první papriku přivezl do Evropy Kryštof Kolumbus. Opravdu rychle populární se stala paprika ve Španělsku, protože se z ní vyrábělo chilli, které nahrazovalo drahý pepř.

zdroj: Pixabay.com

Pěstování paprik

Mít krásný a zdravý, plně plodící porost papriky není jen tak. Paprika je náročná teplomilná plodina. Vyžaduje teplo od klíčení přes pěstování až po období sklizně. „Slečny papriky“ je třeba hýčkat a na noc jim ještě zazpívat ukolébavku.

  • Pro výsev použijte kvalitní výsevní substrát s nižším obsahem živin, pro klíčení a předpěstování paprik jsou nevhodné substráty zasolené nebo kyselejší.
  • Pro klíčení paprik je důležitá teplota,  optimum je 26 – 30 ° C, světlo je až do objevení se děložních lístků druhořadé.
  • Zdravá sazenice připravena na výsadbu má být pevná, nepřerostlá, s prvními nasazenými květními poupaty.
  • Jestliže máte vytápěný skleník, můžete do něj vysazovat papriku již v druhé polovině března. Do studeného skleníku vysazujte v druhé polovině dubna, v této době je již delší den a více světla, což malým rostlinkám prospěje.
  • Udržujte porost paprik čistý, protože plevel ubírá rostlinám živiny, stíní je a vytvářejí prostředí vhodné pro rozvoj nemocí.

Sklízejte plody, které jsou dostatečně narostlé a vyzrálé. „Podtržené“ plody mají tenčí stěnu a po sklizni rychle vadnou. Uskladnění paprik v lednici ukončuje proces jejich zrání, proto ztrácí na chuti. Ideálním místem na uskladnění je suché větrané místo s teplotou 12 – 14 ° C, kde mohou papriky dozrát do své sladké nebo pálivé chuti.

Pro delší trvanlivost můžeme papriky naložit do sladkokyselého nálevu a nebo je usušit.

zdroj: Pixabay.com

Chilli papričky

Kapsaicin (alkaloid) je látka, která je odpovědná právě za onen pocit charakteristické štiplavosti. Pravděpodobně ji vytvářejí papričky v divoké přírodě jako obranný prostředek proti hmyzu a býložravým živočichům. Obsah kapsaicinu prý mohou za jistých okolností ovlivňovat místní půdní i mikroklimatické podmínky. To znamená, že čím více stresových faktorů rostlina musí překonat, tím se zvyšuje její štiplavost. Jedna z afrických pověstí dokonce tvrdí, že nejštiplavější papričky pocházejí od nejvíce rozzlobených pěstitelů.

Zatímco ve velkých dávkách je Kapsaicin nebezpečný a zničující, v malém množství zpestřuje kvalitu našich životů. Používá se prý s velkým úspěchem jako afrodiziakum a nebo zvyšuje partnerskou touhu a vylepšuje intimní život.

zdroj: Pixabay.com

Pozitivní vliv na naše zdraví

  • Papriky vynikají množstvím vitamínu C, který posiluje imunitní systém a zlepšuje produkci kolagenu nezbytného pro zdravé cévy, pojivové tkáně a dásně.
  • Červené papriky obsahují beta-karoten, který poskytuje antioxidační a protizánětlivé účinky.
  • Je dobrým zdrojem vitamínu E, který hraje klíčovou roli pro udržení mladistvého vzhledu pleti a dobrého stavu vlasů.
  • Obsažený vitamín B6 je nezbytný pro zdraví nervového systému, psychickou pohodu, dobrý spánek, detoxikaci jater nebo tvorbu červených krvinek.
  • Pálivé druhy s podílem kapsaicinu zlepšují krevní oběh a hodnoty krevního tlaku, snižuje cholesterol, tlumí bolest a zánět, stimulují dobré trávení a zlepšují spalování tuků.

Máte-li citlivý žaludek, můžete mít problémy s trávením slupky papriky. Pokud se ji rozhodnete odstranit, pečte papriku v troubě tak dlouho, dokud se slupka nezačne sama oddělovat. Potom papriku ponořte do studené vody a oloupejte.

zdroj: Pixabay.com

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Červená řepa
Červená řepa
Špenát
Špenát
Rajče jedlé
Rajče jedlé
Mrkev obecná
Mrkev obecná
Kukuřice
Kukuřice
Okurka
Okurka

Relaxin

Reklama

Používáme cookies, abychom vám zajistili co nejsnadnější použití našeho webu. Více informací: Podrobnosti o cookies.