Na první pohled byste možná řekli, že jsou ovesné vločky obyčejné, nudné a nezajímavé. Když se ale podíváte podruhé, rázem zjistíte, že je toho tolik, co nám oves může nabídnout. A věřte nám – byla by obrovská škoda ovesné vločky ze zdravého jídelníčku vynechat!
Věděli jste, že oves patří mezi nejzdravější obiloviny na zemi? Pokud ne, pak zde máte hned jeden dobrý důvod, proč se ovesným vločkám vědomě nevyhýbat, ale naopak je vyhledávat. Další skvělou zprávou je, že v sobě obsahují obrovské množství cenných a zdraví prospěšných látek, které naše tělo potřebuje.
Proč jíst ovesné vločky?
Skvěle napomáhají při hubnutí
Hubnete? V tom případě určitě dáváte přednost potravinám, které dokážou zasytit na hodně dlouhou dobu, ale obsahují v sobě jen velmi malé množství kalorií. A ovesné vločky jsou jednou z nich!
Dokonale vás zasytí a nepřidají příliš mnoho kalorií, navíc v sobě obsahují beta-glukan, jehož schopnost zpomalit vyprazdňování žaludku zapříčiní, že se budete cítit sytí po dlouhou dobu.
Fungují jako prevence proti zácpě
Zácpa rozhodně není nic příjemného, což nám jistě potvrdí každý, kdo s ní má zkušenost. Jsou mezi námi tací, kteří na zácpy trpí častěji nežli ti ostatní a právě ti by do svého jídelníčku ovesné vločky rozhodně měli zařadit. Proč? Vysvětlení to má jednoduché i vcelku logické: ovesné vločky napomáhají pravidelnému vyprazdňování střev a fungují tak jako prevence zácpy.
Upravují hladinu cholesterolu v těle
Vysoká hladina cholesterolu v těle je v dnešní době poměrně častý problém. Příliš mnoho lidí si ale neuvědomuje, že právě vysoký cholesterol zvyšuje rizika nejrůznějších onemocnění – mimo jiné například ischemickou chorobu srdeční, která je hlavní příčinou úmrtí na celém světě!
Ovesné vločky v sobě obsahují beta-glukan, který podporuje vylučování na cholesterol bohaté žluči a tím pádem hladinu cholesterolu v těle regulovat.
Zásobují tělo antioxidanty
Ovesné vločky jsou bohaté na antioxidanty, což jsou látky, které pozitivně působí na naše zdraví. Zmínit zde můžeme konkrétně skupinu antioxidantů známou jako avenanthramidy, jež snižují krevní tlak a zároveň zvyšují produkci oxidu dusnatého. Ve výsledku působí pozitivně na diletaci cév, díky čemuž dochází k lepšímu průtoku krve.
Jsou bohaté na vitamíny a minerály
Posledním důvodem, proč rozhodně stojí za to jíst ovesné vločky, je jejich bohatý a výživný obsah. V ovesných vločkách, které možná na první pohled vypadají až příliš obyčejně, totiž najdete spoustu důležitých vitamínů a minerálů.
Kromě toho, že v sobě obsahují vlákninu a bílkoviny, v nich dále najdete i mangan, hořčík, měď, železo, fosfor, zinek, dále pak kyselinu listovou, vitamíny B1 a B5, zapomenout nesmíme na vitamín B6 a B3. Obsahují i vápník a draslík.