Mrkev je jedna z nejoblíbenějších, nejpoužívanějších a hlavně zdraví prospěšná kořenová zelenina. Víte, že tahle sympatická zelenina má i svůj svátek? Mezinárodní den mrkve se slaví 4. dubna od roku 2003, aby se šířilo povědomí o blahodárných účincích mrkve po celém světě. Popularita tohoto dne každoročně roste, tak neváhejte a oslavujte tento malý zázrak s námi!
Mrkev obecná – latinsky Daucus carota
Tato dvouletá rostlina pochází z jižní Asie, z oblasti Afghánistánu, Íránu a Pákistánu. Předpokládá se, že se v 10. století rozšířila do celé oblasti od Indie po východní Středomoří. Největším producentem mrkve je nyní Čína, která ji vyváží do celého světa.
Obvykle má oranžovou barvu, ale existuje i fialová, bílá, žlutá a červená mrkev.
zdroj: Pixabay.com
Pěstování mrkve
Mrkev je vděčná a nenáročná plodina, z malého semínka vyroste velká kořenová zelenina plná potřebných látek k našemu životu. Čtěte dál a dozvíte se, jak postupovat a být v pěstování úspěšní.
Je to dvouletá rostlina, první rok svého života vytváří přízemní růžici listů a v hlavním kořeni shromažďuje živiny. Druhý rok teprve vyžene lodyhu s okoličnatým květenstvím. S výsevem by se tedy nemělo spěchat.
- Semínka se doporučují vysévat až těsně před příchodem mrazů v listopadu nebo i v prosinci podle aktuálního počasí, aby již semena letos nevyklíčila.
- Mrkev a petržel nepěstujeme nejméně dva, ideálně tři roky po sobě na stejném místě.
- Kořenová zelenina vyžaduje kvalitní hlinitopísčitou půdu s dostatkem humusu.
- Semena vyséváme do řádků od sebe vzdálených 30 až 40 centimetrů, čím déle necháváme kořenovou zeleninu na záhonu, tím více místa potřebuje.
Skladování
Mrkev skladujeme ve tmavých a chladných sklepech, nejlépe v bedýnkách s pískem. Kořenovou zeleninu můžeme nechávat až do jara na záhonu. Zbavíme se zelené natě, protože z mrkve dále čerpá živiny a zkracuje její životnost. Celý záhonek pak přikryjeme jemným pletivem, zakryjeme vrstvou suchého listí nebo slámy a dobře zatížíme.
zdroj: Pixabay.com
Pozitivní vliv na naše zdraví
Pokud mrkev konzumujete pravidelně, děláte pro sebe dobrou věc. Její sytá barva signalizuje zdraví, protože je příznakem přítomnosti důležitého antioxidantu betakarotenu (ze syrové mrkve získáte asi jen 3–5 % betakarotenu, z dušené to může být až 60 %).
- Bohatá na minerály a vitamíny – sodík, draslík, vápník, hořčík, selen, železo, fosfor, síru a křemík, vitamíny A (beta karoten), B, C, D, E, G, K a kyselinu listovou. – Vysvětlivky najdete v tabulce vitamínů.
- Snižuje hladinu cholesterolu
- Chrání před infekcemi – Jelikož vitamín A udržuje střevní sliznici zdravou, zajišťuje první obrannou linii před infekcemi. Mrkev ochraňuje také před infekcemi očí a krku, krčních mandlí, dutin a dýchacího ústrojí.
- Zpevňuje kosti a zuby
- Pomáhá hubnutí – vláknina v mrkvi pomáhá zrychlit metabolismus a zároveň dodává pocit sytosti
- Léči neplodnost
- Chrání nervový systém
Dejte si mrkev a uvidíte!
zdroj: Pixabay.com
Mrkvová šťáva
Připravte si mrkvovou šťávu nabitou vitamíny a minerály pohodlně doma.
Budete potřebovat:
- mrkev 320 g
- jablko 120 g
- citronová šťáva 1 lžička
Mrkev nakrájíme na kousky, jablko rozkrojíme na čtvrtky. Vykrojíme z nich jádřinec a čtvrtky nakrájíme na menší kousky. Všechny suroviny vložíme do odšťavovače a odšťavíme.
Když vypijeme jednu sklenici mrkvové šťávy denně, možná už nikdy nebudeme muset navštívit lékaře! Víte, že mrkvová nať je velmi zdravá? Přečtěte si článek o tom, jaké zdraví prospěšné látky skrývá mrkvová a petrželová nať.