Mangold je zelenina velmi podobná špenátu, kterou ale ne úplně všichni znají. Víte, že existuje hned několik druhů – mangold listový, švýcarský, červený řapíkatý a další jeho druhy? Víte, jak pěstovat a sklízet mangold? To vše se v článku dozvíte.
Druhy mangoldu a jeho zdravotní přínosy
Mangold je listová zelenina s původem ve Středomoří. Rozhodně není žádnou novinkou, u nás se pěstovala už před třemi stovkami let, pak ji ale vytlačil špenát. Ten se však mangoldu v jeho nenáročnosti pěstování nikdy nevyrovnal. Špenát na rozdíl od mangoldu například nikdy sám od sebe nedorůstá, a proto bylo potřeba pro jeho další úrodu nové sázení. Oproti špenátu má mnohem příjemnější chuť, která připomíná ořechy.
Mangold zpestří váš zdravý jídelníček i vaši zahrádku
Mangoldu, který je příbuzný nejen špenátu, ale i řepy, existuje několik druhů a zdravotní přínosy jsou velmi podobné. Kromě toho, že má mangold řadu využití v kuchyni, vaši zahrádku svými různě barevnými řepíky krásně ozdobí. Podle odrůdy si můžete vysadit mangold s fialovými, bílými, žlutými nebo červenými řapíky. Listy mangoldu jsou vždy zelené, ale ve stejné barvě jako řapík je zbarvená i jejich žilnatina.
Mangold červený řapíkatý
Mangold červený řapíkatý má svůj původ ve Středomoří, ale dobře snáší i zdejší klimatické podmínky. Jeho historie se táhne až z období starého Egypta. Dříve byl hojně pěstován i u nás, stejně jako v dalších evropských státech. Pak mangold (ač byl chutný a doslova nabitý vitamíny a minerály) vytlačil obyčejnější špenát.
Mangold červený řapíkatý se v kuchyni upravuje podobně jako chřest nebo špenát. Lze ho použít do salátů, polévek, slaných koláčů nebo z něj vytvořit pesto. Silné stonky mangoldu se smaží, dusí nebo vaří.
Mangold řapíkatý obsahuje velké množství vitamínu C, vitamínu E a provitamínu A, najdete v něm i vitamíny skupiny B, vysoké množství vápníku, dále hořčík, draslík, železo a měď.
Díky obsahu cenných látek mangold červený řapíkatý:
- posiluje imunitní systém
- urychluje látkovou výměnu
- čistí krev a podporuje krvetvorbu
- zlepšuje stavy chudokrevnosti
- posiluje srdce a cévy
- je prevencí rakoviny
- příznivě ovlivňuje nervový systém
Mangold listový
Mangold listový má stejnou oblibu jako řapíkatý, ale s tím rozdílem, že má větší listovou část a menší řapíky. Podobně jako jiné druhy mangoldu, i listový pochází ze Středomoří, odkud se rozšířil do dalších zemí. Pro jeho nenáročnost se mu skvěle daří i v našich klimatických podmínkách.
V mangoldu listovém se ukrývají cenné bioflavonoidy. Najdete v něm například rutin a kvercetin, tedy látky, které vyrovnávají hladinu cholesterolu v krvi a slouží pro prevenci aterosklerózy a cévních příhod. Dále v listovém mangoldu najdete vysoké množství vápníku, vitamínu C, vitamínů skupiny B, vitamín E, železo, fosfor, hořčík, měď nebo zinek.
Díky tomu mangold listový:
- posiluje zuby a kosti
- pomáhá v období klimakteria
- posiluje cévy
- zlepšuje paměť a soustředění
- má dobrý vliv na nervový systém
- je prevencí nádorových onemocnění
- zlepšuje obranyschopnost organismu
Švýcarský mangold
Víte, že švýcarský mangold byl kdysi označován jako jídlo chudých? Jeho pěstování bylo velmi nenáročné, přitom na talíř tento druh zeleniny přinášel řadu důležitých živin. Svůj původ má ve Středomoří, ale velmi oblíbený je také u nás. Obsahuje spoustu cenných látek a je velmi podobný obsahu látek všech druhů mangoldu. Mangold lze tedy obecně použít nejen pro zpestření vašeho jídelníčku, ale i pro vylepšení jeho nutričního profilu.
Shrnutí a rozdíly
Co se druhů mangoldu týče, v obsahu živin zde nenajdete příliš mnoho rozdílů. Každý druh mangoldu má přibližně stejný obsah cenných látek. Viditelný rozdíl najdete v základním rozlišení mangoldu na řapíkatý a listový. Jak už z názvů napovídá, řapíkatý mangold má větší řapíky a menší listovou část. U listového mangoldu je to naopak. Mangoldu však existuje nespočet druhů a jejich kombinaci doporučujeme z toho důvodu, že barevné variace potěší oči nejen na vaší zahrádce, ale i na talíři.
Jak pěstovat a kdy sklízet mangold?
Věděli jste, že mangold můžete pěstovat ve dvou etapách?
- Pro letní sklizeň se semena vysévají v dubnu a květnu.
- Pro podzimní sklizeň je potřeba mangold vysadit v létě.
Mangold miluje středně těžkou a dobře propustnou půdu. Vysévá se do hloubky 4 cm a na vzdálenost až 12 cm. Jednotlivé řádky by měly být od sebe vzdáleny alespoň 30 cm. Je to dvouletka, která je v suchých dnech vděčná za závlahu. Protože ho milují také slimáci, je nutné před nimi rostliny ochránit.
Listy mangoldu se sklízejí tak, že je odřežete ostrým nožem, a to minimálně 5 cm nad zemí, aby rostlina znovu obrazila. Sklizené listy je potřeba urychleně zpracovat, protože vadnou. Můžete ho konzumovat syrový i tepelně upravený. Má příjemnou ořechovou chuť a na rozdíl od špenátu obsahuje méně kyseliny šťavelové, která může ve větším množství negativně působit na ledviny.
Recept na osvěžující salát z mangoldu
Jak už jsme říkali, tuto zeleninu lze použít do mnoha skvělých receptů. Jako zdravá svačinka přijde vhod osvěžující salát z mangoldu.
Potřebujete na něj:
- 800 g máslové dýně
- 1 a půl šálku quinoy
- listy a řapíky z jednoho mangoldu
- 1 polévkovou lžíci olivového oleje
- 3 polévkové lžíce řepkového oleje
- šťávu z půlky citrónu
Jaký je postup?
Quinou uvařte tak, jak jste zvyklí nebo podle návodu na obalu. Dýni očistěte, nakrájejte na kostičky a opečte do měkka na oleji. Mangold nakrájejte na různě velké kousky a smíchejte ho spolu s dýní, přidejte quinou, citrónovou šťávu a důkladně promíchejte. Tento salát je vhodnou svačinkou nebo chutným předkrmem k hlavnímu chodu.