Majoránka

Zdroj: Pixabay.com

Reklama

Majoránka – jedno z nejpoužívanějších koření vůbec. S její jemnou, lehce nasládlou vůní se setkáme nejen při smažení oblíbených bramboráků, ale i při dochucení staročeských vydatných polévek, mezi které se řadí i dodnes vyhledávaná bramboračka. Na první pohled by se mohlo zdát, že jediné, co nabízí, je její typické aroma. Nikoliv. Majoránka obsahuje celou řadu pro tělo důležitých vitamínů i minerálů, které můžeme přijímat i skrze kořeněný olej, který je na přípravu jednoduchý a na který si v závěru článku představíme recept.

Majoránka – latinsky Origanum majorana

Pokud bychom pátrali po původu majoránky, museli bychom zavítat až do dalekého Středomoří v období starověku. Zde se majoránce obzvláště dařilo, a to především díky mělkým a suchým půdám, které jejímu růstu vyhovují nejvíce. Z divoké majoránky se v rukou starověkých Egypťanů, Řeků i Římanů vyvinula v podobu, kterou známe dodnes. Její postupné rozšíření do zbytku Evropy překvapivě zapříčinila svatá křížová výprava v období raného středověku.

Majoránka má víceúčelové využití, z nějž je nejznámější její usušená varianta – koření, které se používá pro dochucení nejrůznějších polévek, omáček i mas, především pak zvěřiny. V kuchyni si skvěle „rozumí“ především s kombinací brambor a česneku, takže její uplatnění nalezneme téměř v každém staročeském receptu.

A není se čemu divit. Spolu s česnekem dodává sílu a napomáhá k regeneraci těla po vykonání namáhavé práce. Za všechny staročeské recepty „okořeněné“ menší či větší špetkou majoránky jmenujme zabijačkové speciality, hutné a vydatné masové polévky, a především ve Slezsku oblíbenou cmundu (obdoba našich českých bramboráků). Kombinovat ji lze rovněž s čerstvě namletým pepřem a nadrceným sušeným tymiánem.

Minerály a vitamíny

Věděli jste, že čerstvé lístky majoránky navracejí ztracenou chuť k jídlu, neboť výrazně posilují tvorbu žaludečních šťáv? Ne? V případě, že trpíte dlouhodobým a neutichajícím nechutenstvím, zkuste navštívit bylinkovou zahrádku či farmářské trhy a poohlédnout se po mladých rostlinkách majoránky. K obnovení chuti vám postačí rozžvýkat pár utržených lístků. Pomoci by vám mohly i v případě, že trpíte nepříjemným nadýmáním po těžce stravitelném pokrmu.

Majoránka působí rovněž blahodárně i v případě výskytu křečí nervového charakteru. Jednat se může rovněž o křeče přímo související s probíhající menstruací. I od nich se vám bude snažit majoránka ulevit, a zlepšit vám tak náladu. Pokud do svého jídelníčku pravidelně zařadíte majoránku (i její sušenou variantu), zlepší se vám celková funkce vašeho nervového systému, a vám se tak bude snadněji přemýšlet i klidněji usínat. Majoránce se pokuste vyhnout pouze v případě, že očekáváte narození potomka. Její silné aroma není vhodné pro vyvíjející se plod dítěte.

Zdroj: Pixabay.com

Minerály

  • Železo
  • Vápník

Vitamíny

  • A
  • C
  • Třísloviny
  • Hořčiny
  • Silice

Majoránka pěstování

Pro úspěšné pěstování majoránky zvolte teplé a slunné prostředí, které je ze všech stran chráněno před silnými poryvy větru. Jak už bylo zmíněno výše, majoránka je původem z horké a suché oblasti Středozemního moře, takže správně zvolené místo pro její zasazení se právem vyplatí. Půdy by měla být co nejvíce propustná a bohatá na živiny.

Pokud předem víte, že nedisponujete výživnou půdou, majoránku v průběhu jejího růstu opakovaně přihnojujte organickými hnojivy. Majoránku vysévejte na konci dubna. Lze ji zasadit jak do balkonového truhlíku, tak i do řádku na zahrádce. Je důležité, abyste její vzrostlou rostlinku v průběhu května přesadili s dostatečnými mezerami, neboť majoránka má tendenci se v průběhu svého růstu značně rozšířit. Drobných kvítků majoránky se dočkáte na přelomu července a srpna.

Recept na majoránkový olej

Následující recept vám sice neposlouží pro přímou spotřebu, zato vám však uleví od bolestí svalového systému a urychlí regeneraci kožních buněk po řezných zraněních.

Co budeme na přípravu majoránkového oleje potřebovat? Širší, alespoň litrovou lahev, kterou až po okraj naplníme čerstvými lístky majoránky. Rostlinnou směs zalijeme kvalitním panenským olivovým olejem, lahev zazátkujeme a necháme deset dní odpočívat na slunném místě. Poté nakapeme majoránkový olej na čisté obinadlo, které přiložíme na postiženou část.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Dračí ovoce
Dračí ovoce
Zázvor
Zázvor
Pelyněk pravý
Pelyněk pravý
Blumy
Blumy
Petržel
Petržel
Oves
Oves

Relaxin

Reklama

Používáme cookies, abychom vám zajistili co nejsnadnější použití našeho webu. Více informací: Podrobnosti o cookies.