Libeček lékařský

Fotografie: Libeček lékařský
Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Libeček lékařský (Levisticum officinale) se také často nazývá americký celer, je to rostlinka, která nesmí chybět v žádné zdravé kuchyni. Často se využívá do salátů, polévek či omáček. Jejím domovem je Středomoří. Pojďme si libeček představit detailněji, jaké jsou jeho zdravotní přednosti, jak si ho vypěstovat na zahrádce a v závěru článku najdete tipy na zdravé recepty, kde libeček nesmí chybět.

Proč je libeček tak zdravý

Libeček obsahuje mnoho zdravých látek pro organismus, v první řadě čistí krev a zlepšuje krevní oběh. Podle čínské medicíny je červenec měsícem krevního oběhu, proto byste rozhodně libeček měli v kuchyni využít. Dále se tato rostlinka řadí mezi diuretické bylinky, tedy odvodňovací. Pomáhá při revmatismu, ledvinových onemocněních a kromě toho také pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu.

Účinky libečku přehledně:

  • ovlivňuje pozitivně fungování ledvin
  • odvodňuje
  • čistí krev
  • působí jako lehké afrodiziakum
  • posiluje nervovou soustavu
  • pomáhá při léčbě dny
  • pozitivně působí při revmatismu

Jaká část libečku se využívá a k čemu

Libečku se také říká přírodní nebo zelené maggi. Pokud si ho pěstujete doma v truhlíku, pak jistě víte proč. Aroma libečku je nezaměnitelné už po vyrašení prvních lístků. V kuchyni a při vaření polévek, omáček či pečení masa využijete tedy lístky. Stačí jich přidat jen pár, vzhledem k silnému aroma. Pokud byste si chtěli vytvořit čajovou směs, pak budete potřebovat kořen libečku. Ten je ovšem dobré smíchat i s dalšími bylinkami, právě kvůli silnému aroma, které není každému příjemné. Zkombinovat ho můžete s přesličkou, kořenem jehlice, listy břízy, natí zlatobýlu atd. Nedoporučuje se kombinovat s jalovcem.

Jak si libeček vypěstovat na zahrádce

Tato rostlinka není vůbec náročná na pěstování, stačí si koupit semínka a v březnu začít s výsevem. Semena vyséváme do hloubky 3 cm. Využít k tomu můžete substrát nebo dobře prokypřenou hlinitou půdu. Najděte místo ve stínu a udržujte půdu stále vlhkou. Libeček miluje vlhkost a stín. Ideální je začít substrátem a vysázet semínka nejprve do truhlíků a až v červnu přesadit na zahradu. Ale pokud nechcete přesazovat, pak do hloubky 3 cm dejte více semínek a následně ponechte pouze ty nejsilnější kusy. Kořeny se následně sklízí na podzim u minimálně 2letých rostlin. Listy se sklízí průběžně. Před létem doporučujeme listy libečku sklidit a usušit nebo zmrazit. Budete tak mít i v zimě toto zdravé a aromatické koření vždy po ruce.

Zdroj: Freepik.com

Recepty s využitím libečku – salát a polévky z naší kuchyně

Připravte si osvěžující salát s libečkem podle tohoto receptu nebo ho přidejte do polévek z naší zdravé kuchyně. Odkazy na ně najdete pod tímto receptem.

Jablečný salát s libečkem

Připravte si:

  • ¼ hrnku nasekaných listů libečku
  • 2 červená jablka
  • ¼ šálku brusinek
  • ¼ šálku pekanových ořechů

Na dresink:

  • ½ šálku bílého jogurtu
  • 1 lžíce medu
  • ½ lžičky citronové šťávy
  • ½ lžičky jablečného octa
  • sůl

Postup:

Nakrájená jablka zbavená jádřinců smíchejte se zbylými ingrediencemi. V druhé misce smíchejte potřebné ingredience na dresink. Následně smíchejte dohromady, dejte chladit do lednice cca na 30 min. a je hotovo.

Libeček je ideální ingrediencí do bramboračky, vyzkoušejte naši prověřenou bramboračku od naší babičky nebo můžete vyzkoušet krémovou cibulačku. Dobrou chuť!

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Bulgur in sack with field of wheat on the background
Bulgur
top view of sweet black mission figs on a bowl on a white background
Fíky
Sweet ripe juicy tropical Mangosteen
Mangostan
Green papyrus flower
Šáchor jedlý
Fresh ripe organic cauliflower on wooden background. Healthy eating concert
Květák
mirik_celer_1
Miřík celer

Viaflorin

Reklama