Kukuřice

Gynex

Reklama

Věděli jste, že 100 g kukuřice pokryje téměř polovinu denní potřeby železa? Je to nutričně bohatá zelenina, která by určitě neměla chybět v našem jídelníčku. Pojďme se společně podívat na  její původ a obsáhlé množství využití.

Kukuřice – latinsky Zea

Jedná se o robustní, většinou jednoletou trávu, dorůstající výšky nejčastěji 0,5 až 3 metrů. Patří mezi nejstarší plodinu světa, její první nálezy se vyskytují z oblasti dnešního Peru a Bolivie. Kukuřice byla hlavní plodinou mnoha indiánských kmenů. Dnes je po pšenici a rýži nejpěstovanější obilovinou na světě, na které závisí existence mnoha národů.

Kukuřice se nejvíce konzumuje v USA.

zdroj: Pixabay.com

Pěstování kukuřice

Kukuřice ke svému růstu potřebuje dostatek vláhy a živin, teplotu 22 – 25°C, snáší 30°C a nemá ráda mráz, ten ji ničí. Dělí se na sladkou, supersladkou, pukancovou (ocení zejména milovníci pop cornu) a kukuřici krmnou. Supersladké jsou delikátní pochoutkou, lépe se skladují a zůstávají déle sladké. Rostliny kukuřice jsou vysoké, takže při plánování místa dbáme na to, aby na zahradě nestínily ostatním zeleninám.

  • Prospívá jim sousedství s fazolemi nebo hrachem, protože dodávají kukuřici potřebný dusík.
  • Rané sladké a supersladké odrůdy je možné vysévat až do 20. července.
  • Je vhodné rostliny kukuřice jemně okopávat, mají totiž mělký kořenový systém, a tak k nim průběžně nahrnujeme vrstvu zeminy, abychom zvýšili stabilitu rostliny.
  • Sklízíme v tzv. mléčné zralosti, tedy v době, kdy jsou zrna plná a roní mléčně zbarvenou šťávu.

Cukry ve zrnech se hned po sklizni začnou měnit ve škroby a zrna ztrácejí svou sladkost, proto konzumujeme kukuřičné klasy co nejdřív po sklizni. Kukuřice se dá dobře hned po sklizni zamrazit (celé i pokrájené klasy či jednotlivá zrna) nebo naložit do sladkokyselého a slaného nálevu.

zdroj: Pixabay.com

Pozitivní vliv na naše zdraví

Kukuřice obsahuje hned několik zdraví prospěšných látek a mezi ně patří:

  • Vitamíny skupiny B (thiamin, biotin, niacin, kyselinu pantotenovou, listovou).
  • Glukózu, bílkoviny, vlákninu, nenasycené mastné kyseliny.
  • Hořčík, zinek, selen, železo, mangan.

Kukuřice je díky glukóze skvělý zdroj energie, nejen pro naše tělo, ale i mozek. Stimuluje mozkovou činnost, zvyšuje odolnost vůči stresu a podporuje soustředění.

  • Okysličuje a podporuje růst buněk, posiluje srdce, podporuje krvetvorbu.
  • Udržuje správnou hladinu hormonů, posiluje imunitní systém.
  • Má pozitivní vliv na plodnost, zvyšuje pohlavní výkonnost (potenci).
  • Podporuje látkovou výměnu, udržuje zdravou pleť, kůži, nehty a vlasy.
  • Zlepšuje výkon mozku, soustředění, posiluje nervy, odbourává stres.
  • Omlazuje, zlepšuje náladu.
  • Posiluje svaly, zlepšuje stav vazivových tkání.

zdroj: Pixabay.com

Kukuřice v kuchyni

Kukuřice získává na popularitě nejen díky své lahodné chuti a snadné přípravě, ale také kvůli tomu, že je skoro nezbytná pro bezlepkovou dietu. Z kukuřičného zrna se vyrábí škrob, mouka, krupice, strouhanka, těstoviny a další rozmanité výrobky, je to také surovina na výrobu lihu, kukuřičného sirupu a oleje.

Můžete si jí pořídit předvařenou, sterilovanou v konzervě či sklenici, nebo mraženou. Ve všech podobách ji můžete využít stejným způsobem.

Pokud si přinesete kukuřici z pole, ponechte ji zabalenou v listech až do doby přípravy, ztrácí jinak rychle svou chuť.  Před konzumací odstraňte z kukuřice veškeré nečistoty a zbavte ji všech zbytečných vlásků.

Grilovaná kukuřice – jednoduchý recept

K létu grilování nerozlučně patří, stejně jako stavění sněhuláků v zimě. Recept na grilovanou kukuřici je velmi snadný. Stačí vám k tomu pouze 2 ingredience.

  • 1 kukuřice
  • Sůl

Postup:

  • Kukuřici oloupejte a svlékněte z listů
  • Osolte podle chuti a dejte na gril
  • Opečte ji ze všech stran, průběžně ji můžete přisolit
  • Jakmile se začne zabarvovat do hněda, můžete ji sundat a sníst

Dobrou chuť!

Nechte se inspirovat a vyzkoušejte i další zdravé recepty z naší nabídky.

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Fotografie: Chaluha bublinatá
Chaluha bublinatá
sterbak_zahradni_1
Štěrbák zahradní
Dried lingzhi mushroom isolated on white background with clippin
Reishi – lesklokorka lesklá
Fotografie: Kontryhel
Kontryhel
Fotografie: Pampeliška
Pampeliška lékařská
Fotografie: Hroznové víno
Hroznové víno

Viaflorin

Reklama