Kapusta

Zdroj: Pixabay.com

Gynex

Reklama

Kapustu coby nálož zdraví prospěšných látek je možné pěstovat od jara do podzimu. Když přihlédneme k faktu, že ji lze dobře zmrazit, můžeme být ohledně dostatečného příjmu vitamínů, minerálů a jiných cenných látek celoročně v klidu. Jaký má kapusta přínos pro naše zdraví? A lze si kapustu vypěstovat na vlastní zahrádce, abychom ji pak použili například do zdravých kapustových karbanátků?

Kapusta (latinsky Brassica oleracea) se vyjma šťávy nekonzumuje čerstvá

Kapusta je jednou z nejstarších zelenin na světě, o čemž svědčí fakt, že ji znali už staří Egypťané. Patří do čeledi brukvovitých, a co se obsahu cenných látek týče, je královnou zeleniny. Přitom svým vzhledem nijak zvlášť neuchvacuje. Kapusty existuje několik druhů – hlávková, kadeřavá, růžičková. Všechny druhy však mají téměř stejný obsah výživných látek. Velkou zajímavostí kapusty je, že ji nelze konzumovat v čerstvém stavu. Jednoduše není dobrá a aby byla dobře stravitelná, je potřeba ji alespoň krátce povařit, podusit, osmažit, upéct… výjimku tvoří šťáva z kapusty, kterou lze přidávat do jakýchkoliv ovocných a zeleninových šťáv.

Naše babičky používaly kapustu nejen v kuchyni, nýbrž i jako léčivý obklad na bolavá záda. Jemně naklepaný list kapusty přiložte večer na bolavá záda (kříže) nebo klouby. Můžete ho upevnit obvazem, aby vám během spánku z těla nespadl. Podle všeho je tato metoda velmi osvědčená a funguje. Nezbývá než ji vyzkoušet na vlastní kůži.

Kapusta obsahuje velké množství vitamínů a minerálů

Kapusta obsahuje cenné omega 3 mastné kyseliny, které posilují srdce a cévy. Srdci pomáhá i tím, že snižuje cholesterol v krvi.

Kapusta obsahuje vysoký obsah vitamínu C, ten je dokonce vyšší než v citronech. Dále je bohatá na vitamín A a vitamín E a K, což dělá z kapusty velmi silného bojovníka za silnou imunitu.

Kapusta je plná antioxidantů, obsahuje kyselinu listovou a vitamín E. Tyto cenné látky skvěle působí jako prevence rakoviny, dále zabraňují stárnutí a udržují svěží vzhled pokožky. Kapusta dále:

  • přirozeně detoxikuje organismus
  • ulevuje od pálení žáhy
  • blahodárně působí na nervový systém
  • udržuje zdravá střeva
Vitamíny Minerály
A Vápník
B1 Hořčík
B2 Fosfor
B3 Draslík
B9 Síra
C Železo
E Selen
K Sodík

Lze si kapustu vypěstovat na zahradě?

Kapusta bude vaší zeleninové zahrádce slušet a jako jedna z mála druhů zeleniny na ní vydrží i v mrazech. Kapusta je velmi odolná vůči chladu, s přehledem vydrží mrazy až -10 °C. Pozdní odrůdy kapusty můžete na vaší zahradě sklízet ještě uprostřed ledna, pokud je pod sněhem najdete. Kapusta je na půdu nenáročná. Nejlépe ji však vyhovuje středně těžká humózní půda s pH 6 až 7. Vysazovat můžete nejranější odrůdy (v únoru do skleníku, v dubnu na záhon), které můžete sklízet už na začátku léta. Pozdní odrůdy se vysazují na záhon v létě a sklízíte je na podzim. Pak existují i ozimé odrůdy kapusty s vegetační dobou až 250 dní, které se na záhon vysazují do konce září, a na úrodu se můžete těšit po Vánocích.

Zdroj: Pixabay.com

Recept na zdravější kapustové karbanátky

Víte, jak udělat jakýkoliv recept zdravějším? Přidejte do něj kapustu! V našem receptu na kapustové karbanátky kapusta maso dokonce zcela nahradí. Potřebovat budete:

  • jednu kapustu
  • jednu housku
  • 60 ml mléka
  • 2 vejce
  • 15 g másla
  • kousek uzeného masa
  • cibuli
  • strouhanku a vejce na obalení, pepř, sůl a olej

Postup:

Kapustu na chvíli povařte v osolené vodě v hrnci, nechte vychladnout, a pak pomelte v mixéru nebo mlýnku na maso. Mezitím na oleji osmažte dozlatova cibuli nakrájenou na kostičky a pro vůni a chuť přidejte na kostičky nakrájené uzené maso. Směs dejte do větší misky, do které přidáte také housku namočenou v mléce, vejce, máslo, špetku soli, pepř a umleté listy kapusty.

Směs vypracujte do hmoty, ze které půjdou tvořit karbanátky. Pokud je směs příliš řídká, nebojte se do ní přidat strouhanku. Karbanátky obalte ve vajíčku a ve strouhance a osmažte dorůžova (můžete upéct i v troubě). Přejeme dobrou chuť!

Tip: Inspirujte se našimi zdravými recepty a překvapte rodinu novým super receptem.

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Jeřabiny
Jeřabiny
Mangold
Mangold
Sacha Inchi
Sacha Inchi
Datle
Datle
Červený rybíz
Červený rybíz
Sedmikráska obecná
Sedmikráska obecná

Viaflorin

Reklama