Kapusta

Fotografie: Kapusta
Zdroj: Pixabay.com

Gynex

Reklama

Kapustu coby nálož zdraví prospěšných látek je možné pěstovat od jara do podzimu. Když přihlédneme k faktu, že ji lze dobře zmrazit, můžeme být ohledně dostatečného příjmu vitamínů, minerálů a jiných cenných látek celoročně v klidu. Jaký má kapusta přínos pro naše zdraví? A lze si kapustu vypěstovat na vlastní zahrádce, abychom ji pak použili například do zdravých kapustových karbanátků?

Kapusta (latinsky Brassica oleracea) se vyjma šťávy nekonzumuje čerstvá

Kapusta je jednou z nejstarších zelenin na světě, o čemž svědčí fakt, že ji znali už staří Egypťané. Patří do čeledi brukvovitých, a co se obsahu cenných látek týče, je královnou zeleniny. Přitom svým vzhledem nijak zvlášť neuchvacuje. Kapusty existuje několik druhů – hlávková, kadeřavá, růžičková. Všechny druhy však mají téměř stejný obsah výživných látek. Velkou zajímavostí kapusty je, že ji nelze konzumovat v čerstvém stavu. Jednoduše není dobrá a aby byla dobře stravitelná, je potřeba ji alespoň krátce povařit, podusit, osmažit, upéct… výjimku tvoří šťáva z kapusty, kterou lze přidávat do jakýchkoliv ovocných a zeleninových šťáv.

Naše babičky používaly kapustu nejen v kuchyni, nýbrž i jako léčivý obklad na bolavá záda. Jemně naklepaný list kapusty přiložte večer na bolavá záda (kříže) nebo klouby. Můžete ho upevnit obvazem, aby vám během spánku z těla nespadl. Podle všeho je tato metoda velmi osvědčená a funguje. Nezbývá než ji vyzkoušet na vlastní kůži.

Kapusta obsahuje velké množství vitamínů a minerálů

Kapusta obsahuje cenné omega 3 mastné kyseliny, které posilují srdce a cévy. Srdci pomáhá i tím, že snižuje cholesterol v krvi.

Kapusta obsahuje vysoký obsah vitamínu C, ten je dokonce vyšší než v citronech. Dále je bohatá na vitamín A a vitamín E a K, což dělá z kapusty velmi silného bojovníka za silnou imunitu.

Kapusta je plná antioxidantů, obsahuje kyselinu listovou a vitamín E. Tyto cenné látky skvěle působí jako prevence rakoviny, dále zabraňují stárnutí a udržují svěží vzhled pokožky. Kapusta dále:

  • přirozeně detoxikuje organismus
  • ulevuje od pálení žáhy
  • blahodárně působí na nervový systém
  • udržuje zdravá střeva
Vitamíny Minerály
A Vápník
B1 Hořčík
B2 Fosfor
B3 Draslík
B9 Síra
C Železo
E Selen
K Sodík

Lze si kapustu vypěstovat na zahradě?

Kapusta bude vaší zeleninové zahrádce slušet a jako jedna z mála druhů zeleniny na ní vydrží i v mrazech. Kapusta je velmi odolná vůči chladu, s přehledem vydrží mrazy až -10 °C. Pozdní odrůdy kapusty můžete na vaší zahradě sklízet ještě uprostřed ledna, pokud je pod sněhem najdete. Kapusta je na půdu nenáročná. Nejlépe ji však vyhovuje středně těžká humózní půda s pH 6 až 7. Vysazovat můžete nejranější odrůdy (v únoru do skleníku, v dubnu na záhon), které můžete sklízet už na začátku léta. Pozdní odrůdy se vysazují na záhon v létě a sklízíte je na podzim. Pak existují i ozimé odrůdy kapusty s vegetační dobou až 250 dní, které se na záhon vysazují do konce září, a na úrodu se můžete těšit po Vánocích.

Zdroj: Pixabay.com

Recept na zdravější kapustové karbanátky

Víte, jak udělat jakýkoliv recept zdravějším? Přidejte do něj kapustu! V našem receptu na kapustové karbanátky kapusta maso dokonce zcela nahradí. Potřebovat budete:

  • jednu kapustu
  • jednu housku
  • 60 ml mléka
  • 2 vejce
  • 15 g másla
  • kousek uzeného masa
  • cibuli
  • strouhanku a vejce na obalení, pepř, sůl a olej

Postup:

Kapustu na chvíli povařte v osolené vodě v hrnci, nechte vychladnout, a pak pomelte v mixéru nebo mlýnku na maso. Mezitím na oleji osmažte dozlatova cibuli nakrájenou na kostičky a pro vůni a chuť přidejte na kostičky nakrájené uzené maso. Směs dejte do větší misky, do které přidáte také housku namočenou v mléce, vejce, máslo, špetku soli, pepř a umleté listy kapusty.

Směs vypracujte do hmoty, ze které půjdou tvořit karbanátky. Pokud je směs příliš řídká, nebojte se do ní přidat strouhanku. Karbanátky obalte ve vajíčku a ve strouhance a osmažte dorůžova (můžete upéct i v troubě). Přejeme dobrou chuť!

Tip: Inspirujte se našimi zdravými recepty a překvapte rodinu novým super receptem.

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Fresh ripe organic cauliflower on wooden background. Healthy eating concert
Květák
mirik_celer_1
Miřík celer
Bouquet  Colts Foot or Tussilago on a white background
Podběl lékařský
Closeup of true morel mushrooms surrounded by autumn leaves  against a blurry background
Smrž obecný
Young nettle leaves. Fresh organic nettle leaves. Stinging nettle leaves. Common nettle. Phytotherapy
Kopřiva dvoudomá
Fotografie: Angrešt
Angrešt

Viaflorin

Reklama