Jeřabiny

Fotografie: Červené jeřabiny
Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Možná, že vám maminka kdysi tvrdila, že jsou jeřabiny pro lidi jedovaté a nechávají se ptáčkům. I proto můžete stromy s těmito plody dnes míjet, aniž byste tušili, že z nich na podzim můžete mít velký užitek. Jak lze jeřabiny využít? A jsou nebo nejsou jedovaté?

Jeřabiny vám zpříjemní podzim a také váš jídelníček

Možná bude pro řadu čtenářů novinkou, že lze jeřabiny na podzim zpracovávat podobně jako bezinky a jiné ovoce. Po tepelné úpravě (ale i po usušení nebo naložení do lihu) nejenže nejsou jedovaté, ale jsou i zdraví přínosné. Jeřabiny obsahují pro imunitu podstatný vitamín C i vitamín A, E a K. Ve slupce jeřabin najdete lycopen (látku podobnou karotenu). Dále v jeřabinách najdete antokyany, flavonoidy, hořčiny, třísloviny a cenné alkaloidy (například alkaloid sorbit). Jeřabiny obsahují rutin, měď, draslík, hořčík a sodík. Pokud tedy nebudete jeřabiny konzumovat čerstvé, mohou být více než pouze půvabnou podzimní dekorací.

Co způsobuje jedovatost jeřabin?

Za jedovatost jeřabin může přítomnost glykosidu kyseliny kyanovodíkové a kyseliny parasorbinové. Tyto látky mohou při požití ve větším množství způsobovat stavy zvracení a nevolnosti. Avšak tyto nebezpečné látky z jeřabin vyprchají, pokud je tepelně upravíte, usušíte nebo naložíte do lihu.

Jeřabiny mají řadu zdravotních přínosů, například:

  • vyplavují močový písek a drobné kamínky
  • pomáhají vylučovat žluč do střev, čímž usnadňují trávení
  • působí antirevmaticky
  • zvyšují odolnost organismu
  • posilují imunitní systém
  • dokážou mírnit alergické reakce
  • pomáhají při dermatologických potížích
  • navozují hormonální rovnováhu
  • zmírňují menstruační bolesti
  • snižují krevní tlak
  • jsou přínosné při poruchách štítné žlázy
  • zlepšují kondici střev a jejich činnost
  • podporují chuť k jídlu
  • snižují záněty dýchacích cest
  • působí antibakteriálně
  • léčí močové cesty
  • podporují tvorbu kolagenu v těle
  • pozitivně ovlivňují plodnost

Je vidět, že jeřabiny mají celou řadu pozitivních účinků na zdraví. Lze je užívat nejen preventivně pro podporu imunity, ale také s nimi řešit konkrétní zdravotní problém. Protože se na stromech vyskytují pouze omezenou dobu, je nezbytné je pro případné neduhy (mimo sezónu jeřabin) nějakým způsobem zpracovat.

Jeřabiny a jejich druhy

Ne všechny jeřabiny, které na procházce potkáte, jsou jedlé. Rozlišujeme totiž jeřáb jedlý – sladkoplodý a jeřáb ptačí (ani ten však není pro lidi jedovatý, chuť plodu je však trpká). Nejchutnějším z jeřabin je jeřáb velkoplodý moravský. Dalším velmi oblíbeným jeřábem je jeřáb černý. Celkem v České republice roste asi 21 druhů jeřábů (jeřáb český, jeřáb dunajský, jeřáb krasový, jeřáb labský, jeřáb olšolistý, jeřáb rakouský, jeřáb řecký, jeřáb sudetský…).

Zdroj: Freepik.com

Jeřabiny a jejich nejčastější zpracování

Existuje řada způsobů, jak jeřabiny zpracovat a uchovat na později. Vytvořit z nich můžete jeřabinový džem, sirup, kompot nebo víno. Jeřabiny však lze i sušit, a pak z nich vařit čaj nebo je používat do těst. Z jeřabin lze vyrobit také tinkturu nebo je naložit do lihu. V neposlední řadě těší červené jeřabiny nejen naše chuťové pohárky, ale i naše oči. Proto si je neváhejte natrhat do vázy nebo je zakomponujte do podzimních věnců. Jeřabiny dokonce zvládnou zaměstnat vaše děti. Běžte s nimi na zdravou procházku, natrhejte dostatek jeřabin, a pak je doma s dětmi navlékejte do slušivých korálků.

Recept na jeřabinové víno

To, že jde víno vyrobit z rybízu nebo borůvek, není žádnou novinkou. Ale už jste někdy pili víno z jeřabin? Není nic lepšího, než se v chladných podzimních měsících hřát u krbu a popíjet u toho jeřabinové víno vlastní výroby! Na jeřabinové víno potřebujete:

  • 1 kg jeřabin
  • 1,5 kg cukru
  • 2 lžičky kvasinek
  • 4 l vody

Jeřabiny dobře očistíme, zalijeme je vroucí vodou a necháme 2 až 3 dny louhovat.

Potom z jeřabin vylisujeme šťávu – pomocí odšťavňovače nebo je nutné plody jeřabin rozmělnit a šťávu z nich vylisovat přes síto za pomocí vařečky. Ani slupky nemusíte vyhazovat. Lze je usušit a použít do čajových směsí nebo těst.

1,5 litru vody svaříme s kilogramem cukru na sirup. Sirup smícháme se šťávou z jeřabin a celou směs přelijeme do připraveného demižonu. Pak je nutné směs doplnit dalšími čtyřmi litry vody a přimíchat rozpuštěné a namnožené kvasinky.

Demižon je pak potřeba uzavřít zátkou s kvasnou rourkou a nechat kvasit po dobu tří týdnů. Po této době můžete víno stáčet do čistého demižonu nebo lahví. Jeřabinové víno pak uchovávejte v lednici. Má velmi specifickou chuť, a proto si s jeho skladováním nejspíš nebudete muset lámat hlavu – jen se po něm zapráší. Nebo vyzkoušejte i další tipy, jak zpracovat jeřabiny a vyberte si ten, který vám vyhovuje nejvíce.

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Mushrooms champignons in paper bag on a white wooden table on a dark background. Place for text or advertising
Žampion
Bowl with fresh plums on the white wooden table
Švestky
Fresh thyme in decorative pouch on old wooden background.
Tymián
Wooden bowl of poppy seeds, scoop and flower on white table
Mák
Ripe organic artichokes on a white wooden table. Vegetable background.
Artyčok
Fotografie: Chaluha bublinatá
Chaluha bublinatá

Viaflorin

Reklama