Možná, že vám maminka kdysi tvrdila, že jsou jeřabiny pro lidi jedovaté a nechávají se ptáčkům. I proto můžete stromy s těmito plody dnes míjet, aniž byste tušili, že z nich na podzim můžete mít velký užitek. Jak lze jeřabiny využít? A jsou nebo nejsou jedovaté?
Jeřabiny vám zpříjemní podzim a také váš jídelníček
Možná bude pro řadu čtenářů novinkou, že lze jeřabiny na podzim zpracovávat podobně jako bezinky a jiné ovoce. Po tepelné úpravě (ale i po usušení nebo naložení do lihu) nejenže nejsou jedovaté, ale jsou i zdraví přínosné. Jeřabiny obsahují pro imunitu podstatný vitamín C i vitamín A, E a K. Ve slupce jeřabin najdete lycopen (látku podobnou karotenu). Dále v jeřabinách najdete antokyany, flavonoidy, hořčiny, třísloviny a cenné alkaloidy (například alkaloid sorbit). Jeřabiny obsahují rutin, měď, draslík, hořčík a sodík. Pokud tedy nebudete jeřabiny konzumovat čerstvé, mohou být více než pouze půvabnou podzimní dekorací.
Co způsobuje jedovatost jeřabin?
Za jedovatost jeřabin může přítomnost glykosidu kyseliny kyanovodíkové a kyseliny parasorbinové. Tyto látky mohou při požití ve větším množství způsobovat stavy zvracení a nevolnosti. Avšak tyto nebezpečné látky z jeřabin vyprchají, pokud je tepelně upravíte, usušíte nebo naložíte do lihu.
Jeřabiny mají řadu zdravotních přínosů, například:
- vyplavují močový písek a drobné kamínky
- pomáhají vylučovat žluč do střev, čímž usnadňují trávení
- působí antirevmaticky
- zvyšují odolnost organismu
- posilují imunitní systém
- dokážou mírnit alergické reakce
- pomáhají při dermatologických potížích
- navozují hormonální rovnováhu
- zmírňují menstruační bolesti
- snižují krevní tlak
- jsou přínosné při poruchách štítné žlázy
- zlepšují kondici střev a jejich činnost
- podporují chuť k jídlu
- snižují záněty dýchacích cest
- působí antibakteriálně
- léčí močové cesty
- podporují tvorbu kolagenu v těle
- pozitivně ovlivňují plodnost
Je vidět, že jeřabiny mají celou řadu pozitivních účinků na zdraví. Lze je užívat nejen preventivně pro podporu imunity, ale také s nimi řešit konkrétní zdravotní problém. Protože se na stromech vyskytují pouze omezenou dobu, je nezbytné je pro případné neduhy (mimo sezónu jeřabin) nějakým způsobem zpracovat.
Jeřabiny a jejich druhy
Ne všechny jeřabiny, které na procházce potkáte, jsou jedlé. Rozlišujeme totiž jeřáb jedlý – sladkoplodý a jeřáb ptačí (ani ten však není pro lidi jedovatý, chuť plodu je však trpká). Nejchutnějším z jeřabin je jeřáb velkoplodý moravský. Dalším velmi oblíbeným jeřábem je jeřáb černý. Celkem v České republice roste asi 21 druhů jeřábů (jeřáb český, jeřáb dunajský, jeřáb krasový, jeřáb labský, jeřáb olšolistý, jeřáb rakouský, jeřáb řecký, jeřáb sudetský…).
Jeřabiny a jejich nejčastější zpracování
Existuje řada způsobů, jak jeřabiny zpracovat a uchovat na později. Vytvořit z nich můžete jeřabinový džem, sirup, kompot nebo víno. Jeřabiny však lze i sušit, a pak z nich vařit čaj nebo je používat do těst. Z jeřabin lze vyrobit také tinkturu nebo je naložit do lihu. V neposlední řadě těší červené jeřabiny nejen naše chuťové pohárky, ale i naše oči. Proto si je neváhejte natrhat do vázy nebo je zakomponujte do podzimních věnců. Jeřabiny dokonce zvládnou zaměstnat vaše děti. Běžte s nimi na zdravou procházku, natrhejte dostatek jeřabin, a pak je doma s dětmi navlékejte do slušivých korálků.
Recept na jeřabinové víno
To, že jde víno vyrobit z rybízu nebo borůvek, není žádnou novinkou. Ale už jste někdy pili víno z jeřabin? Není nic lepšího, než se v chladných podzimních měsících hřát u krbu a popíjet u toho jeřabinové víno vlastní výroby! Na jeřabinové víno potřebujete:
- 1 kg jeřabin
- 1,5 kg cukru
- 2 lžičky kvasinek
- 4 l vody
Jeřabiny dobře očistíme, zalijeme je vroucí vodou a necháme 2 až 3 dny louhovat.
Potom z jeřabin vylisujeme šťávu – pomocí odšťavňovače nebo je nutné plody jeřabin rozmělnit a šťávu z nich vylisovat přes síto za pomocí vařečky. Ani slupky nemusíte vyhazovat. Lze je usušit a použít do čajových směsí nebo těst.
1,5 litru vody svaříme s kilogramem cukru na sirup. Sirup smícháme se šťávou z jeřabin a celou směs přelijeme do připraveného demižonu. Pak je nutné směs doplnit dalšími čtyřmi litry vody a přimíchat rozpuštěné a namnožené kvasinky.
Demižon je pak potřeba uzavřít zátkou s kvasnou rourkou a nechat kvasit po dobu tří týdnů. Po této době můžete víno stáčet do čistého demižonu nebo lahví. Jeřabinové víno pak uchovávejte v lednici. Má velmi specifickou chuť, a proto si s jeho skladováním nejspíš nebudete muset lámat hlavu – jen se po něm zapráší. Nebo vyzkoušejte i další tipy, jak zpracovat jeřabiny a vyberte si ten, který vám vyhovuje nejvíce.