Jablko

Fotografie: Jablko
Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Ačkoliv se může jablko vedle exotických druhů ovoce jevit až příliš všední, zády bychom se k němu obracet neměli. Obsahuje unikátní koktejl cenných látek, které utužují zdraví. Ale odrůd jablek je opravdu hodně.

Představíme vám zástupce letních, podzimních i zimních odrůd, poradíme vám, jak usušit jablka na křížaly, jak je zavařit a na závěr jsme pro vás připravili obvyklou kulinářskou inspiraci.

Jablko a jeho odrůdy

Víte, že na světě existuje přes 35 tisíc odrůd jablek? Úplně jednoduše je můžeme rozdělit na jablka letní, podzimní a zimní. Přitom každá odrůda má svá specifika.

Letní odrůdy jablek

K letním odrůdám jablek, které se sklízejí od začátku července do konce srpna, patří například:

  • Discovery
  • James Grieve
  • Mio
  • Quinte
  • Summerred
  • Vista Bella
  • Z českých odrůd je to Ametyst
  • Hana
  • Jablko letní průsvitné
  • Nela
  • Julie

Jak chutná Ametyst? Odrůda Ametyst pochází z České republiky. Jablko má jemnou sladkou chuť, dužina je měkká a šťavnatá. Jablko Ametyst je určené k přímé konzumaci.

Podzimní odrůdy jablek

Podzimní jablka se sklízejí okolo září a řadí se k nim například odrůdy:

  • Šampión
  • Prima
  • Lord Lambourne
  • Akan
  • Ingrid Marie

Jak chutná Šampión? Jablko Šampión je vhodné jak pro přímou konzumaci, tak i pro uskladnění. Jablka jsou vizuálně velmi atraktivní a dobře chutnají. Jedná se o odrůdu, která byla vyšlechtěna v České republice.

Zimní odrůdy jablek

Zimní odrůdy jablek se na stromech nechávají ze všeho nejdéle, a to až do konce října. K zimním odrůdám patří například jablko:

  • Denár
  • Doris
  • Bláhovo oranžové
  • Dukát
  • Idared
  • Jonathan
  • Jonagold

Jak chutná Idared? Odrůda Idared se velmi dobře skladuje. Základní barva jablek Idared je zelenožlutá, avšak překrývá ji výrazná červeň. Odrůda Idared byla vyšlechtěna v USA.

Jak jablko prospívá našemu zdraví?

Ne nadarmo už naše babičky jedly alespoň jedno jablko denně. Pokud vás trápí časté průjmy nebo naopak trpíte zácpou, tento rituál si také osvojte. Jablko je všestranným pomocníkem na zažívací neduhy. Funguje jak na průjem, který zmírňuje, tak i na zácpu, kterou uvolňuje.

Obsahuje pektin, což je forma rozpustné vlákniny. Právě díky pektinu je jablko mistrem na trávicí procesy. Důležité však je konzumovat jablka čerstvá, protože uvařením pektin ztrácí svou sílu. Pektin podporuje činnost střev, zaručuje pravidelné vyprazdňování, váže na sebe přebytečné tekutiny i toxické látky, které odvádí pryč z těla.

Zdroj: Freepik.com

 

Důležité je jíst jablko i se slupkou. Ve slupce a těsně pod ní se totiž ukrývají ty nejcennější látky.

  • podporuje imunitu
  • díky vysokému obsahu draslíku zajišťuje správnou funkci ledvin i správnou činnost svalů
  • fosfor v jablku zase zlepšuje paměť a příznivě působí na nervovou soustavu
  • pravidelná konzumace jablka snižuje tvorbu kyseliny močové, což má dobrý vliv na léčbu revmatismu a dny
  • příznivě ovlivňuje krevní oběh
  • stabilizuje hladinu cukru v krvi
  • působí detoxikačně
  • bojuje s kožními neduhy
  • urychluje regenerační procesy
  • působí antioxidačně a protizánětlivě
  • má jen malý obsah kalorií, a proto podporuje hubnutí
Vitamíny Minerály
A Zinek
B Draslík
C Vápník
E Fosfor
H Železo
K

Hořčík

Jak zavařit jablka?

Při správném skladování vydrží jablka dlouho čerstvá. Při jejich větší úrodě však není od věci udělat si větší zásoby, a to díky zavařování. Jablka lze snadno zavařit a uchovat na později. Jak zavařit jablka? Existuje hned několik způsobů. Jablka lze zavařit nakrájená na čtvrtky (osminky), a to loupaná i neloupaná. Pak lze zavařit i strouhaná jablka, která jsou vhodná do štrúdlu nebo na koláč. Jak tedy na to?

  • Jablka oloupejte (můžete použít i se slupkou), zbavte je jadřince a nakrájejte na čtvrtky nebo osminky (podle velikosti jablka).
  • Předtím než jablka naskládáte do zavařovacích sklenic je můžete předvařit. A to tak, že je na 3 minuty ponoříte do vařící vody. Jablka si pak lépe uchovají svou barvu i chuťové vlastnosti.
  • Předvařená jablka nechte vychladit, studené je pak skládejte do zavařovacích sklenic.
  • Jablka zalijte cukerným roztokem (na 1 litr vody připadá 200 g cukru).
  • Přidejte hřebíček, skořici a plátek dobře omytého citrónu.
  • Sklenici uzavřete víčkem a zavařte (na 20 minut při teplotě vody 85 °C).
  • Po zavaření sklenice otočte dnem vzhůru a nechte je tak vychladnout.

V případě, že chcete zavařit nastrouhaná jablka, tak jablka očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Nastrouhaná jablka napěchujte do čistých zavařovacích sklenic a zasypejte cukrem. Uzavřete víkem a zavařujte jako běžný kompot.

Jak usušit jablka na křížaly?

Zavařování není jediný způsob, jak uchovat jablka na později. Skvělý způsob představuje i sušení jablek. Díky tomu vytvoříte takzvané křížaly. Jak na to? V případě sušení jablek si můžete vybrat hned z několika postupů. Křížaly můžete sušit v sušičce na ovoce, na radiátoru, na sluníčku, dokonce i v troubě.

Základem jsou čerstvá jablka, která zbavíte jadřinců a se slupkou nebo bez ní je nakrájíte na tenké plátky (maximálně 3 mm silné). Doba sušení je individuální a odvíjí se podle způsobu, který si vyberete. Usušit jablka v sušičce na ovoce potrvá přibližně 8 hodin, u elektrické trouby to může trvat o něco déle. Správně usušené křížaly jsou pružné, nelámou se a mají hnědožlutou barvu.

Recept na pročisťující jablečné smoothie

Také jablko může být častou přísadou do chutných ovocných smoothie, ve kterých zvyšuje obsah vlákniny. Na pročišťující jablečné smoothie si připravte:

  • 1 velké jablko
  • 1 hrušku
  • 1 banán
  • menší sklenici jablečného džusu
  • kousek zázvoru

Ovoce i zázvor očistěte a nakrájejte na menší kousky. Vhoďte do mixéru, zalijte jablečným džusem a servírujte.

Pokud máte děti, které rády mlsají, pak jim můžete připravit jablečný dortík bez lepku.

Dobrou chuť!

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Ripening hops plant. Ingredient in beer brewing
Chmel otáčivý
Fresh and ripe kiwano on dark backdrop. Tasty exotic fruit. Healthy lifestyle and diet concept.
Kiwano
zapota_obecna_1
Zapota obecná
hadi_mord_spanelsky_cerny_1
Hadí mord španělský – černý kořen
Lychee juice on wooden table - Fresh lychee drink and slice peel
Liči čínské
custard apple on wooden table
Cherimoya

Viaflorin

Reklama