Hroznové víno

Fotografie: Hroznové víno
Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Hroznové víno milují děti i dospělí. Ovoce plné vitamínů, minerálů a dalších zdravých látek. Ať už máte raději zelené či červené, je to jedno. Zdravé látky obsahují oba druhy v podobném množství. V článku zjistíte, jaké jsou obsahové látky hroznového vína, jaké zdravotní benefity s jedením hroznového vína získáte a na závěr článku si povíme, jak zpracovat hroznové víno a jak na výrobu domácího vína z hroznů.

Hroznové víno – vitamíny a další obsahové látky

Hroznové víno je nejen chutné, ale také plné vitamínů a minerálů. V tabulce vidíte obsah vitamínů a minerálů v bezsemenném zeleném i červeném hroznovém víně. Odchylky jsou u jednotlivých látek opravdu minimální. Železa o trochu více obsahuje zelené víno, hořčíku zase to červené, draslík je poměrně vyrovnaný. Ať už se zakousnete do bobulky jakékoliv barvy, tělu dodáte mnoho zdravých látek.

Minerály a vitamíny ve 100 g hroznů Hrozny zelené Hrozny červené
Vápník, Ca 10 mg 10 mg
Železo, Fe 0,2 mg 0,16 mg
Hořčík, Mg 7,1 mg 8,6 mg
Fosfor, P 22 mg 25 mg
Draslík, K 218 mg 229 mg
Sodík, Na 3 mg 7 mg
Zinek, Zn 0,03 mg 0,04 mg
Měď, Cu 0,061 mg 0,081 mg
Mangan, Mn 0,084 mg 0,098 mg
Vitamín C, celková kyselina askorbová 3 mg 3,3 mg
Biotin <3,7 ug <3,7 ug

Zdravotní benefity hroznového vína

A s jakými neduhy nám jedení hroznového vína může pomoci? Kromě vitamínů a minerálů obsahuje hroznové víno i další látky.

  • Pro zdravé oči je to vitamín C a látky zvané lutein a zeaxanthin, které naše oči nezbytně potřebují k jejich zdravému fungování.
  • Hroznové víno dále obsahuje antioxidanty, které pomáhají eliminovat a bojovat proti volným radikálům v těle a brání proti oxidačnímu stresu. Můžeme říct, že antioxidanty zpomalují stárnutí buněk i pokožky a pomáhají vytvářet kolagen v těle. Zjistěte, jaké jsou další přírodní zdroje kolagenu.
  • Další zajímavou látkou jsou flavonoidy, které pomáhají rozšiřovat cévy a prokrvovat mozek a tělo. Proto můžeme říct, že s jedením hroznového vína můžete zlepšit i svou soustředěnost, paměť a celkově kognitivní funkce v mozku.
  • V tabulce vidíte, že v hroznovém víně je vysoký obsah vápníku, bez kterého by naše kosti nebyly zdravé a pevné.
  • Pomoci může víno i při zácpě, díky vysokému obsahu vlákniny, celulózy a cukru.
Zdroj: Freepik.com

Hroznové víno a hubnutí

A samostatnou kapitolu jsme si nechali pro hroznové víno a jeho účinky při hubnutí. Ale pokud jste diabetik, pak tento odstavec přeskočte, protože hroznové víno obsahuje fruktózu, která zvedá hladinu cukru v krvi. Doporučuje se jíst 500 g čerstvých hroznů denně a doplnit to zdravou výživou, která bude obsahovat zdravé tuky a bílkoviny. Do jídelníčku můžete zapojit např. ořechy, semínka, mořské ryby, obilniny, luštěniny atd. Dieta má za úkol z těla odstranit odpadní, toxické a kyselé látky. Je doporučována především lidem s nadváhou, ale je nutné vždy doplňovat jídelníček také o potraviny, které jsme zmínili, aby nedošlo ke sníženému příjmu důležitých živin.

Jak zpracovat hroznové víno

Hroznové víno se dá zpracovat na mnoho způsobů. Můžete si udělat marmeládu, nasušit si ho a jíst jako křížaly nebo rozinky nebo zpracovat do zavařeniny. Fantazii se meze nekladou. Před zpracováním se doporučuje víno namočit do vody, aby se z něj odplavily všechny nečistoty. Pokud chcete ochutnat domácí víno z hroznů, pak v následujícím odstavci najdete recept.

Recept na výrobu domácího vína z hroznů

Vůbec netvrdíme, že výroba domácího vína bude snadná. Naopak, je to proces, který je nutné dodržet, abyste získali kvalitní a dobré víno. Budete k tomu potřebovat víno, lis na ovoce (pro lisování vína), speciální mlýnek či drtičku na ovoce, na kvašení vám pak bude stačit nerezová nádoba, kvasinky a živná sůl, demižony na přelití a cukroměr.

  1. Odstopkování vína – v prvním kroku je potřeba víno odstopkovat, tudíž očistit od všeho, co ve víně nechceme. Tam je potřeba využít speciální drtičku na víno nebo mlýnek.
  2. Lisování vína – po namletí a očištění budete bobule lisovat. Zde je potřeba postupovat opatrněji, kvůli porušení zrn, která mohou mít následně vliv na hořkost vína.
  3. Kvašení vína – dalším krokem je kvašení. To probíhá do té doby, než se hroznový cukr přemění na alkohol a oxid uhličitý. Kvašení může trvat dny i týdny. Důležité je cukroměrem měřit obsah cukru a ve chvíli, kdy není obsažen žádný cukr ve víně, popř. pokud podíl alkoholu ve víně je natolik vysoký, že může být pro kvasinky jedovatý, kvašení zastavte.
  4. Čiření vína, filtrace a krášlení – následně byste měli víno ještě přefiltrovat a zároveň do něj přidat přípravky pro usazení částic na dno a pro pročištění. Filtraci pak můžete provést s pomocí filtračních papírků a už stačí pouze stočit víno do demižonů a je hotovo.
  5. Stáčení vína do demižonů – posledním krokem je stáčení vína. Stáčení vína by se mělo opakovat minimálně 2x, aby nebylo kalné. Až následně je pak možné víno ochutnávat. Víno skladujte na tmavém a studeném místě.

Pokud chcete celkovou dobu výroby zkrátit, pak si můžete od vinaře zakoupit již hotový mošt, který necháte doma kvasit. Možností je hodně a jestliže se ve vašem okolí nějaký vinař vyskytuje, rozhodně zajděte i za ním pro radu.

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

mirik_celer_1
Miřík celer
Bouquet  Colts Foot or Tussilago on a white background
Podběl lékařský
Closeup of true morel mushrooms surrounded by autumn leaves  against a blurry background
Smrž obecný
Young nettle leaves. Fresh organic nettle leaves. Stinging nettle leaves. Common nettle. Phytotherapy
Kopřiva dvoudomá
Fotografie: Angrešt
Angrešt
Fotografie: Libeček lékařský
Libeček lékařský

Viaflorin

Reklama