Hrách setý

Fotografie: Hrách setý
Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Proč pěstovat a pravidelně konzumovat hrách setý? Nejen kvůli tomu, že dobře chutná, ale také proto, že je zdraví prospěšný. Jeho pěstování přitom není vůbec náročné.

Hrách setý (Pisum sativum) a jeho přínos pro zdraví

Čerstvý hrášek obsahuje spoustu cenných vitamínů a minerálů, které dokážou posílit naše zdraví. Proto byste se jeho konzumaci rozhodně neměli vyhýbat. O hrášku je známo, že obsahuje spoustu vitamínu C, a díky tomu jeho pravidelná konzumace posiluje imunitu. Hrášek dále obsahuje antioxidanty, čímž zabraňuje stárnutí a degeneraci buněk. Hrášek také podporuje hubnutí, protože má v sobě dostatek vlákniny, která mimo jiné přispívá k lepšímu trávení. Díky obsahu nukleových kyselin je o hrášku známo, že omlazuje organismus.

Hrášek dále:

  • chrání srdce a cévy
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • pomáhá proti anémii
  • vyživuje pokožku
  • podporuje zdraví vlasů
  • je důležitý pro zdravý zrak
  • dokáže být prevencí rakoviny žaludku
  • podporuje zdraví kostí

V hrášku najdete vitamín C, vitamíny skupiny B (B1, B2 a B3), karoteny, hořčík, vápník, fosfor, draslík a měď.

Zdroj: Freepik.com

Jak vypěstovat hrách setý?

Díky tomu, že je hrách na pěstování nenáročný, zvládne ho na své zahrádce vypěstovat téměř každý. Semena hrachu, která pořídíte v jakémkoliv zahradnictví či obchodě, můžete na venkovní záhonek vysadit už v druhé půlce března. Chlad ani mrazíky hrachu nevadí.

Abyste mohli hrášek sklízet přes celou sezónu, je dobré ho na další stanoviště vysadit s dvoutýdenním odstupem. Hrách setý je nenáročný na půdu, ta by však neměla být příliš mokrá ani suchá. Sázíme ho do řádků hezky kuličku po kuličce do hloubky asi 5 cm, a pak ho přisypeme zeminou. Jednotlivé řádky hrachu by měly být od sebe vzdálené 30 centimetrů. Aby hrách měl oporu, je dobré na koncích řádků zapíchnout laťky, mezi které namotáte provaz. Rané odrůdy hrachu můžete po vysetí sklízet už za 12 týdnů.

Recept na hráškovou kaši s mátou

Nejlepší je čerstvý hrášek ze zahrádky prostě jen sníst. Pokud máte děti, nejspíše vám odpadnou starosti, co s nadbytkem hrachu, protože hrášek děti milují. Kdyby vám však na zahrádce nějaké hrachové lusky přece jenom zbyly, můžete z nich vytvořit chutnou hráškovou kaši s mátou.

  • Na pánvi rozehřejte kousek másla nebo trošku olivového oleje a přidejte najemno nasekanou cibulku (stačí půlka středně velké cibule).
  • Jakmile cibulka zesklovatí, přidejte k ní asi 400 g čerstvého hráčku (kuliček), hrst nahrubo nasekané máty a špetku soli. To vše na pánvi propékejte asi 6 minut.
  • Směs ještě na pánvi zalijte sójovou smetanou (stačí 80 ml) a ještě minutu vařte.
  • Poté směs přendejte do větší mísy, kde ji tyčovým mixérem dokonale rozmixujete. Kaši můžete podávat jen tak nebo s plátkem krůtího masa. Dobrou chuť.

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Mushrooms champignons in paper bag on a white wooden table on a dark background. Place for text or advertising
Žampion
Bowl with fresh plums on the white wooden table
Švestky
Fresh thyme in decorative pouch on old wooden background.
Tymián
Wooden bowl of poppy seeds, scoop and flower on white table
Mák
Ripe organic artichokes on a white wooden table. Vegetable background.
Artyčok
Fotografie: Chaluha bublinatá
Chaluha bublinatá

Viaflorin

Reklama