Hlíva ústřičná

Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Hlíva ústřičná je dalším z univerzálních zázraků přírody. Skvěle chutná i voní a má řadu příznivých účinků na zdraví. Co o hlívě ústřičné možná nevíte? Jak ji pěstovat a co dobrého z ní uvařit?

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) všemi směry připomíná ústřici

Hlíva ústřičná patří mezi nejoblíbenější houby u nás i ve světě. Název ústřičná dostala proto, že v mnoha směrech připomíná právě ústřici, a to jak svým tvarem, tak i barvou. Hlíva ústřičná má svůj původ v Číně. Právě v Číně má asi 3000 let starou léčitelskou historii, kdy byla používána hlavně jako posilující tonikum pro imunitní systém.

Tip: Vyzkoušejte Probiosan Inovum Caps od klubu Energy – Tábor s hlívou ústřičnou a podpořte imunitu.

Minimálně jedno tisíciletí je hlíva ústřičná hojně používána nejen v léčitelství, ale i v kuchyni. I když má svůj původ v Číně, dnes hlívu ústřičnou najdeme ve všech koutech světa s mírným i subtropickým pásmem.

Na to, jak je hlíva ústřičná cenná pro svůj obsah látek, je jí všude dostatek. Ať už na pultech obchodů nebo v lese. Do lesa si pro hlívu můžete chodit od října do března. Fakt, že se jedná o dřevokaznou houbu, je všem jasný. Hlíva ústřičná parazituje na živých i mrtvých stromech. Málokdo však ví, že je hlíva ústřičná také masožravá. Živí se drobnými červy ze stromů a dalšími mikroorganismy.

O hlívě ústřičné se spekuluje, že dokáže čistit životní prostředí po úniku ropy a jiných toxických látek. Taková houba je pak samozřejmě nejedlá. Pokud je tato schopnost houby pravdivá, není zatím vědecky potvrzená. Lahodná chuť houby připomíná anýz nebo lékořici.

Blahodárné účinky hlívy ústřičné na naše zdraví

Hlíva ústřičná má široké zastoupení v kuchyni, a to díky její skvostné chuti. Přitom je i velmi zdravá. Svou škálou cenných látek dokáže posílit zdraví toho, kdo ji pravidelně užívá. Ten se přitom nemusí spoléhat pouze na čerstvou hlívu, lze sehnat i její sušený prášek, tobolky a další přírodní produkty, které lze užívat jako doplněk stravy.

Velmi důležitý je u hlívy ústřičné její efekt proti rakovině. Vědci zjistili, že největší potenciál proti rakovině má polysacharid beta-D-glukan, který ve významné míře podporuje imunitní systém a podporuje léčbu rakoviny. Hlíva ústřičná může být prevencí rakoviny jater i rakoviny tlustého střeva.

Hlíva ústřičná má také výrazné antioxidační a antibakteriální účinky, které chrání lidské buňky. Proto je doporučeno hlívu ústřičnou užívat mimo jiné i v období velkého stresu. Hlíva ústřičná dále:

  • posiluje imunitu
  • snižuje záněty v těle
  • snižuje špatný cholesterol v těle
  • potlačuje riziko kardiovaskulárních chorob
  • bojuje s vyčerpáním a únavou
  • působí proti kornatění tepen
  • posiluje zdraví srdce
  • regeneruje buňky a zpomaluje stárnutí
  • působí proti osteoporóze
  • zmírňuje astma
  • podporuje hubnutí
  • potlačuje kožní problémy, jako je akné nebo ekzém
Zdroj: Freepik.com

 

Vitamíny Minerály
B1 zinek
B2 železo
C draslík
D fosfor
K vápník

V hlívě ústřičné najdete také kyselinu listovou, niacin, proteiny, terpeny, enzymy, statiny a steroly.

Jak pěstovat hlívu ústřičnou?

Hlívu ústřičnou si můžete velmi snadno vypěstovat i doma, a dokonce k tomu není nutná velká zahrada. Klidně se o to můžete pokusit i na balkoně. Co je pro hlívu ústřičnou na rozdíl od žampionů podstatné, je světlo, které k životu potřebuje. U hlívy ústřičné máte na výběr hned několik způsobů pěstování. V obchodě si můžete koupit už naočkovanou sadbu hlívy ústřičné i s návodem. Hlívu ústřičnou můžete pěstovat v pytli se slámou nebo na špalku dřeva. Jak pěstovat hlívu na slámě?

Pro pěstování potřebujete:

– velký igelitový pytel

– slámu

– vařící vodu

– sadbu hlívy ústřičné, kterou seženete na internetu, v zahrádkářství či v hobby marketu

Jak postupovat:

  1. Do igelitového pytle napěchujte co možná nejčerstvější slámu.
  2. Slámu v pytli zalijte vařící vodou, sáček zavažte a slámu nechte pařit.
  3. Druhý den, až sláma vystydne, odstřihněte spodní roh pytle a nechte přebytečnou vodu vytéct. Tímto otvorem pak bude dobře unikat vzniklý oxid uhličitý, a proto ho nezavazujte.
  4. Slámu naočkujte zrnitou sadbou hlívy ústřičné. Sadbu rozdrobte a promíchejte v pytli se slámou. Jedno balení sadby hlívy o objemu necelého litru vám vystačí až na 12 kilo slámy.
  5. Pytel zavažte a umístěte na teplé místo (s teplotou mezi 20 – 25 °C) na dva měsíce, v tomto okamžiku přitom není světlo důležité.
  6. Po tom, co se na pytli objeví bílý povlak, vytáhněte ho na světlo, avšak ne na přímé slunce. Teplota by se měla pohybovat okolo 10 °C. Do pytle udělejte 6 až 8 otvorů, ze kterých porostou houby. Pytel průběžně roste, což mu zajistí potřebnou vlhkost. Asi za dva týdny byste se měli dočkat své vlastní úrody hlívy ústřičné.

Recept na vegetariánskou polévku z hlívy ústřičné

Nejen vegetariáni si z hlívy ústřičné mohou připravit chutnou polévku, která jim bude připomínat dršťkovou. Na ni potřebujete:

  • 500 g hlívy ústřičné
  • 1 cibuli
  • olej
  • 2 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky majoránky
  • 2 čajové lžičky sladké papriky
  • pepř a sůl

Na rozpáleném oleji zpěňte cibulku, přidejte k ní nakrájenou hlívu a restujte. Zalijte vodou a přidejte papriku. Polévku vařte do změknutí hlívy. Přidejte utřený česnek, majoránku a podle chuti sůl a pepř. Polévku si vychutnejte třeba s čerstvým pečivem. Přejeme dobrou chuť!

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Hrách setý
Hrách setý
Smilax lékařský
Smilax lékařský
Rozmarýn
Rozmarýn
Pažitka pobřežní
Pažitka pobřežní
Reveň kadeřavá – rebarbora
Reveň kadeřavá – rebarbora
Jablko
Jablko

Viaflorin

Reklama