Guava – kvajáva

Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Kvajávu běžně v obchodech neseženete. Je to velmi chutné exotické ovoce, které má řadu vitamínů a minerálů. Odkud pochází a co je pro něj typické? Jaký přínos má pro lidské zdraví a lze si tyto plody pro marmelády a sirupy vypěstovat na zahradě?

Kvajáva – latinsky Psidium guajava

Že byste si ze supermarketu přivezli kromě síťky s pomeranči také kilo kvajávy, to není úplně běžné. Kvajáva (označuje se také jako guava nebo guave) se po dozrání velmi rychle kazí a její dovoz je komplikovaný. O chuť tohoto velmi sladkého a aromatického ovoce přijít nemusíte, když si kvajávu vypěstujete doma.

Kvajáva se svým tvarem podobá naší hrušce – odtud také dostala český název kvajáva hrušková. Svůj původ má kvajáva v Jižní Americe, pro její lahodnou chuť se však pěstuje všude v tropech a subtropech. Strom kvajávy je velmi invazivní, dorůstá výšky od 2 do 7 metrů a jeho listy neopadávají.

Kvajáva má měkkou slupku a růžovou dužinu s peckami. Protože však existuje spousta odrůd kvajávy, setkáte se i s plody zbarvenými do žluté, bílé či červené barvy. Věděli jste, že v Latinské Americe jsou kvajávy hned po pomerančích druhým nejrozšířenějším ovocem? Léčivé účinky má nejen plod, nýbrž i listy a kůra stromu.

Jaké minerály a vitamíny najdete v kvajávě?

Kvajáva není jenom chutná, obsahuje také spoustu vitamínů a minerálů. Kvajáva obsahuje až 5x více vitamínu C než citróny, a proto je ideální pro posílení imunity. Plody kvajávy lze využít do různých diet. I přesto, že je ovoce velmi sladké, obsahuje minimum kalorií. Pomocníkem při hubnutí je také díky obsahu vlákniny. Vláknina v kvajávě také udržuje zdravá střeva a pomáhá se správným vyprazdňováním. Extrakt z listů kvajávy dokáže zmírnit intenzitu průjmu a menstruační bolesti.

Díky vysokému obsahu antioxidantů a omega 3 mastných kyselin kvajáva posiluje srdce a je prevencí rakoviny. Kvajáva má spoustu draslíku. Draslík je zodpovědný za správnou funkci buněk v lidském těle, snižuje krevní tlak a odvodňuje organismus.

Vitamíny Minerály
C draslík
A fosfor
B12 vápník
E železo
měď
zinek
mangan

Lze si strom kvajávy vypěstovat u nás?

Mít vlastní strom u sebe doma nebo ve skleníku je téměř jedinou možností, jak si na chutných plodech kvajávy pochutnávat pravidelně. V běžných obchodech plody kvajávy nejspíš neseženete, paradoxně jich spousty můžete mít u sebe na zahradě, respektive ve skleníku.

 

Fotografie: Kvajáva
Zdroj: Freepik.com

 

Skleník, zimní zahrada nebo pěstování v pokoji, to je základní podmínkou pro to, abyste se dočkali vlastní úrody. Strom kvajávy miluje teplo a dlouhodobé teploty pod 10 °C mu nesvědčí. A protože by s prvními mrazíky venku určitě zahynul, je nutné dopřát v zimě kvajávě teplotu ne nižší než 10 °C. Může se stát, že při takové teplotě listy kvajávy opadnou, na jaře však zase vyrostou nové. Ideální je pěstování ve skleníku, doma v pokoji nebo v zimní zahradě. Přes léto může být kvajáva klidně venku.

Nejčastějším způsobem, jak si strom kvajávy vypěstovat, je vypiplat si ho ze semínka. Kvajáva není náročná na půdu. Vyroste v rašelině, písčité i jílovité půdě. V prvním roce roste strom velmi pomalu. Když ale vydržíte, strom svůj růst zrychlí a za 2-4 roky se dočkáte vlastních plodů.

Kvajáva kvete na jaře, květy potřebují opylovat (to můžete nechat na přírodě, nebo si na včelku zahrajte sami). Po odkvětu plody dozrávají za 3 až 6 měsíců. K tomu potřebují přímé slunce, teplotu okolo 25 °C a pravidelnou zálivku. Sem tam můžete strom kvajávy přihnojit. Pravidelný řez rostliny je potřebný k tomu, aby kvajáva dobře a pravidelně plodila.

Recept na sirup z kvajávy

Pokud se úroda povede, můžete si z plodů kvajávy vyrobit sirup. Věřte, že sirup z kvajávy nebude mít jen tak někdo, a proto se můžete před přáteli blýsknout originálním dárkem.

Na sirup z kvajávy potřebujete:

  • zralé plody kvajávy
  • vodu
  • cukr
  • kyselinu citrónovou

Postup:

  • Zralé plody kvajávy omyjte a nakrájejte na kostičky.
  • Zalijte trochou vody a krátce povařte.
  • Svařené ovoce přeceďte přes jemný cedník, přes který mírným tlakem propasírujete i část dužiny. Scezenou šťávu postavte znovu na sporák a přidejte cukr.
  • Na každých 500 ml šťávy přidejte 350 g bílého cukru.
  • Šťávu míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
  • Přidejte jednu lžičku kyseliny citrónové, která sirup zakonzervuje.
  • Ještě vařící sirup ihned přelijte do čistých a teplých lahví a zavíčkujte.

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

sterbak_zahradni_1
Štěrbák zahradní
Dried lingzhi mushroom isolated on white background with clippin
Reishi – lesklokorka lesklá
Fotografie: Kontryhel
Kontryhel
Fotografie: Pampeliška
Pampeliška lékařská
Fotografie: Hroznové víno
Hroznové víno
Fotografie: Kdoule
Kdoule

Viaflorin

Reklama