Dračí ovoce

Fotografie: Dračí ovoce
Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Máte rádi exotiku, tajuplné deštné pralesy a chuť osvěžujícího cizokrajného ovoce? V takovém případě by vás mohlo zaujmout u nás nepříliš známé dračí ovoce, se kterým se hojně setkáme především v asijské, mexické i izraelské kuchyni. Je ale vůbec možné zakoupit ho v některém z obchodních řetězců nebo se stále jedná o nedostatkové zboží?

Pravda je taková, že sehnat dračí ovoce může být i ve 21. století poměrně náročné, ale zapátrat po něm se i přes nemalé obtíže bezesporu vyplatí. Proč? Dračí ovoce obsahuje nejen celou řadu pro lidské tělo důležitých vitamínů i minerálů, ale lze ho dokonce pěstovat i ve středoevropském podnebí.

Dračí ovoce – latinsky Selenicereus undatus

Pokud si pod názvem dračí ovoce nedokážete prozatím představit konkrétní plod, nezoufejte. Možná ho znáte spíše jako pitahayu (čtěte pitahaju; zkráceně pitaju). Známý není ani fakt, že se nejedná o ovocný strom, popřípadě keř, ale o druh kaktusu, který kvete nádhernými žlutými a bílými květy, jejichž hlavní zvláštností je, že rozkvétají pouze v noci, nejčastěji pak při úplňku. I proto jsou květy dračího ovoce nazývány měsíčními květy či jako královny noci.

Původ dračího ovoce spadá do oblasti Střední a Jižní Ameriky, ze které se rozšířilo především do jihovýchodní Asie.

Na evropském trhu se můžeme setkat hned se třemi základními druhy dračího ovoce. Jsou jimi pitahaya blanca, amarilla a roja. Nejběžnějším druhem je pitahaya blanca, kterou na první pohled poznáme díky jejímu bílému zbarvení. Její slupka je sytě červená s bílou dužinou uvnitř, která je pokryta vrstvou černých jedlých semínek.

V jejím přirozeném prostředí jí poznáme již z dálky, neboť její květy intenzivně voní po vanilkových luscích. Za bližší přiblížení jistě stojí i pitahaya amarilla, která se od své „sestry“ liší žlutým zbarvením i slupkou. Je mnohem vzácnější, a tím pádem i dražší. Její vyšší cena je do značné míry ovlivněna i jejím složitějším pěstováním. Posledním druhem je pitahaya roja. Jedná se o zcela červený plod s výraznou chutí, je vhodný pro přípravu alkoholických koktejlů.

Minerály a vitamíny

Dračí ovoce je bohaté na vitamín C, který zpevňuje cévní stěny vlásečnic, díky čemuž přispívá ke správnému prokrvení celého organismu. Tajemstvím není ani jeho blahodárné působení na vazivový aparát zubů. Zařazením pitahayi do vašeho běžného jídelníčku předejdete nepříjemnému viklání i vypadávání zubů a rovněž se vyhnete stárnutí pokožky. Vysoké množství vitamínů C je rovněž důležité pro správný vývoj dítěte, neboť vyživuje kosti, svaly i pojivové tkáně.

V dračím ovoci rovněž naleznete beta karoten, vápník, riboflavin i železo, posilující celkový oběhový systém lidského těla.

Zdroj: Freepik.com

 

Minerály Vitamíny
vápník B
železo C
fosfor E

Dračí ovoce pěstování

Samotné pěstování dračího ovoce není nikterak náročné, složitější však bude obstarat alespoň jeden jeho plod, ze kterého získáte tolik potřebná semena, která opatrně za pomoci tupého nástroje vydlabete. Doporučujeme vám semena přes noc namočit do vlažné vody. Dračímu ovoci se nejlépe daří v dobře propustných písčitých půdách. Před vysetím semen se ujistěte, že dračímu ovoci dokážete zajistit dostatek tepla i světla. I z toho důvodu je výhodné pěstovat dračí ovoce ve sklenících, které jsou vybaveny regulátorem teploty. Pokud se vám v pěstování bude skutečně dařit, budete se z plodů dračího ovoce těšit napříč celým rokem.

Recept na osvěžující smoothie z dračího ovoce

V parném létě většina z nás vyhledává lahodné občerstvení v podobě (ne)alkoholických koktejlů, které se skvěle hodí k trávení volného času na pláži. Co si připravit exotické smoothie z dračího ovoce, citronu a máty? Nejenže vás osvěží, ale vašemu tělu dodá i sílu a celkově ho posílí.

Potřebovat na něj budete mimo tři výše zmíněné ingredience

  • 100 ml vody
  • polévkovou lžíci medu
  • pár kostek ledu
  • lístky máty

Jak na přípravu? Snadněji než si dokážete představit. Stačí podélně rozkrojit plod dračího ovoce a vydlabat jeho dužinu, kterou vložíme do mixéru spolu s vodou, medem a šťávou z citronu či limetky. Směs řádně rozmixujeme, přelijeme do vyšší sklenice, přidáme několik kostek ledu a pár lístků máty. Zlehka hotový nápoj promícháme a podáváme.

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Bouquet  Colts Foot or Tussilago on a white background
Podběl lékařský
Closeup of true morel mushrooms surrounded by autumn leaves  against a blurry background
Smrž obecný
Young nettle leaves. Fresh organic nettle leaves. Stinging nettle leaves. Common nettle. Phytotherapy
Kopřiva dvoudomá
Fotografie: Angrešt
Angrešt
Fotografie: Libeček lékařský
Libeček lékařský
Fotografie: Muškátový oříšek
Muškátový oříšek

Viaflorin

Reklama