Cuketa

Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Kdo by neznal cukety. Pokud je zrovna nepěstujete, určitě jste o prázdninách nějakou od sousedky dostali. Kde má cuketa svůj původ? Je stejně tak přínosná pro zdraví, jako je chutná? Jak si pro cuketovou pomazánku vypěstovat na zahradě vlastní cuketu?

Cuketa – latinsky cucurbita pepo

Abychom mohli určit pravý původ cukety, je potřeba dohledat původ její příbuzné tykve obecné. Právě jí je nejvíce podobná. Zatímco tykev obecná má svůj původ ve Střední Americe, cuketa, kterou všichni dobře známe, byla vyšlechtěna v Itálii.

Věděli jste, že nejlepší je nenechat cuketu příliš vyrůst? Pouze menší plody mají tenkou slupku a mnohem lepší chuť vnitřní dužiny. Jedlé jsou i květy cukety. Cuketa je nenáročná na výsadbu, zato v kuchyni díky své všestrannosti otevírá dveře k řadě novým chutným receptům.

Cuketa má cenný obsah vitamínů a minerálů

Cuketa má až 90 % vody a obsahuje jen minimum kalorií. Proto je vhodná pro hubnutí i detoxikaci organismu. Má nejen skvělou chuť, nýbrž i spoustu přínosů pro lidské zdraví.

Věděli jste například, že cuketa díky vysokému obsahu draslíku snižuje krevní tlak, čímž působí preventivně proti mrtvici a kardiovaskulárním problémům?

O cuketě je známo, že pročišťuje tlusté střevo od škodlivin, čistí ledviny a celkově detoxikuje organismus. Cuketa podporuje trávení a vyprazdňování. Její pravidelná konzumace odkyseluje organismus.

Díky kyselině listové zajišťuje cuketa správný vývoj plodu v těhotenství. Těhotné by si na cuketě měly pochutnat už jen z toho důvodu, že je dokáže zbavit otoků.

Cuketa a v ní prospěšné látky také:

  • podporují funkci mozku
  • pečují o kvalitu zraku
  • jsou pohlazením pro nervovou soustavu
  • bojují se stresem
Vitamíny Minerály
A Vápník
B Železo
C Fosfor
E Zinek
K Sodík
Hořčík
Draslík
Selen
Měď
Mangan
Zdroj: Freepik.com

Cuketu si na své zahrádce vypěstuje každý

Důkazem nenáročnosti cukety na její pěstování je její každoročně velká úroda. Pokud cuketu na vaší zahrádce nemáte, poznáte to podle toho, že vám ji bude nabízet kdejaká sousedka a cena cuket v obchodě půjde výrazně dolů. Cukety lze na zahradě sázet od května až do června. Jejich postupné vysázení zajistí průběžnou úrodu od léta až do prvních mrazíků.

Semínka cukety vysazujeme přímo ven do prohnojené půdy. Jednotlivé dolíky (do každého dáte cca 3 semínka) by měly být od sebe vzdálené alespoň 80 cm. Když pomineme urputné slimáky a případnou okurkovou plíseň, nemá cuketu na vaší zahrádce co ohrozit. Cukety se doporučuje pěstovat pod černou textilií, která zaručí nejen prohřátí půdy, nýbrž i čistotu jednotlivých plodů. Plody cuket průběžně podkládejte deskou či jiným materiálem, aby se nedostaly do kontaktu s vlhkou půdou a nezačaly plesnivět.

V případě cuket určitě neplatí čím větší, tím lepší. Proto se sousedy, co se velikosti plodů týče, rozhodně nesoutěžte. Cukety je lepší sklízet v délce 7–15 cm. Menší plody jsou o dost chutnější a také jejich slupka je měkká.

Recept na cuketovou pomazánku

Můžete být pěstitel amatér, u cuket však rozhodně nemáte co zkazit. Každoročně vydařená úroda potom otevře dveře novým možnostem. Cukety lze vařit, smažit i zapékat. Mají jemnou neutrální chuť, díky které se snadno přizpůsobí ostatním (třeba výraznějším) ingrediencím.

Nastrouhanou cuketu lze vmíchat i do sladkého těsta. Oblizovat se až za ušima budete po cuketové pomazánce. Recept je jednoduchý a využijete v něm čerstvou cuketu. Díky tomu v ní zachováte vysoký obsah cenných látek.

Na cuketovou pomazánku si připravte tyto ingredience:

  • 3 malé cukety
  • 5 stroužků česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • špetku mořské soli
  • 2 drcené chilli papričky
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu
  • 2 lžíce zakysané smetany

Cuketovou pomazánku budete mít hotovou opravdu velmi rychle. Cukety zbavte slupky i vnitřních semínek a nahrubo nastrouhejte, posolte a nechte odstát alespoň 20 minut, aby pustily šťávu.

Mezitím si nadrobno nakrájejte česnek, který spolu s drcenou chilli papričkou restujte na olivovém oleji.

Přebytečnou vodu z cuket vymačkejte a strouhanou cuketu přidejte na pánev k česneku.

Směs promíchejte a opékejte asi 5 minut.

Do ještě teplé cukety přimíchejte strouhaný parmezán a 2 lžíce zakysané smetany. Podávejte s čerstvým pečivem.

Tip: Vyzkoušejte i další zdravé recepty z naší kuchyně.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Hrách setý
Hrách setý
Smilax lékařský
Smilax lékařský
Rozmarýn
Rozmarýn
Pažitka pobřežní
Pažitka pobřežní
Reveň kadeřavá – rebarbora
Reveň kadeřavá – rebarbora
Jablko
Jablko

Viaflorin

Reklama