Cibule kuchyňská

Cibule kuchyňská je v našich domácnostech naprosto základní surovinou. Jedno přísloví doslova praví „Člověk spíše může vařit bez ohně než bez cibule“, což potvrzuje fakt, že se bez ní neobejde téměř žádný pokrm tradiční české kuchyně. Cibule nám může ale pomoci i při nachlazení nebo proti bakteriím a plísním. Přinášíme vám článek, kde se dozvíte o jejich dalších účincích na lidské zdraví, o pěstování a skladování cibule a na závěr vám prozradíme recept na oblíbené cibulové kroužky.

Cibule kuchyňská – latinsky Allium cepa

Cibule kuchyňská je velmi dobře známá rostlina z čeledi amarylkovitých. Díky své nezaměnitelné štiplavé a nasládlé chuti patří k nejčastěji využívaným druhům zeleniny, a to nejen u nás v Česku, ale po celém světě. Existuje více než 50 odrůd cibule, které se liší tvarem, barvou, štiplavostí i trvanlivostí.

Cibule

zdroj: Pixabay.com

Původ a pěstování cibule

Dnes je cibule v Česku naprosto běžnou surovinu. Ale nebylo tomu tak vždy. Cibule má totiž svůj původ v Asii, konkrétně v oblasti dnešní Indie, Číny a Afganistánu, odkud se pomalu dostávala do celého světa.

Pěstování cibule není příliš náročné, české klimatické podmínky jsou pro ni ideální. Vypěstovat si vlastní rostlinu je možné ze semen, které je potřeba zasadit v březnu nebo ze sazeček, což jsou předpěstované cibulky ze semen. Ty je možné vysazovat o měsíc později. Cibuli svědčí lehká písčitější půda, která nezadržuje mnoho vody. Půdu je potřeba kypřit a zbavovat plevele. Sklízení cibule je možné koncem července.

Pěstování cibule

zdroj: Pixabay.com

Skladování cibule

Po sklizení cibule je potřeba alespoň 2 týdny sušení. Suší se celá rostlina (včetně natě), ideálně svázaná do svazků a zavěšená volně v prostoru. Před skladováním cibule odstraňte nať a uložte cibule na dobře větratelném chladnějším místě.

Cibule účinky

Cibule kuchyňská obsahuje velké množství vonných silic, díky kterým získala svou oblibu v kuchyni. Kromě nich je však cibule nabitá také karoteny, vitamíny B a C a spoustou minerálů, jako je železo, fosfor, zinek apod.

Cibule jako antibiotikum

Na rozdíl od jiných druhů zeleniny obsahuje cibule (i česnek) látku zvanou allicin, což je fytocid, který brání růstu škodlivých mikroorganismů. Díky tomu je cibuli přezdíváno přírodní antibiotikum, které dokáže bojovat proti nachlazení, zahlenění a celkově posiluje obranyschopnost.

Obklad z cibule

Proti zahlenění je možné si připravit obklad z cibule. Nejprve v hrnci přiveďte k varu trochu vody (stačí centimetr). Poté do hrnce vložte cedník nebo napařovací nádobu s najemno nakrájenou cibulí a nechte nad párou několik minut dusit. Až bude cibule měkká, vyjměte ji z hrnce, nechte odkapat a vychladnout. Poté cibuli přesypte doprostřed čistého kapesníku nebo ručníku a svažte do šátečku tak, aby kousky cibule nevypadávaly ven. Obklad z cibule přiložte na hrudník, krk či krční uzliny (pro odstranění infekce horních cest dýchacích) nebo na čelo (při bolestech dutin) a nechte působit alespoň 20 minut.

Cibule jako dezinfekce

Množství silic účinně bojuje také proti otokům a svědění. Nejznámější je pravděpodobně využití cibule na vosí či včelí bodnutí. Mimo to však cibule dokáže také dezinfikovat i vzduch. Propíchněte ji na několika místech vidličkou a umístěte ji do místnosti, ve které chcete vzduch vyčistit od bakterií a virů.

Tip: Stejným způsobem umí cibule také prodloužit životnost některých potravin, například rozkrojeného avokáda. Dejte rozkrojené avokádo do uzavíratelného sáčku společně s kousky čerstvé cibule. Takto si avokádo udrží stále krásnou zelenou barvu i po několika dnech skladování.

Cibule pomáhá i na trávení

Jsou známy také příznivé účinky cibule na trávení. Stimuluje totiž funkci žaludku a střev a působí také proti střevním parazitům. Kromě toho cibule zvyšuje chuť k jídlu.

Škodlivost cibule

Čerstvá cibule je v běžném množství pro zdraví naprosto nezávadná. Oproti tomu nakrájená cibule už může být problém. Podle odborníku se totiž po 12 až 24 hodinách po rozkrojení začnou v cibuli mírně hromadit jedovaté látky, které mohou zapříčinit žaludeční infekci.

Opatrně také s vařenou cibulí. Tepelně zpracovaná cibule je velmi náchylná na bakterie.

Nadměrná konzumace cibule

Jak již bylo řečeno výše, konzumace běžného množství cibule je bezproblémová. U citlivých osob a osob s gastritidou se však může objevit podráždění žaludeční sliznice. Nadměrná konzumace cibule může vést také k onemocnění jater či ledvin a může způsobit vyšší krevní tlak. Poměrně známým vedlejším účinkem nadměrné konzumace cibule je pak nadýmání.

Cibule využití

Jak již prozradil odstavec o účincích, využití cibule je opravdu široké. Může se používat v kuchyni a domácnosti, ale i v kosmetice a lékařství.

Cibule v kuchyni

Díky své štiplavosti a ostré vůni je používána cibule převážně k ochucení pokrmů. Skvěle se hodí při přípravě masa, salátů, jako základ do omáček a vývarů, jako koření na ryby či zeleninu. Cibuli můžete upravovat téměř na všechny způsoby – můžete ji konzumovat syrovou, vařenou, pečenou a dokonce i smaženou.

Tip: Při vaření cibule na tuku ji nechte zezlátnout a poté pomocí lžíce odstraňte přebytečný tuk. Díky tomu snížíte kalorickou hodnotu pokrmu a zachováte chuť.

Cibule v kuchyni

zdroj: Pixabay.com

Recept na cibulové kroužky

A nyní slibovaný recept na smažené cibulové kroužky:

Tři cibule oloupejte, nakrájejte na silnější plátky a vařte minutu v osolené vodě. Připravte si těsto promícháním 3 vajec, 4 lžic hladké mouky, ½ balíčku prášku do pečiva, 3 lžic vody a trošky soli. V připraveném těstíčku obalujeme jednotlivé kroužky cibule a následně smažíme ve vysoké vrstvě oleje. Cibulové kroužky se hodí jako příloha ale i samostatně jako chuťovka například k televizi.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Rajče jedlé
Rajče jedlé
Mrkev obecná
Mrkev obecná
Kukuřice
Kukuřice
Okurka
Okurka
Brokolice
Brokolice
Dýně Hokkaido
Dýně Hokkaido