Chřest lékařský je vytrvalá bylina, která obsahuje velké množství vitamínů i minerálních látek, které jsou nepostradatelné pro lidský organismus. Bohužel, v české kuchyni se s chřestem setkáváme jen výjimečně a většinou u vegetariánských či veganských receptů. Neupírejte si tuto skvělou zeleninu a zjistěte, v čem všem může být pro váš zdravý organismus přínosem.
Chřest lékařský – latinsky Asparagus officinalis
Chřest lékařský (Asparagus officinalis), známý také pod názvem špargl, zařazujeme mezi jednoděložné rostliny a pochází z čeledi chřestovitých.
Rostlina s typickým dřevnatým oddenkem a čárkovitými listy dorůstá výšky až 150 cm. Vzácně ji můžeme vidět růst i ve volné přírodě v České republice. Roste především v teplých lokalitách. Vyskytuje se na písčitých úhorech a stráních či ve světlých křovinách.
Hojně se vyskytuje v oblastech jižní a východní Evropy, severní Afriky a na západní Sibiři. Historicky má pěstování chřestu hluboké kořeny. Už ve starověkém Egyptě lidé věděli, že chřest je chutnou zeleninou i užitečnou léčivou rostlinou.
Vitamíny a minerály obsažené v chřestu
Ačkoliv chřest není zcela klasická česká zelenina, rozhodně bychom se mu neměli vyhýbat. Obsahuje totiž velké množství vitamínů, minerálů a dalších látek, které našemu zdraví mohou jedině prospět.
Vitamíny
- E (působí jako antioxidant)
- A (je důležitý především pro ochranu našeho zraku)
- C (snižuje hladinu cholesterolu, má význam pro zdraví svalů, kostí, kůže i cév)
- K (je zásadní pro správnou srážlivost krve a funkčnost jater)
- vitamíny skupiny B (podílejí se na podpoře imunity a zlepšení psychického zdraví)
Minerály
- železo
- vápník
- hořčík
- zinek
- draslík
- síra
- fosfor
Chřest je taktéž charakteristický vysokým podílem vlákniny, která napomáhá účinně zasytit. Současně disponuje minimem tuku a díky tomu je ideální pro zařazení do dietních jídelníčků.
Omlazující efekt chřestu potěší zejména dámy. Dokáže totiž čistit pleť a podílí se na zlepšení kvality vlasů a nehtů. Chřest má blahodárný vliv na játra a ledviny. Rovněž podporuje trávení a je skvělým pomocníkem proti nadýmání.
Jak chřest pěstovat i na vaší zahrádce
Chřest si snadno vypěstujete i u sebe na zahrádce. Začít s vyséváním semen do truhlíku můžete už v březnu a dubnu. Semena je potřeba vysít do hloubky 1 až 2 cm. Do volné půdy můžeme semena vysévat v dubnu, a to do hloubky 2,5 cm.
Pro vyklíčení potřebují semena chřestu až 6 týdnů. Ven můžeme semenáčky umístit měsíc po posledních mrazech. Rostliny se vysazují do sponu 30 x 45 cm.
Chřest patří k trvalkám, proto jej určitě nemusíte každý rok znova vysévat a předpěstovávat. Na tom samém místě vám může vydržet i dvacet let. Proto je nutné věnovat výběru místa pro pěstování chřestu dostatečnou pozornost.
Vyhovuje mu slunečné stanoviště a lehká, hlinitopísčitá půda. Současně je ale důležité, aby obsahovala dostatek organické hmoty. Výhonky pro sklizeň se objevují až ve třetím roce.
Použití chřestu v kuchyni – recept na zapečený chřest
Existuje chřest bílý i zelený. Jedná se o tutéž zeleninu, která je odlišná pouze způsobem pěstování. Konzumovat chřest se doporučuje nejlépe v syrovém stavu, vařením se ochuzujeme o cenné látky. Chřest se báječně hodí do polévky i salátů.
Ingredience:
- 500 gramů chřestu
- 100 gramů slaniny
- 100 gramů sýru (tučnější, nejlépe gouda)
- sůl
- pepř
Množství ingrediencí lze upravit podle množství strávníků.
Postup:
- Chřest oloupeme
- Před dalším zpracováním 5 minut povaříme
- Poté vezmeme zapékací mísu, vymažeme ji máslem nebo jiným tukem a poklademe vrstvou chřestu, šunky a sýru
- Osolíme, opepříme
- Vložíme do předehřáté trouby
- Pečeme na 180°C cca 15 až 20 minut.
Lehký a dietní pokrm můžeme podávat jako přílohu k masu nebo jako lehkou večeři.