Chlorella

Reklama

Řasa chlorella je dnes nedílnou součástí každé zdravé kuchyně. Pyšní se totiž významnou nutriční hodnotou, kterou byste nenašli u žádné jiné potraviny. Kromě potřebných živin předává tato sladkovodní řasa také dostatek energie. Prozraďme si, jaké jsou její účinky, využití, jaké je dávkování chlorelly nebo kde se řasa s přezdívkou “kouzelnice” vlastně vzala.

Chlorella

Chlorella nebo také chlorela je sladkovodní řasa, která je součástí zdravé výživy a která se dnes užívá jako doplněk stravy. Její kořeny sahají až na dálný východ, konkrétně na Tchaj-wan a do Japonska. V těchto oblastech se měla sladkovodní řasa pyšnící se významnou nutriční hodnotou pěstovat už před třemi miliardami let. Potvrzují to nalezené zkameněliny rostliny. Ke zkoumání řasy však došlo až v minulém století, kdy se vědci začali více zabývat příznivými účinky chlorelly na zdraví.

Chlorella pyrenoidosa a Chlorella vulgaris

Existuje více druhů a poddruhů chlorelly. Nejznámější jsou druhy Chlorella sorokiniana, která je známá spíše pod názvem Chlorella pyrenoidosa a Chlorella vulgaris. Vyvíjí se ale také nové druhy.

Původ a pěstování chlorelly

V současné době se chlorela pěstuje především na Tchaj-wanu, a to ve velkých manufakturách. Odtud se pak řasa dostává do dalších zemí. Před distribucí chlorella prochází celou řadou kontrol, aby se zaručila její zdravotní nezávadnost a také aby se vyvrátila jakákoli bakteriální kontaminace.

Chlorella se zásadně pěstuje jenom v teplém klimatickém pásmu. Sbírá se pak v pozdních večerních hodinách, během dne do sebe vstřebává sluneční záření. Slunce sladkovodní řase svědčí, zvyšuje její kvalitu.

Chlorella

zdroj: Pixabay.com

Chlorella účinky

Chlorella, stejně jako jiné zelené potraviny, velice prospívá zdraví. Je totiž nositelkou nejen aminokyselin a vitaminů, ale také minerálů, vlákniny, proteinů i unikátního růstového faktoru. Podobně jako ryby, i chlorela dodává tělu omega-3 mastné kyseliny, které podporují jeho správné fungování, a které si bohužel samo tělo neumí vyrobit.

Pro posílení imunitního systému

Máte pocit, že je vaše imunita velice slabá a že snáze podlehne jakémukoli náporu bakterií či virů? Pak je zapotřebí nasadit chlorellu v boji proti nemocem. Mezi účinky řasy jménem chlorella patří i posílení imunitního systému.

Pro lepší činnost mozku a paměť

Ať už budete využívat chlorella tablety nebo chlorella prášek, v každém případě tím prospějete svému mozku i paměti. Bylo prokázáno, že díky vysokému obsahu B12 umí tato sladkovodní řasa zlepšit paměť a podpořit fungování mozku obecně. Studie zároveň upřesňují, že chlorela konkrétně podporuje prostorové a vizuální rozpoznávání.

Chlorella pro stimulaci činnosti žlučníku i hojení ran

V řase obsažený chlorofyl stimuluje činnost žlučníku, čímž výrazně podporuje fungování trávicího traktu. Zmiňovaný chlorofyl mimo jiné také urychluje hojení ran, léčí hemoroidy nebo popáleniny.

Chlorella a její další účinky

  • Odvádí toxiny z těla
  • Osvěžuje dech
  • Odbourává tuky
  • Snižuje cholesterol
  • Zbavuje tělo těžkých kovů

Nežádoucí účinky

I chlorella má nežádoucí účinky. Patří mezi ně žaludeční nevolnost, střevní potíže, vyrážka nebo zarudnutí kůže. Naštěstí jsou všechny tyto účinky jen krátkodobého charakteru.

Obecně pak platí, že by sladkovodní řasu neměli užívat lidé citliví na jód, kojící nebo těhotné ženy, dále dětí mladší tří let či lidé užívající léky na ředění krve a lidé po transplantaci.

Chlorella dávkování

Řasa se zpracovává průmyslově a tak je k dostání jako chlorella tablety nebo chlorella prášek, který je možné přimíchat do ovocných nebo zeleninových smoothies či přidat do jídel. Užívání a dávkování chlorelly je individuální dle konkrétního produktu a délky užívání. Ze začátku je dobré užívat nižší dávky a postupně je zvyšovat. Doporučené dávkování chlorelly nepřekračujte.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Červená řepa
Červená řepa
Špenát
Špenát
Paprika
Paprika
Rajče jedlé
Rajče jedlé
Mrkev obecná
Mrkev obecná
Kukuřice
Kukuřice

Relaxin

Reklama

Používáme cookies, abychom vám zajistili co nejsnadnější použití našeho webu. Více informací: Podrobnosti o cookies.