Černý bez

Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Během září a října v Česku dozrávají bobule černého bezu, tudíž je nejvyšší čas vyrazit na jejich sběr. V kuchyni lze černý bez zpracovat na mnoho způsobů a také obsahuje spoustu cenných vitamínů a minerálů. Je tedy škoda všechen černý bez nechat napospas ptákům, kteří z něj mají také užitek.

Černý bez – vitamíny a minerály

Nejen skvělá chuť, ale i cenný obsah vitamínů a minerálů láká k tomu, abyste si plody černého bezu odnesli s sebou z podzimní procházky. Vybírejte však taková místa, kde si budete jisti čistotou bezu. Přece jen si chcete domů odnést vitamíny, a ne škodliviny z výfuků aut. Černý bez sbírejte ve chvíli, kdy jsou všechny jeho bobule už zralé. Při jeho zpracování na nic nečekejte, protože se černý bez velice rychle kazí.

Černý bez má vysoký obsah vody a pouze velmi málo kalorií, proto si ho klidně můžete dopřát u redukční diety. Díky vysokému obsahu vitamínu C podporují plody černého bezu (jinak řečeno bezinky) imunitu. Je tedy potřeba využít období, kdy bezinky dozrávají a jejich častější konzumací podpořit obranyschopnost organismu. Plody černého bezu také působí protizánětlivě a antioxidačně.

Dále:

  • čistí krev
  • zpomalují stárnutí buněk
  • léčí kašel a nachlazení
  • zabraňují šíření virů
  • vylučují toxiny z těla
  • působí močopudně a příznivě na vylučovací systém

V bezinkách tedy najdete vlákninu, bílkoviny, třísloviny, pektiny, vitamín C, vitamíny skupiny B (především B1, B2, B3 a B6). Z minerálů pak železo, draslík a vápník.

Kdy černý bez škodí?

Už jsme zde zmínili, že černý bez lze v kuchyni využít na mnoho způsobů. Dají se z něj dělat marmelády, sirupy, likéry nebo víno. Kuličky černého bezu můžete také usušit a následně z nich vařit čaj nebo sušené bobulky přidávat do čajových směsí. Ať už se rozhodnete vámi nasbíraný černý bez zpracovat jakkoliv, důležité je vědět o jedovaté látce s názvem sambunigrin, kterou čerstvé plody bezu černého obsahují. Ta, pokud plody zkonzumujete čerstvé, může vyvolat pocit nevolnosti a zvracení. Je tedy důležité bezinky vždy tepelně upravit. Pokud projdou procesem zahřátí na teplotu vyšší než 80 °C, jedovatá látka z plodů bezpečně vyprchá. Rozloží se i procesem kvašení (při zpracování černého bezu na víno), stejně jako sušením. Bezinky jsou tedy chutné a zdraví přínosné, pouze je důležité je tepelně zpracovat. Ostatně velmi podobné to je také u jeřabin.

Zdroj: Freepik.com

Jak pěstovat černý bez?

Pokud se vám pro černý bez nechce chodit někam do lesa, neexistuje nic jednoduššího než si ho vysadit na vlastní zahrádce. Tak budete mít bez nejen pořád po ruce, ale také budete mít jistotu, že jsou jeho plody čisté. Vypěstovat si na zahradě svůj vlastní bez není vůbec složité. V zahradnictví lze sehnat takové odrůdy, které vás překvapí svými velkými květy a bohatou úrodou. Věděli jste, že z jednoho keře bezu černého můžete sklidit až 25 kilo bezinek? Bohaté úrody se dočkáte pouze v případě, že budete bez pravidelně zastříhávat. Rodí totiž pouze na jednoletých výhonkách, a proto je nejlepší sestřihnout ty staré hned po sklizni. Na půdu a umístění není černý bez nijak náročný. Kdyby si však mohl vybrat, před slunným stanovištěm by upřednostnil polostín. Bez je samosprašný, a proto pro jeho pěstování nepotřebujete více keřů. Když se ale přece jen pro větší počet rozhodnete, dbejte na dodržení dostatečného prostoru mezi jednotlivými keři. Bez miluje hlinitopísčitou půdu a nevyžaduje žádné hnojení.

Recept na marmeládu z černého bezu

Kromě toho, že vám bude velmi chutnat, vás na marmeládě z černého bezu potěší fakt, že si ji vyrobíte téměř zdarma. Potřebovat na ni budete pouze:

  • 1 kg zralého černého bezu
  • 1 kg krystalového cukru
  • jeden malý balíček kyseliny citrónové
  • 3 dcl vody

Bobulky černého bezu opláchněte pod tekoucí vodou a zbavte je stopek. Rozmačkejte je v hrnci (lze použít i tyčový ponorný mixér nebo mlýnek na maso), přidejte cukr a zalijte vodou.

Černý bez vařte v kastrůlku do požadovaného zhoustnutí a na závěr přidejte kyselinu citrónovou. Pečlivě promíchejte a marmeládou plňte připravené skleničky. Ty důkladně uzavřete a ještě horké převraťte dnem vzhůru.

Další recept z černého bezu, který můžete vyzkoušet – kávový likér z plodu bezinky nebo bezinkový sirup.

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Uncooked Hulled millet in clay pot. Yellow grain, wooden spoon.
Jáhly
Black cumin seeds and flowers. Selective focus.
Černucha setá (černý kmín)
Achillea white.
Řebříček obecný
Moriche Palm Fruits
Mauricie převislá (aguaje) a její plody
hrusky_1
Hrušky
Rowan in early autumn.
Jeřabiny

Viaflorin

Reklama