Čekanka obecná

Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Čekanka obecná roste především divoce v přírodě jako plevel, ale rozhodně bychom na ní tak neměli pohlížet. Má totiž příznivé účinky na zdraví. Jaké části čekanky obecné lze využít? A s jakými zdravotními problémy může pomoct?

Kde se vzala čekanka obecná (latinsky Cichorium inthybus)?

Na čekanku obecnou můžete narazit běžně v přírodě. Roste na okrajích luk, na železničních náspech, podél cest, na mezích a v příkopech. Její blankytně modré květy nelze přehlédnout. Čekanka obecná přitom neroste pouze u nás, nýbrž po celé Evropě, v Asii nebo v severní Africe. Svůj původ má ve starém Egyptě, kde si tuto bylinu staří Egypťané rozhodně předcházeli. Moc dobře si totiž byli vědomi jejích léčivých vlastností.

Čekanku obecnou klidně můžete znát pod jiným názvem, lidových pojmenování má totiž celou řadu.

Říká se jí také bylina sv. Petra, cigorka, čaganka, hanička, německá káva, pocestník, polní locika či koření kozího cecku.

A proč se čekance vůbec říká čekanka? Její květy totiž nápadně připomínají smutné uplakané oči dívek, jejichž muži odešli do války a ony na ně marně čekají.

Z čekanky se využívá květ, nať, listy a kořen. Víte, že z kořene čekanky si můžete připravit něco jako zdravou kávu? Je bez kofeinu, ale vzpruží vás stejně. Právě z čekanky se vyrábějí přírodní kávové směsi.

Blahodárné účinky čekanky na naše zdraví

Čekanka v sobě ukrývá spoustu cenných látek. Má typickou nahořklou chuť, na kterou si však lze zvyknout. Čekanka obecná může být vašemu zdraví prospěšnější, než si myslíte. Užívat ji můžete samostatně nebo jako součást čajových směsí.

Díky obsaženým látkám čekanka upravuje zažívání a podporuje hubnutí. Zároveň tato bylinka umí zvýšit chuť k jídlu, a proto se podává starým lidem, kteří nechutenstvím trpí nejčastěji.

Vývar z kořene čekanky obecné nebo z její nati můžete popíjet pokaždé, když budete chtít své tělo očistit od škodlivých látek. O čekance je známo, že zvyšuje tvorbu žluči a čistí játra.

Čekanka obecná může být vaším jarním detoxem:

– zmírňuje příznaky jaterních chorob

– léčí záněty trávicího ústrojí

– čistí krev

– podporuje činnost srdce a cév

– pomáhá při cukrovce

– snižuje hladinu cukru v krvi

– přináší zdraví kostem a kloubům

– zmírňuje otoky

– při zevním použití zmírňuje ekzémy, opruzeniny a vředy

Věděli jste, že sušený kořen čekanky obecné obsahuje až 98 % inulinu? Zajímavé je, že v čerstvém stavu to je pouze 13 – 25 %. Inulin je druhem rozpustné vlákniny, která má vliv na snižování hmotnosti. Inulin není po pozření hned stráven. Naopak putuje do tlustého střeva, kde funguje jako prebiotikum. Dále obsahuje celulózu, sacharózu, hořčiny, bílkoviny, třísloviny, měď, železo, vápník.

Zdroj: Freepik.com

Čekanka obecná a její pěstování

Divokou bylinku, která se v přírodě ve velkém množství volně vyskytuje, si můžete začít účelně pěstovat na vaší zahrádce. Čekanka je vhodná k vysazování po určitých plodinách. Přitom na předplodinu není vůbec náročná.

Pro produkci kořene se čekanka obecná nejčastěji vysazuje po bramborách. Naopak není vhodné ji sít po kukuřici, slunečnici nebo hořčici. Vysaďte ji do výhřevnější půdy se spoustou živin. Naopak se vyhněte suchým a kamenitým půdám, které jsou nevhodné pro rozvoj kořenového systému čekanky.

Protože je čekanka náchylná na zimu, vysazuje se nejdříve v druhé půlce dubna, kdy už teploty dlouhodobě neklesají pod 10 °C. Vysejte ji do řádků do hloubky jednoho centimetru. Řádky by měly být od sebe vzdálené asi 30 cm a jednotlivé rostliny by měly mít kolem sebe místo cca 10 cm. Čekanka miluje dobře propustnou půdu s pH neutrálním až zásaditým a přímé slunce.

Zatímco nať a květ čekanky lze sbírat kdykoliv (nejlépe však za slunného dne a při úplném rozkvětu), kořen čekanky se sbírá až na podzim, a pak se suší.

Recept na kávu a čaj z čekanky obecné

Kolik šálků kávy denně vypijete? Dost? Podobně vzpružit stejně jako káva, avšak s minimálním účinkem kofeinu, vás dokáže čekanka obecná.

Jak uvařit kávu z čekanky

Kávu z ní lze vyrobit tak, že usušíte a na prášek rozemelete kořen čekanky. Pak už čekanku do hrníčku dávkujete jako běžnou kávu a zalijete vařící vodou.

Jak uvařit čaj z čekanky

Šálek lahodného čekankového čaje zase pro změnu připravíte z jedné čajové lžičky sušené čekanky, kterou zalijete asi 250 ml vroucí vody. Hrníček s čekankou přikryjte talířkem a nechte louhovat po dobu 15 minut. Čaj sceďte, a ještě horký popíjejte.

Čekanka obecná má své kouzlo. Byla by proto škoda zatratit ji jako všude se vyskytující plevel, když už víte, v jakém směru vám může pomoct.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Hrách setý
Hrách setý
Smilax lékařský
Smilax lékařský
Rozmarýn
Rozmarýn
Pažitka pobřežní
Pažitka pobřežní
Reveň kadeřavá – rebarbora
Reveň kadeřavá – rebarbora
Jablko
Jablko

Viaflorin

Reklama