Brokolice

Tato na první pohled a chuť nevábná zelenina je významným zdrojem zdraví prospěšných látek, díky kterým se zařadila mezi nejzdravější druh zeleniny vůbec. Brokolice se osvědčuje jako chutná příloha k masu a dalším pokrmům, můžete ji zapékat, přidávat do zeleninových jídel a rizot i variací na ně. Dále je možné ji vařit, dusit, péci nebo jíst za syrova.

Brokolice – latinsky Botrytis italica

Tato jednoletá nebo víceletá zelenina patří do čeledi brukvovitých. Pochází z divoce rostoucích druhů oblasti Středozemního moře, s největší pravděpodobností z Apeninského poloostrova. Prvními pěstiteli byli staří Římané. Z Itálie se brokolice postupně šířila na sever Evropy, ve Francii se objevila na začátku 16. století, v Anglii v 18. století. Nyní se brokolice pěstuje i v České republice.

zdroj: Pixabay.com

Pěstování

U nás se pěstují dva typy brokolice: stonková (vytváří menší růžičky, které se sklízejí postupně) a květáková (tvoří velkou středovou růžici, která se sklízí najednou).

  • Brokolice má ráda kypré půdy, zásadité hlinitopísčité a pohnojené kvalitním kompostem.
  • Nejlépe se jí daří při teplotě od 10 do 25 °C, ve vyšších teplotách rychleji vykvétá.
  • Pěstujeme jí po hrachu nebo fazolích, které půdu přirozeně obohacují o dusík.
  • Brokolici prospívá sousedství se špenátem a vyplatí
  • se k ní zasít lichořeřišnici, tahle letnička ji ochrání před dřepčíky, mšicemi, housenkami a mravenci.
  • Nikdy ji nedáváme na záhon, kde jsme v předchozích dvou sezonách měli zelí, kapustu a kedlubnu.
  • Vzhledem ke krátké vegetační době (70 – 90 dní) je možné vypěstovat brokolici i pro podzimní sklizně, s výsevem do poloviny července a výsadbou do začátku srpna.
  • Rostliny brokolice snesou na podzim mráz až do –5 °C, takže růžice lze často sklízet ještě i v listopadu.

Čerstvou a zdravou brokolici poznáme podle jasně zelených růžic a pevně uzavřených poupátek. Nikdy nekupujeme brokolici se stopami žluti, je to známka, že růžice již není nejmladší.

zdroj: Pixabay.com

Pozitivní vliv na naše zdraví

Buď má někdo brokolici rád nebo ji nesnáší. My patříme mezi tu skupinu lidí, kteří ji milují a ukážeme vám proč.

  • Prevence rakoviny – Brokolice obsahuje glukophanin, který tělo přeměňuje ve sloučeniny sulforaphenu, který je protirakovinný. Mimoto obsahuje brokolice silnou antioxidační sloučeninu a antikarcinogen, který nejenže ztěžuje vznik rakovině prsou, krku či prostaty, ale také zesiluje funkci jater.
  • Snižuje cholesterol
  • Silný antioxidant – nejlepší zdroj vitamínu C a flavonoidů.
  • Snižuje alergické reakce a záněty – Brokolice je bohatý zdroj zejména látek kaempferol (snižuje dopad směsí, které v našem těle vyvolávají alergii), isothiokyanates a má i významné množství omega 3 mastných kyselin, všechny obsahující protizánětlivé složky.
  • Posilování zdraví kostí – Brokolice obsahuje vysoké množství vápníku a vitamínu K, které jsou oba důležité pro zdraví kostí a prevenci osteoporózy.
  • Detoxikace – Glucoraphanin, gluconasturtiin a glucobrassicin jsou speciální fyto živiny, které podporují všechny kroky detoxikačních procesů v těle, včetně aktivace, neutralizace a eliminace nechtěných kontaminantů.
  • Dietní pomůcka – Brokolice obsahuje spoustu vláken, která pomáhají procesu trávení, předchází zácpě, ustalují hladinu cukru v krvi a zabraňují také přejídání. Kromě toho obsahuje jeden šálek brokolice tolik bílkovin, jako šálek rýže či kukuřice, akorát s polovičním množstvím kalorií.

zdroj: Pixabay.com

Brokolice v kuchyni

Brokolice a další košťálová zelenina z čeledi brukvovitých, jako je zelí, květák a kapusta, jsou dobrým příkladem zeleniny, kterou bychom měli pravidelně konzumovat jak v syrové, tak vařené podobě. Při delším vaření se ale významně snižuje obsah vitaminu C. Nejlépe je tedy dát si brokolici buď syrovou, nebo ji jen krátce povařit v páře či rychle osmahnout.

V kategorii zdravé recepty najdete spoustu typů na jednoduché recepty obsahující brokolici, podívejte se.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Rajče jedlé
Rajče jedlé
Mrkev obecná
Mrkev obecná
Kukuřice
Kukuřice
Okurka
Okurka
Dýně Hokkaido
Dýně Hokkaido
Brambor
Brambor