Borůvky

Borůvky alias malé fialové bobulky zná i každé malé dítě. Jen málokdo z nás je někdy netrhal uprostřed lesa, nepoužil je při výrobě bublaniny nebo jiného moučníku nebo si na nich nepochutnal prostě jen tak – třeba se špetkou slaďoučkého cukru. Co ale o borůvkách víte? Ačkoli se právem řadí mezi superpotraviny, většina lidí o nich ví jen to, že obarví jazyk a rostou v lese.

Borůvka – latinsky Caccinium Myrtillus

Latinský název patří konkrétně brusnici borůvce, což je typicky známý keřík, který potkáváte v lesích. Borůvka je plodem této rostliny, která může dorůstat do výšky až půl metru. Brusnice borůvka roste v hustých keřících, má eliptické zeleně zbarvené lístky a květy ve tvaru zvonkovitém.

Na keři rostou malé fialové plody známé jako borůvky, které dokážou obarvit prsty i jazyk do fialova. Dozrávají od června až do září, ve vyšších polohách o něco později.

V hlavní roli vitamín C

Napadlo by vás někdy, že jsou na první pohled borůvky velice zdravou potravinou? Možná jste na ně nikdy nepohlíželi jako na něco významného a to je škoda, protože si to pro svůj zajímavý obsah rozhodně zaslouží. Hlavní složkou v borůvkách je vitamín C, ale nesmíme zapomenout zmínit ani další látky: železo, třísloviny, karoten, antokyan nebo pterostilben.

Zdravotní účinky

Borůvky se mezi významné superpotraviny neřadí jen tak pro nic za nic. Nejenže jsou významné svým obsahem, ale jistě vás mile překvapí i svými zdravotními přínosy. Mezi zdravotní benefity borůvek například patří:

  • posílení imunitního systému
  • ochrana a regenerace sliznice
  • pomoc při střevních potížích
  • pomoc při otravě jídlem
  • léčba ekzémů
  • léčba zánětů dutiny ústní
  • zlepšování růstu dětí
  • pomoc při cukrovce
  • desinfekční účinky
  • léčba lupénky
  • regenerace oční sítnice
  • pozitivní vliv na močový měchýř a močové cesty
  • snižování hladiny cukru
  • snižování hladiny cholesterolu

Použití borůvek

Borůvky se dají hojně využít především v kuchyni, kde se hodí do smoothie nebo moučníků. Připravit z nich můžete i džemy. Z borůvkových lístků se dá připravit čaj, který je vhodný především při střevních a žaludečních obtížích.

Připravte si z borůvek čaj nebo džem

Použití nejen plodů brusnice borůvky, ale i jejích lístků, je pestré. Co si z těchto surovin zkusíte připravit vy?

Čaj

  • polévková lžíce lístků brusnice borůvky
  • 250 ml vody

Lístky zalijte vodou, přiveďte k varu a 5 minut povařte. Poté sceďte, nechte chvíli odstát a pijte 2-3x denně.

Džem

  • 1 kg borůvek
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 2 balíčky želírovacího cukru

Borůvky dobře omyjte a nechte okapat. Poté je vložte do hrnce a pomačkejte třeba vařečkou. Přidejte želírovací cukr, citronovou šťávu, promíchejte a za občasného míchání všechny suroviny přiveďte k varu. Jakmile se směs začne vařit, povařte ji cca 5 minut. Pak odstavte a ještě horký džem nalijte do připravených sklenic, které zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Rajče jedlé
Rajče jedlé
Mrkev obecná
Mrkev obecná
Kukuřice
Kukuřice
Okurka
Okurka
Brokolice
Brokolice
Dýně Hokkaido
Dýně Hokkaido