Borůvky

Reklama

Borůvky alias malé fialové bobulky zná i každé malé dítě. Jen málokdo z nás je někdy netrhal uprostřed lesa, nepoužil je při výrobě bublaniny nebo jiného moučníku nebo si na nich nepochutnal prostě jen tak – třeba se špetkou slaďoučkého cukru. Co ale o borůvkách víte? Ačkoli se právem řadí mezi superpotraviny, většina lidí o nich ví jen to, že obarví jazyk a rostou v lese.

Borůvka – latinsky Caccinium Myrtillus

Latinský název patří konkrétně brusnici borůvce, což je typicky známý keřík, který potkáváte v lesích. Borůvka je plodem této rostliny, která může dorůstat do výšky až půl metru. Brusnice borůvka roste v hustých keřících, má eliptické zeleně zbarvené lístky a květy ve tvaru zvonkovitém.

Na keři rostou malé fialové plody známé jako borůvky, které dokážou obarvit prsty i jazyk do fialova. Dozrávají od června až do září, ve vyšších polohách o něco později.

zdroj: Pixabay.com

V hlavní roli vitamín C

Napadlo by vás někdy, že jsou na první pohled borůvky velice zdravou potravinou? Možná jste na ně nikdy nepohlíželi jako na něco významného a to je škoda, protože si to pro svůj zajímavý obsah rozhodně zaslouží. Hlavní složkou v borůvkách je vitamín C, ale nesmíme zapomenout zmínit ani další látky: železo, třísloviny, karoten, antokyan nebo pterostilben.

Zdravotní účinky

Borůvky se mezi významné superpotraviny neřadí jen tak pro nic za nic. Nejenže jsou významné svým obsahem, ale jistě vás mile překvapí i svými zdravotními přínosy. Mezi zdravotní benefity borůvek například patří:

  • posílení imunitního systému
  • ochrana a regenerace sliznice
  • pomoc při střevních potížích
  • pomoc při otravě jídlem
  • léčba ekzémů
  • léčba zánětů dutiny ústní
  • zlepšování růstu dětí
  • pomoc při cukrovce
  • desinfekční účinky
  • léčba lupénky
  • regenerace oční sítnice
  • pozitivní vliv na močový měchýř a močové cesty
  • snižování hladiny cukru
  • snižování hladiny cholesterolu

zdroj: Pixabay.com

Použití borůvek

Borůvky se dají hojně využít především v kuchyni, kde se hodí do smoothie nebo moučníků. Připravit z nich můžete i džemy. Z borůvkových lístků se dá připravit čaj, který je vhodný především při střevních a žaludečních obtížích.

Připravte si z borůvek čaj nebo džem

Použití nejen plodů brusnice borůvky, ale i jejích lístků, je pestré. Co si z těchto surovin zkusíte připravit vy?

Čaj

  • polévková lžíce lístků brusnice borůvky
  • 250 ml vody

Lístky zalijte vodou, přiveďte k varu a 5 minut povařte. Poté sceďte, nechte chvíli odstát a pijte 2-3x denně.

Džem

  • 1 kg borůvek
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 2 balíčky želírovacího cukru

Borůvky dobře omyjte a nechte okapat. Poté je vložte do hrnce a pomačkejte třeba vařečkou. Přidejte želírovací cukr, citronovou šťávu, promíchejte a za občasného míchání všechny suroviny přiveďte k varu. Jakmile se směs začne vařit, povařte ji cca 5 minut. Pak odstavte a ještě horký džem nalijte do připravených sklenic, které zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Tip: Vyzkoušejte i další borůvkové recepty na borůvkové smoothie nebo borůvkové lívance.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Blumy
Blumy
Petržel
Petržel
Oves
Oves
Pšenice
Pšenice
Višně
Višně
Jahody
Jahody

Relaxin

Reklama

Používáme cookies, abychom vám zajistili co nejsnadnější použití našeho webu. Více informací: Podrobnosti o cookies.