Borůvky alias malé fialové bobulky zná i každé malé dítě. Jen málokdo z nás je někdy netrhal uprostřed lesa, nepoužil je při výrobě bublaniny nebo jiného moučníku nebo si na nich nepochutnal prostě jen tak – třeba se špetkou slaďoučkého cukru. Co ale o borůvkách víte? Ačkoli se právem řadí mezi superpotraviny, většina lidí o nich ví jen to, že obarví jazyk a rostou v lese.
Borůvka – latinsky Caccinium Myrtillus
Latinský název patří konkrétně brusnici borůvce, což je typicky známý keřík, který potkáváte v lesích. Borůvka je plodem této rostliny, která může dorůstat do výšky až půl metru. Brusnice borůvka roste v hustých keřících, má eliptické zeleně zbarvené lístky a květy ve tvaru zvonkovitém.
Na keři rostou malé fialové plody známé jako borůvky, které dokážou obarvit prsty i jazyk do fialova. Dozrávají od června až do září, ve vyšších polohách o něco později.
zdroj: Pixabay.com
V hlavní roli vitamín C
Napadlo by vás někdy, že jsou na první pohled borůvky velice zdravou potravinou? Možná jste na ně nikdy nepohlíželi jako na něco významného a to je škoda, protože si to pro svůj zajímavý obsah rozhodně zaslouží. Hlavní složkou v borůvkách je vitamín C, ale nesmíme zapomenout zmínit ani další látky: železo, třísloviny, karoten, antokyan nebo pterostilben.
Zdravotní účinky
Borůvky se mezi významné superpotraviny neřadí jen tak pro nic za nic. Nejenže jsou významné svým obsahem, ale jistě vás mile překvapí i svými zdravotními přínosy. Mezi zdravotní benefity borůvek například patří:
- posílení imunitního systému
- ochrana a regenerace sliznice
- pomoc při střevních potížích
- pomoc při otravě jídlem
- léčba ekzémů
- léčba zánětů dutiny ústní
- zlepšování růstu dětí
- pomoc při cukrovce
- desinfekční účinky
- léčba lupénky
- regenerace oční sítnice
- pozitivní vliv na močový měchýř a močové cesty
- snižování hladiny cukru
- snižování hladiny cholesterolu
zdroj: Pixabay.com
Použití borůvek
Borůvky se dají hojně využít především v kuchyni, kde se hodí do smoothie nebo moučníků. Připravit z nich můžete i džemy. Z borůvkových lístků se dá připravit čaj, který je vhodný především při střevních a žaludečních obtížích.
Připravte si z borůvek čaj nebo džem
Použití nejen plodů brusnice borůvky, ale i jejích lístků, je pestré. Co si z těchto surovin zkusíte připravit vy?
Čaj
- polévková lžíce lístků brusnice borůvky
- 250 ml vody
Lístky zalijte vodou, přiveďte k varu a 5 minut povařte. Poté sceďte, nechte chvíli odstát a pijte 2-3x denně.
Džem
- 1 kg borůvek
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 2 balíčky želírovacího cukru
Borůvky dobře omyjte a nechte okapat. Poté je vložte do hrnce a pomačkejte třeba vařečkou. Přidejte želírovací cukr, citronovou šťávu, promíchejte a za občasného míchání všechny suroviny přiveďte k varu. Jakmile se směs začne vařit, povařte ji cca 5 minut. Pak odstavte a ještě horký džem nalijte do připravených sklenic, které zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
Tip: Vyzkoušejte i další borůvkové recepty na borůvkové smoothie nebo borůvkové lívance.