Bazalka pravá

Bazalku si většina lidí už tak nějak automaticky spojuje s italskou kuchyní. O jejích pozitivních přínosech pro lidské zdraví a samozřejmě i různorodém využití však věděli již staří Římané – a velmi si tuhle dnes snad úplně všemi známou bylinku cenili. V současné době je bazalka nedílnou součástí mnoha domácích zahrádek. Co všechno byste o této bylince měli vědět?

Bazalka pravá – latinsky Ocimum Basilicum

Bazalka pravá je původem z přední části Indie, odkud se postupně začala šířit do celého světa a to již ve starověku. Ve své domovině má podobu dřevnatějící trvalky, v našich podmínkách se pěstuje v podobě jednoleté bylinky.

Bazalku poznáte podle přímo větvené lodyhy, jejíž součástí jsou vstřícné listy mající řapík a měkký, vejčitý tvar. Květy vyrůstají ve svazečcích a mají bílou nebo jemně růžovou barvu.

V hlavní roli silice

Dominující složkou bazalky pravé jsou především silice s hlavní složkou estragolem a linaloolem. Dále v sobě obsahuje třísloviny, glykosidy, flavonoidy, bazalkový kafr a éterické oleje.

Zdravotní účinky

I bazalka pravá patří mezi bylinky, které jsou velmi ceněné nejen v kuchyni, ale jejich hlavní použití je především v léčitelství. Může se pyšnit několika zdravotními benefity a pozitivními účinky na naše zdraví:

  • snižuje bolesti hlavy
  • podporuje trávení
  • pomáhá při problémech s nespavostí
  • uvolňuje stres
  • pomáhá mírnit křeče
  • tlumí svalové křeče
  • pomáhá při tuberkulóze
  • snižuje projevy plynatosti a nadýmavosti
  • je pomocí při kašli
  • používá se při nemoci průdušek
  • pomáhá při nízkém krevním tlaku
  • dokáže uklidnit
  • podporuje chuť k jídlu
  • tlumí projevy migrény
  • podporuje laktaci
  • léčí afty v dutině ústní

Použití bazalky pravé

Bazalku pravou lze použít v kuchyni, kde může být součástí celé řady chutných pokrmů – jak již bylo zmíněno na začátku článku, v italské kuchyni se používá velmi často a představuje jednu z hlavních složek italských jídel. Použít se dá i pro:

  • inhalaci
  • kloktání
  • výrobu éterických olejů
  • léčbu vyrážek

Vyrobte si z bazalky čaj, pesto nebo nálev

Z bazalky si můžete připravit mnoho zdraví prospěšných věcí jako například čaj, chutné pesto nebo silný nálev vhodný pro inhalaci.

Čaj

  • polévková lžíce sušených bazalkových listů
  • 250 ml vody

Bazalkové lístky přelijte vroucí vodou a nechte 5-7 minut louhovat. Doporučené denní dávkování jsou 2-3 šálky čaje denně.

Pesto

  • hrst čerstvé bazalky
  • stroužek česneku
  • 6 polévkových lžic olivového oleje
  • špetka soli

Bazalkové listy nakrájejte najemno a smíchejte s prolisovaným stroužkem česneku, olivovým olejem a špetkou soli. Směs poté skladujte v uzavíratelné nádobě v lednici. Použít můžete do omáček, na těstoviny nebo do salátů.

Nálev

  • hrst bazalkových listů
  • 0,5 l vody

Bazalku vložte do hrnce a pomačkejte. Poté zalijte půl litrem vroucí vody a používejte pro inhalaci.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Rajče jedlé
Rajče jedlé
Mrkev obecná
Mrkev obecná
Kukuřice
Kukuřice
Okurka
Okurka
Brokolice
Brokolice
Dýně Hokkaido
Dýně Hokkaido