Bazalka pravá je hojně využívána v italské kuchyni. O jejích pozitivních přínosech pro lidské zdraví a samozřejmě i různorodém využití však věděli již staří Římané – a velmi si tuhle dnes snad úplně všemi známou bylinku cenili. V současné době je bazalka nedílnou součástí mnoha domácích zahrádek. Co všechno byste o této bylince měli vědět?
Bazalka pravá – latinsky Ocimum Basilicum
Bazalka pravá je původem z přední části Indie, odkud se postupně začala šířit do celého světa a to již ve starověku. Ve své domovině má podobu dřevnatějící trvalky, v našich podmínkách se pěstuje v podobě jednoleté bylinky.
Bazalku poznáte podle přímo větvené lodyhy, jejíž součástí jsou vstřícné listy mající řapík a měkký, vejčitý tvar. Květy vyrůstají ve svazečcích a mají bílou nebo jemně růžovou barvu.
zdroj: Pixabay.com
V hlavní roli silice
Dominující složkou bazalky pravé jsou především silice s hlavní složkou estragolem a linaloolem. Dále v sobě obsahuje třísloviny, glykosidy, flavonoidy, bazalkový kafr a éterické oleje.
Zdravotní účinky
I bazalka pravá patří mezi bylinky, které jsou velmi ceněné nejen v kuchyni, ale jejich hlavní použití je především v léčitelství. Může se pyšnit několika zdravotními benefity a pozitivními účinky na naše zdraví:
- snižuje bolesti hlavy
- podporuje trávení
- pomáhá při problémech s nespavostí
- uvolňuje stres
- pomáhá mírnit křeče
- tlumí svalové křeče
- pomáhá při tuberkulóze
- snižuje projevy plynatosti a nadýmavosti
- je pomocí při kašli
- používá se při nemoci průdušek
- pomáhá při nízkém krevním tlaku
- dokáže uklidnit
- podporuje chuť k jídlu
- tlumí projevy migrény
- podporuje laktaci
- léčí afty v dutině ústní
zdroj: Pixabay.com
Použití bazalky pravé
Bazalku pravou lze použít v kuchyni, kde může být součástí celé řady chutných pokrmů – jak již bylo zmíněno na začátku článku, v italské kuchyni se používá velmi často a představuje jednu z hlavních složek italských jídel. Použít se dá i pro:
- inhalaci
- kloktání
- výrobu éterických olejů
- léčbu vyrážek
Vyrobte si z bazalky čaj, pesto nebo nálev
Z bazalky si můžete připravit mnoho zdraví prospěšných věcí jako například čaj, chutné pesto nebo silný nálev vhodný pro inhalaci.
Čaj
- polévková lžíce sušených bazalkových listů
- 250 ml vody
Bazalkové lístky přelijte vroucí vodou a nechte 5-7 minut louhovat. Doporučené denní dávkování jsou 2-3 šálky čaje denně.
Pesto
- hrst čerstvé bazalky
- stroužek česneku
- 6 polévkových lžic olivového oleje
- špetka soli
Bazalkové listy nakrájejte najemno a smíchejte s prolisovaným stroužkem česneku, olivovým olejem a špetkou soli. Směs poté skladujte v uzavíratelné nádobě v lednici. Použít můžete do omáček, na těstoviny nebo do salátů.
zdroj: Pixabay.com
Nálev
- hrst bazalkových listů
- 0,5 l vody
Bazalku vložte do hrnce a pomačkejte. Poté zalijte půl litrem vroucí vody a používejte pro inhalaci.
Tip: Vyzkoušejte i další zdravé recepty z naší kuchyně.