Bazalka pravá

Reklama

Bazalka pravá je hojně využívána v italské kuchyni. O jejích pozitivních přínosech pro lidské zdraví a samozřejmě i různorodém využití však věděli již staří Římané – a velmi si tuhle dnes snad úplně všemi známou bylinku cenili. V současné době je bazalka nedílnou součástí mnoha domácích zahrádek. Co všechno byste o této bylince měli vědět?

Bazalka pravá – latinsky Ocimum Basilicum

Bazalka pravá je původem z přední části Indie, odkud se postupně začala šířit do celého světa a to již ve starověku. Ve své domovině má podobu dřevnatějící trvalky, v našich podmínkách se pěstuje v podobě jednoleté bylinky.

Bazalku poznáte podle přímo větvené lodyhy, jejíž součástí jsou vstřícné listy mající řapík a měkký, vejčitý tvar. Květy vyrůstají ve svazečcích a mají bílou nebo jemně růžovou barvu.

zdroj: Pixabay.com

V hlavní roli silice

Dominující složkou bazalky pravé jsou především silice s hlavní složkou estragolem a linaloolem. Dále v sobě obsahuje třísloviny, glykosidy, flavonoidy, bazalkový kafr a éterické oleje.

Zdravotní účinky

I bazalka pravá patří mezi bylinky, které jsou velmi ceněné nejen v kuchyni, ale jejich hlavní použití je především v léčitelství. Může se pyšnit několika zdravotními benefity a pozitivními účinky na naše zdraví:

  • snižuje bolesti hlavy
  • podporuje trávení
  • pomáhá při problémech s nespavostí
  • uvolňuje stres
  • pomáhá mírnit křeče
  • tlumí svalové křeče
  • pomáhá při tuberkulóze
  • snižuje projevy plynatosti a nadýmavosti
  • je pomocí při kašli
  • používá se při nemoci průdušek
  • pomáhá při nízkém krevním tlaku
  • dokáže uklidnit
  • podporuje chuť k jídlu
  • tlumí projevy migrény
  • podporuje laktaci
  • léčí afty v dutině ústní

zdroj: Pixabay.com

Použití bazalky pravé

Bazalku pravou lze použít v kuchyni, kde může být součástí celé řady chutných pokrmů – jak již bylo zmíněno na začátku článku, v italské kuchyni se používá velmi často a představuje jednu z hlavních složek italských jídel. Použít se dá i pro:

  • inhalaci
  • kloktání
  • výrobu éterických olejů
  • léčbu vyrážek

Vyrobte si z bazalky čaj, pesto nebo nálev

Z bazalky si můžete připravit mnoho zdraví prospěšných věcí jako například čaj, chutné pesto nebo silný nálev vhodný pro inhalaci.

Čaj

  • polévková lžíce sušených bazalkových listů
  • 250 ml vody

Bazalkové lístky přelijte vroucí vodou a nechte 5-7 minut louhovat. Doporučené denní dávkování jsou 2-3 šálky čaje denně.

Pesto

  • hrst čerstvé bazalky
  • stroužek česneku
  • 6 polévkových lžic olivového oleje
  • špetka soli

Bazalkové listy nakrájejte najemno a smíchejte s prolisovaným stroužkem česneku, olivovým olejem a špetkou soli. Směs poté skladujte v uzavíratelné nádobě v lednici. Použít můžete do omáček, na těstoviny nebo do salátů.

zdroj: Pixabay.com

Nálev

  • hrst bazalkových listů
  • 0,5 l vody

Bazalku vložte do hrnce a pomačkejte. Poté zalijte půl litrem vroucí vody a používejte pro inhalaci.

Tip: Vyzkoušejte i další zdravé recepty z naší kuchyně.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Blumy
Blumy
Petržel
Petržel
Oves
Oves
Pšenice
Pšenice
Višně
Višně
Jahody
Jahody

Relaxin

Reklama

Používáme cookies, abychom vám zajistili co nejsnadnější použití našeho webu. Více informací: Podrobnosti o cookies.