Batáty

Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Leckdo batáty hází do jednoho pytle s brambory, ve skutečnosti však s odrůdou brambor nemají moc společného. Jaký přínos mají batáty pro naše zdraví? Jaký užitek můžete mít z jejich pěstování na zahradě? V závěru článku najdete také recept z batátů, který zachutná celé rodině.

Batáty – latinsky ipomoea batatas

Batáty jsou plody povijnice batátové, která má svůj původ na mexickém poloostrově Yucatán. Co se historie batátů týče, je asi o 100 let delší než u brambor. I přesto, že jsou batáty na pěstování nenáročné, jsou chutné a plné živin, brambory získaly postupem času větší popularitu. Ačkoliv se batátům říká také sladké brambory, nejsou sladkou odrůdou brambor. Jedná se o zcela odlišnou rostlinu. Přesto tvarem své hlízy, její konzistencí, chutí a obsahem cenných látek připomínají právě brambory.

Přesto, že batáty nejsou v kuchyni klasikou, jsou v ní hitem. Lze je připravovat na nespočet způsobů. Abyste z batátů využili maximum, neobtěžujte se s jejich loupáním. Také slupka totiž obsahuje cenné látky. Víte, že existuje až 400 různých odrůd batátů? Jejich slupka může být růžová, oranžová, fialová i bílá. I barva dužiny se mění podle druhu, může mít oranžovou, žlutou nebo bílou barvu.

Batáty v sobě ukrývají cenný obsah látek

Batáty sice nevynikají svým vzhledem, vaši pozornost však upoutají svým obsahem cenných látek. O batátech je známo, že jsou skvělou prevencí rakoviny.

Batáty obsahují betakaroten, rostlinné steroly, pektin a kyselinu chlorogenovou i kávovou, látky zeaxantin a lutein. Všechny výše zmíněné látky dokážou bojovat s nádorovým bujením a jsou skvělou prevencí některých druhů rakoviny. Pravidelná konzumace batátů snižuje riziko výskytu rakoviny prsu i rakoviny trávicího traktu.

Batáty jsou cenné také svým obsahem vitamínu A a C. Tyto vitamíny posilují imunitu, zvyšují regenerační schopnost organismu a příznivě působí na zrak.

Batáty obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která pomáhá rozpouštět cholesterol, pomáhá se zažíváním a předchází hemoroidům.

Batáty také:

  • normalizují krevní tlak
  • detoxikují organismus
  • příznivě ovlivňují činnost ledvin
  • posilují imunitu
  • zlepšují paměť a soustředění
Vitamíny Minerály
A Mangan
B Draslík
C Železo
Zinek
Zdroj: Freepik.com

Batáty lze pěstovat na balkóně i na zahradě

Milovníci batátů ocení, že se nemusí spoléhat pouze na nabídku supermarketů. Batáty si mohou jednoduše vypěstovat na zahradě, dokonce i na balkóně. A ještě přitom udělají parádu! Povijnice batátová má dlouhé popínavé stonky s okrasnými srdcovitými listy, které mohou váš balkón ozdobit společně s jinými balkónovými květinami.

Batáty můžete pěstovat z hlízy nebo rovnou z rostlinky, kterou seženete v zahrádkářství kolem druhé poloviny dubna. Skvěle si vystačíte i s hlízou koupenou v supermarketu.

Jak na pěstování batátů:

  • Hlízu na 24 hodin ponořte do vody, aby se z ní odplavily všechny pesticidy.
  • Pak hlízu dejte do nádoby s vodou.
  • Do vody ponořte jen špičku hlízy a počkejte, až z hlízy vyraší výhonek.
  • Až bude přiměřeně velký, odřízněte ho a dejte do sklenice s vodou, aby zakořenil.
  • Jakmile rostlinka zakoření, přesaďte ji do hlíny.
  • Do venkovního záhonu ji však přesazujte až v druhé polovině května, kdy už nehrozí ranní mrazíky.

Batáty můžete pěstovat na zahradě či v květináči na balkóně. Povijnice batátová miluje dobře propustnou půdu, slunná místa i polostín. Povijnice batátová nemá ráda přemokřenou půdu ani průvan. Občas je vítané přihnojení, to můžete provést třeba hnojivy na balkónové květiny.

Hlízy batátů se sklízejí na podzim a uchovávají se na temném a suchém místě.

Recept na batátovou polévku doma využijete opakovaně

Recept na batátovou polévku je tak chutný, že ho doma využijete opakovaně. Naštěstí není nijak složitý, a tak po chvíli budete batátovou polévku vařit z hlavy. Batátová polévka má hutnou krémovou konzistenci a schopnost zasytit na delší dobu. Obsahuje zázvor a kari, tedy suroviny, které vás zahřejí v chladných podzimních a zimních dnech.

Na batátovou polévku si připravte:

  • 3 větší batáty
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • kousek zázvoru (asi 2 cm)
  • 1 čajovou lžičku kari koření
  • sůl, pepř, slunečnicový olej
  • 2 l zeleninového vývaru
  • kousek másla na dochucení

Postup:

Troubu rozehřejte na teplotu 180 °C. Batáty zbavte slupky a nakrájejte na kostičky. Kostičky batátů rozložte na plech, posolte, zakápněte olejem a pečte v troubě doměkka (asi 40 minut).

Před vytažením batátů z trouby v hrnci rozpalte olej a na něj hoďte na kostičky nakrájenou cibuli. Postupně přidejte také na kostičky nakrájené stroužky česneku, nastrouhaný zázvor a kari koření.

Chvilku tuto směs společně restujte a poté přidejte upečené batáty, promíchejte a zalijte vývarem. Krátce povařte a poté polévku rozmixujte na hladký krém. Ten znovu postavte na sporák, přidejte máslo, pepř a sůl, nechte chvíli probublat a můžete servírovat. K batátové polévce můžete podávat čerstvé pečivo nebo na pánvičce upečené krutonky. Dobrou chuť!

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Fotografie: lékořice lysá
Lékořice lysá
Fotografie: Šťovík kyselý
Šťovík kyselý
Fotografie: Andělika lékařská
Andělika lékařská
Fotografie: Jáhly
Jáhly
Fotografie: Černucha setá
Černucha setá (černý kmín)
Fotografie: Řebříček
Řebříček obecný

Viaflorin

Reklama