Batáty

Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Leckdo batáty hází do jednoho pytle s brambory, ve skutečnosti však s odrůdou brambor nemají moc společného. Jaký přínos mají batáty pro naše zdraví? Jaký užitek můžete mít z jejich pěstování na zahradě? V závěru článku najdete také recept z batátů, který zachutná celé rodině.

Batáty – latinsky ipomoea batatas

Batáty jsou plody povijnice batátové, která má svůj původ na mexickém poloostrově Yucatán. Co se historie batátů týče, je asi o 100 let delší než u brambor. I přesto, že jsou batáty na pěstování nenáročné, jsou chutné a plné živin, brambory získaly postupem času větší popularitu. Ačkoliv se batátům říká také sladké brambory, nejsou sladkou odrůdou brambor. Jedná se o zcela odlišnou rostlinu. Přesto tvarem své hlízy, její konzistencí, chutí a obsahem cenných látek připomínají právě brambory.

Přesto, že batáty nejsou v kuchyni klasikou, jsou v ní hitem. Lze je připravovat na nespočet způsobů. Abyste z batátů využili maximum, neobtěžujte se s jejich loupáním. Také slupka totiž obsahuje cenné látky. Víte, že existuje až 400 různých odrůd batátů? Jejich slupka může být růžová, oranžová, fialová i bílá. I barva dužiny se mění podle druhu, může mít oranžovou, žlutou nebo bílou barvu.

Batáty v sobě ukrývají cenný obsah látek

Batáty sice nevynikají svým vzhledem, vaši pozornost však upoutají svým obsahem cenných látek. O batátech je známo, že jsou skvělou prevencí rakoviny.

Batáty obsahují betakaroten, rostlinné steroly, pektin a kyselinu chlorogenovou i kávovou, látky zeaxantin a lutein. Všechny výše zmíněné látky dokážou bojovat s nádorovým bujením a jsou skvělou prevencí některých druhů rakoviny. Pravidelná konzumace batátů snižuje riziko výskytu rakoviny prsu i rakoviny trávicího traktu.

Batáty jsou cenné také svým obsahem vitamínu A a C. Tyto vitamíny posilují imunitu, zvyšují regenerační schopnost organismu a příznivě působí na zrak.

Batáty obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která pomáhá rozpouštět cholesterol, pomáhá se zažíváním a předchází hemoroidům.

Batáty také:

  • normalizují krevní tlak
  • detoxikují organismus
  • příznivě ovlivňují činnost ledvin
  • posilují imunitu
  • zlepšují paměť a soustředění
Vitamíny Minerály
A Mangan
B Draslík
C Železo
Zinek
Zdroj: Freepik.com

Batáty lze pěstovat na balkóně i na zahradě

Milovníci batátů ocení, že se nemusí spoléhat pouze na nabídku supermarketů. Batáty si mohou jednoduše vypěstovat na zahradě, dokonce i na balkóně. A ještě přitom udělají parádu! Povijnice batátová má dlouhé popínavé stonky s okrasnými srdcovitými listy, které mohou váš balkón ozdobit společně s jinými balkónovými květinami.

Batáty můžete pěstovat z hlízy nebo rovnou z rostlinky, kterou seženete v zahrádkářství kolem druhé poloviny dubna. Skvěle si vystačíte i s hlízou koupenou v supermarketu.

Jak na pěstování batátů:

  • Hlízu na 24 hodin ponořte do vody, aby se z ní odplavily všechny pesticidy.
  • Pak hlízu dejte do nádoby s vodou.
  • Do vody ponořte jen špičku hlízy a počkejte, až z hlízy vyraší výhonek.
  • Až bude přiměřeně velký, odřízněte ho a dejte do sklenice s vodou, aby zakořenil.
  • Jakmile rostlinka zakoření, přesaďte ji do hlíny.
  • Do venkovního záhonu ji však přesazujte až v druhé polovině května, kdy už nehrozí ranní mrazíky.

Batáty můžete pěstovat na zahradě či v květináči na balkóně. Povijnice batátová miluje dobře propustnou půdu, slunná místa i polostín. Povijnice batátová nemá ráda přemokřenou půdu ani průvan. Občas je vítané přihnojení, to můžete provést třeba hnojivy na balkónové květiny.

Hlízy batátů se sklízejí na podzim a uchovávají se na temném a suchém místě.

Recept na batátovou polévku doma využijete opakovaně

Recept na batátovou polévku je tak chutný, že ho doma využijete opakovaně. Naštěstí není nijak složitý, a tak po chvíli budete batátovou polévku vařit z hlavy. Batátová polévka má hutnou krémovou konzistenci a schopnost zasytit na delší dobu. Obsahuje zázvor a kari, tedy suroviny, které vás zahřejí v chladných podzimních a zimních dnech.

Na batátovou polévku si připravte:

  • 3 větší batáty
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • kousek zázvoru (asi 2 cm)
  • 1 čajovou lžičku kari koření
  • sůl, pepř, slunečnicový olej
  • 2 l zeleninového vývaru
  • kousek másla na dochucení

Postup:

Troubu rozehřejte na teplotu 180 °C. Batáty zbavte slupky a nakrájejte na kostičky. Kostičky batátů rozložte na plech, posolte, zakápněte olejem a pečte v troubě doměkka (asi 40 minut).

Před vytažením batátů z trouby v hrnci rozpalte olej a na něj hoďte na kostičky nakrájenou cibuli. Postupně přidejte také na kostičky nakrájené stroužky česneku, nastrouhaný zázvor a kari koření.

Chvilku tuto směs společně restujte a poté přidejte upečené batáty, promíchejte a zalijte vývarem. Krátce povařte a poté polévku rozmixujte na hladký krém. Ten znovu postavte na sporák, přidejte máslo, pepř a sůl, nechte chvíli probublat a můžete servírovat. K batátové polévce můžete podávat čerstvé pečivo nebo na pánvičce upečené krutonky. Dobrou chuť!

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Jeřabiny
Jeřabiny
Mangold
Mangold
Sacha Inchi
Sacha Inchi
Datle
Datle
Červený rybíz
Červený rybíz
Sedmikráska obecná
Sedmikráska obecná

Viaflorin

Reklama