Ašvaganda je indická bylinka, dokonce jedna z nejhlavnějších z pohledu ajurvédy. Využívat ji můžete pro posílení zdraví, ale hlavně vám bylinka dodá energii, zlepší spánek a povzbudí sexuální apetit. Víte, že si tuto bylinku můžete klidně vypěstovat na okenním parapetu?
Ašvaganda obsahuje cenné vitamíny a minerály
Ašvaganda, které se také říká indický ženšen nebo vitánie snodárná, jejíž nejvyužívanější částí je kořen, vám navrátí životní vitalitu. Patří mezi afrodiziaka a adaptogeny. Díky tomu vám pomůže bojovat s únavou, psychickým vypětím či náročnou fyzickou aktivitou. Pravidelná konzumace indického ženšenu zlepší vaše soustředění a potlačí pocity úzkosti. Ašvaganda také:
- posiluje imunitu
- zvyšuje libido
- zvyšuje duševní pohodu
- podporuje funkce reprodukčního systému
- urychluje rekonvalescenci
- zlepšuje spánek
Ačkoliv má řadu přínosů, i kvůli nedostatečným průzkumům by se bylince měly vyhnout těhotné a kojící ženy, malé děti, lidé s nefunkční štítnou žlázou nebo lidé s autoimunitním onemocněním.
Ašvaganda obsahuje vitamín A, vitamín C, antioxidanty, aminokyseliny a minerály.
Ašvagandu si můžete vypěstovat na vašem okenním parapetu
Do Indie, kde má ašvaganda svůj domov, pro tuto rostlinku cestovat nemusíte. Spíše pod názvem vitánie snodárná ji seženete také u nás v květinářství. Potom, co vyroste, tvoří rostlinka polokeř, který klidně můžete mít doma. Respektive je to nutnost, protože naše zimní podmínky by indický ženšen nepřežil. Jinak je ašvaganda nenáročná na pěstování. Postačí vám zcela obyčejný substrát. Rostlinku pak umístěte třeba na okenní parapet, protože miluje slunce. Se zálivkou to nepřehánějte. V letních měsících můžete ašvagandu přenést i na zahradu.
Jak už jsme říkali, domovinou je Indie, do Evropy se díky mořeplavcům a cestovatelům ašvaganda rozšířila někdy v 17. století. Zatímco u nás není tolik známá, v čínské medicíně je bylince (zvláště jejímu kořenu, kde najdete nejvíce cenných látek) přikládán velký význam. Dodnes bylinka volně roste v Indii, Africe a na Blízkém východě.
Recept na ranní misku plnou zdraví
Ašvagandu můžete sehnat nejčastěji ve formě prášku, což je její drcený kořen. Využívat se mohou samozřejmě i listy ašvagandy, ze kterých můžete připravit vývar. V kořenu je však nejvíce cenných látek, které vitánie snodárná může nabídnout. Právě tento prášek pak můžete přidávat do jogurtů, polévek nebo smoothie drinků. Připravit si můžete i ranní misku plnou zdraví. Potřebujete na ni:
- ovesné vločky
- prášek ašvagandy
- semínka a oříšky
- mandlové mléko
- ovoce
- med nebo javorový sirup
Do misky nasypte ovesné vločky, lžičku prášku z kořene ašvagandy a přidejte to, co máte rádi. Mohou to být semínka, oříšky, různé sušené nebo čerstvé ovoce. Směs zalijte horkým mandlovým mlékem. Tato miska plná zdraví je to nejlepší, co si po ránu můžete dát. Zkombinovat ji můžete také s kefírovým mlékem nebo si tuto směs můžete připravit do krabičky na pozdější zdravou svačinku v práci.