Artyčok

Zdroj: Freepik.com

Gynex

Reklama

Proč zapojit artyčok do zdravého jídelníčku? Zelenina, kterou je potřeba sbírat dříve než rozkvete, je velmi oblíbená pro svůj obsah cenných látek. Jaké zdravotní benefity zapojení artyčoku do jídelníčku přináší i tipy na zdravé recepty, které můžete ihned vyzkoušet.

Artyčok si díky svému obsahu blahodárných látek zaslouží vaši plnou pozornost

Kolikrát už jste si řekli, že jídelníček pro svou rodinu točíte pořád dokola, protože vám už zkrátka došly nápady na to, co máte vařit? Jen jestli to nebude tím, že se v kuchyni bojíte používat nové a pro váš jazýček zatím neznámé suroviny. Například takový artyčok obsahuje řadu cenných látek, a tudíž bude přínosem nejen pro chuť, ale i nutriční profil vašich jídel. Řada lidí se mu ale kvůli jeho netradičnímu vzhledu zbytečně vyhýbá. Při hledání informací ohledně artyčoku se můžete setkat s pojmem artyčok – hubnutí. A opravdu vám tato zelenina se ztrátou nadbytečných kilogramů může pomoci, a to už pouze tím, že pomáhá snižovat cholesterol, upravuje zažívání a působí močopudně.

Obsahové látky artyčoku

Artyčok obsahuje vlákninu, bílkoviny, organické kyseliny a soli (například kyselinu listovou), třísloviny (například látku tanin, která působí proti pronikání škodlivin do krve), flavonoidy, látku cynarin (působí antivirově, antibakteriálně), dále vitamíny A, B, C, minerály, vápník, draslík, železo a hořčík.

O artyčoku je známo, že:

  • posiluje imunitní systém
  • funguje jako antioxidant
  • snižuje riziko ischemické choroby srdeční
  • díky obsažené vláknině posiluje střeva, snižuje nadýmání a upravuje zažívání
  • bojuje proti zácpě
  • díky látce inulin udržuje zdraví střev
  • působí protizánětlivě
  • mírní alergie i astma
  • reguluje hmotnost
  • působí proti rakovině
  • podporuje detoxikační činnost jater

Zdroj: https://www.womenshealthmag.com/food/a25951695/artichoke-health-benefits/

Jak si doma vypěstovat artyčok?

Artyčok si s přehledem můžete vypěstovat i doma, a to ze semínek, která koupíte takřka v každém květinářství. Pouze je potřeba nezapomenout na to, že se musí semena vysadit už v březnu. Doba jejich klíčení se pohybuje kolem dvou týdnů. S jejich přesazováním ale není kam spěchat. Protože artyčok pochází ze Středomoří, jedná se o teplomilnou rostlinku a dříve než v druhé polovině května by nám venku mohla umrznout.

  • Artyčok nesnese teploty pod 10 °C, a proto se v chladnějších oblastech doporučuje pěstovat tuto rostlinku ve skleníku.
  • Co ovšem miluje, to je dobře propustná a výživná půda, slunné místo a bezvětří.
  • Naopak špatně snáší, když je půda promoklá.
  • Sazeničky artyčoku se sázejí do sponu minimálně 80 x 80 cm.
  • Především v teplých letních dnech artyčok uvítá pravidelnou zálivku.
  • Protože kvete v období od konce června do srpna, jeho sklizeň nastává těsně před tímto obdobím.

Je potřeba vystihnout dobu, kdy jsou hlavy artyčoků už zralé, ale ještě nevykvetly. Po sestřihnutí centrálního pupenu začne artyčok vytvářet postranní výhonky, na kterých se budou pupeny vytvářet také. Tyto pupeny jsou pro konzumaci ještě lepší než pupeny hlavní. Jsou totiž jemné a křehoučké.

Jak zpracovat artyčok po sklizni

Ani po sklizni péče o artyčoky nekončí. Je potřeba je prořezat, což jim usnadní přezimování. Stačí, když stonky artyčoku seříznete několik centimetrů nad zemí. Na tyto stonky je pak dobré nahrnout mulč z listí a slámy (případně z chvojí), která je ochrání před zimou.

Artyčoky rodí přibližně pět let. Postupně je potřeba vytvářet nové a nové takzvaně mateřské rostliny. To půjde samo, protože nové výhonky dobře zakořeňují.

Zdroj: https://gilmour.com/growing-artichokes

Recepty s využitím artyčoku

Artyčoky na své zahrádce budete milovat už jen proto, že je můžete zpracovat do řady chutných receptů. Skvělé jsou na pizzu i do salátu. Vyzkoušet však můžete i nakládaný artyčok, sirup nebo tinkturu z artyčoku, čímž efektivně využijete všechny cenné látky z rostliny.

Zdroj: Freepik.com

Sirup z artyčoku

Na internetu neexistuje moc návodů na to, jak si sirup z artyčoku vytvořit (narazíte spíše na nabídku již hotových sirupů z artyčoku). To ale ještě neznamená, že je to nemožné. Sirup z artyčoku si lze vytvořit pomocí univerzálního návodu. Je to podobné, jako byste dělali sirup z čerstvých smrkových výhonků.

Potřebovat budete:

  • čerstvý artyčok
  • krupicový cukr (může být i třtinový)
  • uzavíratelnou sklenici

Jak postupovat:

  • Artyčok očistěte a zbavte hmyzu.
  • Pokud jste ho oplachovali vodou, nechte ho oschnout.
  • Pak ho nakrájejte na menší kousky a jeho vrstvy ve sklenici prosypávejte cukrem.
  • Na každých 500 g artyčoku budete potřebovat cca 250 g krupicového cukru.
  • Po navrstvení lahev uzavřete a dejte ji na chladné a tmavé místo.
  • Sirup se vytvoří cca po třech týdnech. Pak nezbývá než ho slít do připravené lahvičky a dále skladovat v lednici.
  • Aby zůstal déle čerstvý, pod víčko lahvičky kápněte alkohol, který sirup konzervuje.

Nakládaný artyčok

Jedním ze způsobů, jak artyčoky uchovat na později, je jejich zavaření.

Potřebovat budete:

  • artyčoky
  • citróny
  • bílý ocet
  • olivový olej
  • česnek
  • pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • mořskou sůl
  • vodu

Postup:

Do hrnce nalijte dva hrnky vody, půl hrnku citrónové šťávy, jeden šálek bílého octa, půl hrnku olivového oleje.

Přidejte dva bobkové listy, asi pět kuliček nového koření, pět kuliček černého pepře, dvě čajové lžičky mořské soli a 2 stroužky česneku. Směs přiveďte k varu a chvilku povařte.

Mezitím si připravte artyčoky. Protože po seříznutí rychle černají, připravte si misku s ledem a citrónovou šťávou, kam si budete rozpůlené a očištěné artyčoky odkládat.

Až budete mít očištěné všechny artyčoky, naskládejte je do sterilizovaných lahví a zalijte připraveným roztokem. Lahve pak uzavřete a sterilizujte tak, jak jste zvyklí – nejméně 25 minut při teplotě 85 °C.

Zdroj: https://www.fullcircle.com/recipes/484/diy-pickled-artichokes

Tinktura z artyčoku

Tinkturu z artyčoku vyrobíte jednoduše, a to podle běžných postupů pro výrobu tinktury.

  • Ihned po sklizni artyčoky opláchněte a očistěte.
  • Artyčok nakrájejte na menší kousky a ty pak zalijte 40% alkoholem.
  • Uvádí se, že na jeden díl listů (rostliny) je potřeba použít pět dílů 40% alkoholu.
  • Pokrájený artyčok tedy zalijte alkoholem, měl by být celý ponořený, a pak lahev uzavřete.
  • Tuto lahev nechte při světle a pokojové teplotě macerovat 7 až 14 dní.
  • Každý den lahví s artyčokem protřepejte.
  • Pak stačí směs přecedit a přelít do tmavé lahvičky s kapátkem.
  • Dávkujte individuálně (výrobci podobných tinktur uvádí až 20 kapek 3x denně).

Sdílet na Facebooku

Další zdravé potraviny

Bouquet  Colts Foot or Tussilago on a white background
Podběl lékařský
Closeup of true morel mushrooms surrounded by autumn leaves  against a blurry background
Smrž obecný
Young nettle leaves. Fresh organic nettle leaves. Stinging nettle leaves. Common nettle. Phytotherapy
Kopřiva dvoudomá
Fotografie: Angrešt
Angrešt
Fotografie: Libeček lékařský
Libeček lékařský
Fotografie: Muškátový oříšek
Muškátový oříšek

Viaflorin

Reklama