Angrešt nabízejí místní dodavatelé od června do konce srpna. A pokud tyto sladkokyselé bobulky sami nepěstujete, nepohrdněte jejich nabídkou na farmářských trzích, regálech v obchodu či od souseda, který vám bude tuto vitamínovou bombu přes plot dávat. Angrešt totiž obsahuje cenné látky, které posílí vaše zdraví.
Po tom, co objevíte jeho potenciál, bude angrešt vaším letním favoritem
Už podle chuti i vzhledu je jasné, že angrešt je lahůdkou plnou vitamínů, kterou není radno přehlížet. Obsahuje vitamín C, vitamín E a prekurzory vitamínu A, dále v něm najdete vitamíny skupiny B, konkrétně vitamín B1, B2, B3 a B6. V angreštu je dále obsažen hořčík, vápník, draslík, vláknina a ovocné kyseliny – například kyselina jablečná a kyselina citrónová.
Jaké jsou zdravotní benefity angreštu?
Možná i vám vaše babičky vždycky přibalí několik skleniček angreštového kompotu, když od nich v létě odjíždíte. Moc dobře jsou si totiž vědomy, co všechno angrešt umí.
Výhody angreštu:
- má schopnost snižovat teplotu
- posiluje imunitní systém
- je výbornou prevencí chřipek a nachlazení v chřipkovém období
- angreštová šťáva reguluje množství žluči, čímž podporuje trávení
- působí antioxidačně
- zrychluje metabolismus
- ulevuje od bolesti žaludku
- podporuje správnou funkci střev
- ulevuje od zácpy
- pročišťuje celý organismus
- snižuje cholesterol
- zpevňuje krevní cévy
- snižuje krevní tlak
- podporuje vyplavování bakterií z močových cest (podobně jako brusinky)
- mírní křečové žíly
- podporuje krásu pleti a růst vlasů
- vyživuje mozek
Podobně zázračné jako samotný angrešt jsou i jeho listy.
Odvar z listů umí:
- ulevit od bolesti kloubů
- zmírňovat řadu kožních onemocnění – ekzémy, podráždění, otoky
Recepty z angreštu, které můžete ihned vyzkoušet
Angrešt je ideální v kuchyni, protože z něj můžete péct lahodné koláče, dělat sirupy, marmelády, mrazit ho nebo zavařovat.
Rychlé angreštové smoothie s ovocem ze zahrádky
Protože má angrešt výrazné pročišťující účinky, může být součástí vašeho detoxikačního domácího smoothie drinku. A protože angrešt dozrává v průběhu léta (jako ostatní plody ze zahrádky), můžete k němu přidat i jahody, rybíz, borůvky a jiné plody.
Na angreštové smoothie si připravte:
- hrst angreštu
- hrst jahod
- hrst zralého červeného rybízu
- hrst kanadských borůvek
- kokosovou vodu na dolití
Do smoothie nádoby dejte všechno očištěné ovoce, přidejte kokosovou vodu podle chuti a případně další semínka či oříšky a rozmixujte. Pokud se vám angrešt zavařovat nechce, můžete ho využít zrovna takhle. Každé ráno si můžete užít jeho lahodnou chuť.
Koláč s angreštem bez mouky
Ať už trpíte alergií na lepek nebo držíte dietu, hodit se vám bude recept na rychlý letní koláč s angreštem bez jediného zrnka mouky.
Připravte si na něj:
- 500 g zralých banánů
- 50 gramů angreštu
- 50 gramů borůvek (mohou být zahradní i lesní)
- 250 gramů jablek
- půl polévkové lžíce citrónové šťávy
- 100 g mletých mandlí
- 100 g rozinek
- 100 ml slunečnicového oleje
- půl čajové lžičky sody bikarbony
- půl čajové lžičky skořice
Troubu předehřejte na 180 °C. Začněte tím, že v mixéru na směs rozmixujete banány, olej a strouhaná jablka. Postupně přidávejte další ingredience kromě angreštu a borůvek. Na závěr podle potřeby přilijte vodu a těsto vlijte na připravený tác. Na jeho povrch rozházejte borůvky i angrešt a dejte péct. Po vychladnutí můžete koláč ozdobit smetanou, ale pochutnáte si na něm i bez ní. Dobrou chuť.
Velmi jednoduché angreštové pyré s mangem
Léto se mimo jiné vyznačuje i tím, že potřebujete něčím zasytit své blízké, kteří jsou častěji doma, ale zároveň se vám nechce u plotny promrhat všechny slunečné dny. Potom dětem i dospělým připravte angreštové pyré s mangem.
Na 4 porce si připravte:
- 4 ks plátkové želatiny a potřebnou vodu na její namočení
- 350 g angreštu
- 100 g cukru
- 1 mango
- 400 gramů bílého jogurtu
- 200 g smetany ke šlehání
- 100 ml vody
V první řadě si namočte želatinu a nechte ji nabobtnat (připravíte ji jednoduše podle návodu na jejím obalu). Cukr svařte se 100 ml vody a přidejte omytý a očištěný angrešt (klidně ho nakrájejte na menší kousky, aby se lépe rozvařil). K rozvařenému angreštu pak přidejte i větší část manga a ovoce rozmixujte. Do této směsi pak přidejte nabobtnanou želatinu a pečlivě rozmíchejte. Směs nechte vychladnout a mezitím vyšlehejte šlehačku. Do husté šlehačkové pěny opatrně vmíchejte jogurt i ovocnou směs se želatinou. Naplňte pohárky a ozdobte je angreštem a mangem. V lednici je před podáváním nechte vychladnout a pořádně ztuhnout.