Nemůžete se dočkat, až se bude ananas vyjímat na vaší sváteční tabuli? Kromě atraktivního vzhledu v sobě ananas ukrývá i řadu minerálů a vitamínů, díky kterým je trendy nejen o Vánocích. Co o ananasu možná nevíte? Jak si tuto pochoutku vypěstovat doma? Co může z ananasu vzniknout v kuchyni? To vše a mnohem více se dozvíte v dnešním článku.
Co mají ananas (latinsky ananas comosus) a brambory společného?
Co mají ananas a brambory společného? No přece svého objevitele Kryštofa Kolumba, který je při svých výpravách objevil a zasloužil se o to, aby šťavnaté ovoce a zeleninu z Nového světa ochutnali i jiní. Ananas si dlouho oblibu získávat nemusel. Díky své sladké dužině zachutnal okamžitě všem. I když má svůj původ v Brazílii a Paraguayi, rychle se rozšířil do celého světa. Pro mlsné jazýčky šlechty se později pěstoval ve sklenicích.
Co je na ananasu zajímavé? Jeho sladká chuť, která přitom někdy dokáže potrápit naše ústa. Za štípání na jazyku potom, co sníte čerstvý ananas, může jeho enzym bromelain. Jeho ovocné kyseliny někdy dokážou podráždit i žaludek. Proto by se to s čerstvým ananasem opravdu nemělo přehánět. Zajímavé je, že v exotických zemích, kde ananas běžně roste, si původní obyvatelé ananas solí. Právě sůl umí zamezit následnému štípání na jazyku. Ale proč si solí kazit jinak osvěžující chuť ananasu, že?
Ananas – vitamíny a minerály
Ananas se v nákupním košíku před Vánoci určitě setká také s citróny. Jim ale nemusí nic závidět, protože stejně jako citróny, tak i ananas obsahuje vitamín C, díky kterému je výborným pomocníkem na posílení imunity.
Už výše jsme zmínili, že enzym bromelain může za štípání na jazyku. Ne v každém případě však škodí. Právě tento enzym pomáhá s trávením bílkovin, ananas je tedy výborným dezertem po hlavním jídle.
Rozpustná vláknina v ananasu podpoří správnou funkci střev a pomůže s detoxikací organismu. Ananas dále:
- je prevencí proti rakovině
- zvyšuje plodnost
- zajišťuje zdraví kostí
- přináší zářivou pokožku
- podporuje mozkovou funkci
- chrání před stresem
- odvodňuje
- působí protizánětlivě
- funguje jako afrodiziakum
- bojuje proti únavě
Vitamíny | Minerály |
A | Hořčík |
Vitamíny skupiny B | Železo |
C | Zinek |
E | Síra |
Betakaroten | Mangan |
Fosfor | |
Sodík | |
Draslík |
Pěstování ananasu – jak na to?
Divil by se i samotný Kolumbus, jak snadno si lze ananas vypěstovat v domácích podmínkách v květináči. Kdo si na sklizeň vlastních ananasů počká, ten se dočká. Jak si vypěstovat ananas doma? Potřebovat budete plod ananasu, propustnou hlínu a květináč, slunné a teplé místo (nejlépe pokojovou teplotu a více).
- Sežeňte buď rostlinku ananasu, nebo spíše zamiřte do obchodu a hledejte ten nejčerstvější plod ananasu, respektive ananas s nejčerstvější růžicí listů.
- Ukruťte růžici rukou a odstraňte z ní přebytečnou dužinu.
- Spodní listy růžice otrhejte, klidně i v délce 2 cm.
- Takto upravenou růžici ananasových listů dejte někam do sucha.
- Po týdnu až dvou týdnech se naspodu růžice vytvoří hrbolky, které symbolizují zárodky kořenů.
- Růžici zasaďte do květináče o průměru přibližně 15 cm do propustné půdy.
- Růžici zalijte, přikryjte igelitem, umístěte na slunné místo a čekejte.
- Čekání na to, až růžice pustí nové listy, může trvat i měsíce. Čas od času proto svou ananasovou sazeničku nezapomeňte zalít.
- Potom, co sazenička ananasu pustí nové listy, odstraňte z ní igelit a pěstujte jako pokojovku na slunném místě.
- Občas rostlinu zalijte, ale nepřemokřete ji.
- Růst ananasu trvá i několik let. Až po několika letech péče ananas vyžene květ a z něho vznikne plod ananasu, který na rostlině při sluníčku zraje asi půl roku.
Recept na osvěžující ananasový sorbet
Sešlo se vám doma více ananasů a máte obavy, že je nespotřebujete? Zpracujte ananasy do chutného sorbetu dřív než začnou hnít. Na chutný ananasový sorbet potřebujete:
- 180 g krupicového cukru
- 150 ml vody
- minimálně 500 g čerstvého ananasu
- 2 kusy vaječných bílků
Vodu přivedeme k varu a rozpustíme v ní cukr. Ananas nakrájíme na kostičky, zbavíme nečistot a rozmixujeme na hladké pyré. Čerstvé ananasové pyré vložíme do cukrové vody, přivedeme k varu a vaříme alespoň 5 minut. Ze dvou vaječných bílků ušleháme vaječný sníh, který následně vmícháme do ananasového sorbetu. Směs nalijeme do nerezové misky a umístíme do mrazáku. Několikrát během procesu mrznutí ji však řádně promícháme. Sorbet pak podáváme jen tak nebo jako osvěžující doplněk k dalším dezertům. Dobrou chuť!
Tip: Připravili jsme pro vás také smoothie s anansem i dalšími zdravými potravinami.