Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Zdravé čekankové slazení aneb čím nahradit cukr

Fotografie: Čekanka
Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Vyzkoušejte zdravé čekankové slazení a oslaďte si život „bez cukru“. Podle dat z webu www.czso.cz trpí obezitou v ČR 18,5 % Čechů – z toho 20 % mužů a 18 % žen. Mírnou nadváhou pak 47 % mužů a 33 % žen. Čekankový sirup je ideální alternativní sladidlo pro každého, kdo chce zdravě žít a třeba i zhubnout nějaké to kilo. Jaké jsou jeho benefity a proč ho zařadit do zdravého jídelníčku?

Jak se vyrábí čekankový sirup

Čekanka obecná má v lidovém léčitelství nezastupitelnou funkci. Sirup se vyrábí z kořene čekanky, který obsahuje přírodní složeniny, které sirupu dodávají jedinečné vlastnosti. Přesný postup výroby čekankového sirupu se liší od výrobce, a proto vám ho nemůžeme prozradit. Co ale prozradit můžeme, to je složení a zdravotní benefity sirupu.

Čekankový sirup – složení

O čekankovém sirupu je známo, že obsahuje látku zvanou inulin, kterou můžeme popsat jako nasládlý bílý prášek. Jeho struktura je výjimečná v tom, že se tato látka v těle (v tenkém střevě) nevstřebává, ale pokračuje dál ve své cestě až do tlustého střeva, kde inulin působí jako prebiotikum a má pozitivní vliv na správné fungování střev a fungování střevní mikroflóry, a tím na celkové zdraví člověka.

Čekankový sirup navíc obsahuje pouhých 5 % cukru, tedy mnohem méně než jiná přírodní sladidla jako např. javorový či agávový sirup. Pro ženy, které se snaží zhubnout, nebo pro diabetiky, je čekankové slazení ideální volbou.

Zdroj: Freepik.com

Čekankové slazení může mít vliv na nadýmání

Čekankové slazení, konkrétně látka inulin, může mít ovšem vliv i na nadýmání, hlavní je to nepřehnat. Pokud byste čekankového sirupu denně zkonzumovali více než je zdrávo, pak by se mohly dostavit křeče v břiše či nadýmání. Proto je důležité nejprve vyzkoušet, jak na čekankový sirup bude vaše tělo reagovat a začít spíše s menšími dávkami a přidávat. Nikdy ne obráceně. Inulin může také způsobit alergické reakce, pokud jste tedy na inulin alergičtí, čekance se vyhněte. Alergie se projevuje nevolností, průjmem či nadýmáním.

Čekankový sirup v kuchyni

Sirup je vhodný nejen pro slazení čaje či kávy, limonád nebo jiných nápojů a pamlsků, ale přidávat ho můžete místo cukru i do pokrmů při pečení v létě, do domácí zmrzliny atd. Vyzkoušejte třeba bábovku s čekankovým sirupem a dopřejte si zdravé a nízkokalorické mlsání.

Další vlastnosti a zdravotní benefity najdete v článku čekanka obecná, ve kterém na konci článku najdete i recept na čekankovou kávu nebo čaj.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama