Vyzkoušejte zdravé čekankové slazení a oslaďte si život „bez cukru“. Podle dat z webu www.czso.cz trpí obezitou v ČR 18,5 % Čechů – z toho 20 % mužů a 18 % žen. Mírnou nadváhou pak 47 % mužů a 33 % žen. Čekankový sirup je ideální alternativní sladidlo pro každého, kdo chce zdravě žít a třeba i zhubnout nějaké to kilo. Jaké jsou jeho benefity a proč ho zařadit do zdravého jídelníčku?
Jak se vyrábí čekankový sirup
Čekanka obecná má v lidovém léčitelství nezastupitelnou funkci. Sirup se vyrábí z kořene čekanky, který obsahuje přírodní složeniny, které sirupu dodávají jedinečné vlastnosti. Přesný postup výroby čekankového sirupu se liší od výrobce, a proto vám ho nemůžeme prozradit. Co ale prozradit můžeme, to je složení a zdravotní benefity sirupu.
Čekankový sirup – složení
O čekankovém sirupu je známo, že obsahuje látku zvanou inulin, kterou můžeme popsat jako nasládlý bílý prášek. Jeho struktura je výjimečná v tom, že se tato látka v těle (v tenkém střevě) nevstřebává, ale pokračuje dál ve své cestě až do tlustého střeva, kde inulin působí jako prebiotikum a má pozitivní vliv na správné fungování střev a fungování střevní mikroflóry, a tím na celkové zdraví člověka.
Čekankový sirup navíc obsahuje pouhých 5 % cukru, tedy mnohem méně než jiná přírodní sladidla jako např. javorový či agávový sirup. Pro ženy, které se snaží zhubnout, nebo pro diabetiky, je čekankové slazení ideální volbou.
Čekankové slazení může mít vliv na nadýmání
Čekankové slazení, konkrétně látka inulin, může mít ovšem vliv i na nadýmání, hlavní je to nepřehnat. Pokud byste čekankového sirupu denně zkonzumovali více než je zdrávo, pak by se mohly dostavit křeče v břiše či nadýmání. Proto je důležité nejprve vyzkoušet, jak na čekankový sirup bude vaše tělo reagovat a začít spíše s menšími dávkami a přidávat. Nikdy ne obráceně. Inulin může také způsobit alergické reakce, pokud jste tedy na inulin alergičtí, čekance se vyhněte. Alergie se projevuje nevolností, průjmem či nadýmáním.
Čekankový sirup v kuchyni
Sirup je vhodný nejen pro slazení čaje či kávy, limonád nebo jiných nápojů a pamlsků, ale přidávat ho můžete místo cukru i do pokrmů při pečení v létě, do domácí zmrzliny atd. Vyzkoušejte třeba bábovku s čekankovým sirupem a dopřejte si zdravé a nízkokalorické mlsání.
Další vlastnosti a zdravotní benefity najdete v článku čekanka obecná, ve kterém na konci článku najdete i recept na čekankovou kávu nebo čaj.