Jedno z nejstarších přírodních antibiotik, vítěz v boji s parazity, viry a plísněmi, nepostradatelná přísada v některých pokrmech – to jsou pouze některé skvělé účinky česneku. Český česnek je navíc chuťově mnohem lepší než jeho zahraniční „bratříčci“. Zasaďte si podzimní česnek, jehož odrůdy jsou nejchutnější a nejodolnější. O úrodu na příští rok budete mít postaráno.
1. Česnek nad zlato
Jak již bylo řečeno, konzumace česneku nabízí mnoho výhod. Ty nejdůležitější jsme zde vypsali.
- Působí preventivně proti kardiovaskulárním nemocem.
- Snižuje riziko aterosklerózy.
- Minimalizuje tvorbu krevních sraženin.
- Snižuje hladinu cholesterolu.
- Působí dezinfekčně, ničí bakterie a viry.
- Funguje proti plísňovým infekcím.
- Vypuzuje z těla parazity.
- Obsahuje vitamíny A, B, C a E.
2. Příprava sadby
Základem úspěchu v pěstování česneku je dobrá příprava sadby.
- Vyberte pouze zdravé a na pohled hezké stroužky z minulé sklizně.
- Nejlepší jsou stroužky z vnějšku česnekové hlavičky, tedy ty větší.
- Poté si připravte roztok na moření.
- Nařeďte si Sulku (= kapalný sirný koncentrát) v odpovídajícím poměru podle návodu.
- Česnek zůstane v této lázni zhruba půl dne.
- Pak můžete česnek bez obav zasadit.
- Někteří zahrádkáři moří česnek ještě ve fungicidním roztoku.
3. Správný čas a způsob výsadby
- Pro dobrý a zdravý česnek v příštím roce je nyní na podzim správný čas pro výsadbu.
- V zemi vyhloubíte rýhy alespoň 5 cm hluboké.
- Vzdálenost mezi stroužky by měla být cca 10 cm.
- Vzdálenost mezi řádky bude cca 30 cm.
- Před výsadbou nechte půdu dostatečně prostydnout.
- Důležité: česnek budete sázet před zámrazem.
4. Pozor na odrůdu
- Pro podzimní výsadbu vyberte pouze ozimou odrůdu.
- Vyberte si, zda budete pěstovat paličák nebo nepaličák.
- Paličák tvoří úhledné paličky, nepaličák má stroužky umístěné ve spirále okolo středu.
- Vynikající odrůdy paličáku vhodné k domácímu pěstování jsou Vekam (fialové skvrnky na povrchu) nebo Jovan (velmi světlý povrch).
- U nepaličáků jsou oblíbené odrůdy Anton (můžete jíst i zelené části rostliny), Benátčan (dá se sázet i zjara), Matin (prospívá v sušších oblastech) nebo Lukan (nabízí bohatou sklizeň).
5. Osvědčené česnekové recepty
Kuřecí kousky v česnekovém těstíčku
Ingredience: 800 g kuřecích prsou, na těstíčko: 3 stroužky utřeného česneku, 250 ml mléka, 2 vejce, hladká mouka dle potřeby, 1 lžička koření na kuře, 1 lžička rajčatového protlaku, sezamová semínka, sůl, pepř
Postup: Kuřecí prsa nakrájejte na kousky a smíchejte suroviny na těstíčko. Kousky masa namáčejte do těstíčka a smažte v rozpáleném oleji dozlatova. Vhodnou přílohou jsou brambory, hranolky, bramborová kaše, ale i rýže.
Pikantní česnečka
Ingredience: brambory, česnek, vývar, cibule, chilli papričky, vejce, majoránka, kmín, sůl, pepř
Postup: Cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte. Poté stáhněte plamen, přidejte tři najemno nakrájené stroužky česneku a ještě chvilku smažte (stačí pár vteřin, aby česnek nezhořkl). Zalijte vodou nebo vývarem, vložte kousky brambor, sůl, pepř a kmín. Až brambory změknou, utřete další česnek (množství dle chuti) a vmíchejte do polévky spolu s nakrájenou chilli papričkou. Nechte chvíli povařit. Rozmíchejte v hrnečku vejce, vlijte za stálého míchání do polévky a nakonec dochuťte majoránkou.
Česneková pasta
Ingredience: 1 kg česneku, 30 dkg soli
Postup: Oloupejte česnek, umelte ho na masovém strojku najemno a smíchejte se solí. Vzniklou pastou naplňte čisté skleničky a dobře uzavřete šroubovacími víčky. Skladujte ve spíži, otevřenou skleničku pak v lednici. Vynikající jako přísada do polévek, omáček nebo při nakládání masa. Při použití nezapomeňte, že pasta je dost slaná.
Tip: Další inspiraci do kuchyně s příchutí česneku najdete v naší sekci zdravých receptů – jídla s česnekem.