Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Význam vitamínu D v zimních měsících a jak ho získat?

Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Vitamín D je v zimě nezbytný pro udržení zdraví a vitality. Samozřejmě ho můžeme tělu dodávat prostřednictvím doplňků stravy. Ale i kdybychom tento způsob doplnění pominuli, existuje řada dalších. Co je zdrojem vitamínu D v zimním období?

Proč se o vitamínu D mluví hlavně v zimě?

S příchodem zimy se častěji skloňuje i pro zdraví nezbytná konzumace vitamínu D. Důvod je prostý. Zatímco v létě nám tento důležitý vitamín dodávají sluneční paprsky (podporují syntézu vitamínu D v kůži), v zimě slunce chybí. Nastanou kratší dny, jsme více oblečení a sluneční paprsky se už k nám nedostanou. Naštěstí existuje spousta dalších způsobů, jak vitamín D získat.

Tip: Přečtěte si, jaké jsou příznaky nedostatku vitaminu D v těle.

1. Jezte houby

Houby, ačkoliv patří k rostlinným zdrojům, obsahují vitamín D. Respektive je to s tímto vitamínem v houbách složitější. Je známo, že vitamín D se vyskytuje převážně v živočišných produktech. Houby ale obsahují látku zvanou ergosterol, která je podobná živočišnému cholesterolu. A právě díky ní a působení slunečních paprsků může být tato látka na vitamín D (přesněji na vitamín D2) přeměněna.  Některé houby obsahují vitamínu D více než jiné. Jasným vítězem je ucho Jidášovo nebo liška obecná. Houby mají navíc tu skvělou vlastnost, že dokážou obsah vitamínu D skrze sluneční paprsky znásobit. Proto se mimo jiné doporučuje sušit houby na slunci. Vitamín D v nich dodatečně navýšíte i tak, že je už usušené rozložíte v zimě na okenní parapet, na který svítí sluníčko (to můžete udělat například před jejich přípravou).

2. Konzumujte tučné ryby

Ideálním zdrojem vitamínu D jsou tučné ryby. Nejvíce tohoto vitamínu obsahuje losos chycený ve volné přírodě. Dobrým zdrojem je i sleď nebo makrela. Co se obsahu vitamínu D týče, ještě lépe na tom jsou játra tučných mořských ryb. Do jídelníčku můžete zařadit nejen čerstvé ryby, ale i ryby uzené nebo marinované, stejně tak pomáhá i konzumace rybího tuku (dnes můžete sehnat v pohodlné formě tobolek).

3. Do vašeho jídelníčku častěji zařaďte maso a vejce

Maso a vejce jsou dalšími skvělými zdroji vitamínu D. Velké množství vitamínu D obsahují například hovězí játra. O tento cenný přísun přicházejí vegani a vegetariáni, kteří jsou odkázání na rostlinné a o mnoho chudší zdroje. Pro zajímavost: jedno vejce obsahuje asi 43 IU vitamínu D. Dvě vejce pokryjí přibližně třetinu doporučené denní dávky vitamínu D.

Zdroj: Freepik.com

4. Čas od času si dopřejte vepřové sádlo nebo slaninu

Ne příliš tradičním tipem na doplnění vitamínu D v zimě je vepřové sádlo. 100 gramů vepřového sádla obsahuje až 200 IU vitamínu D. Velmi podobně na tom je i slanina.

5. Jezte mořské plody

Vitamín D najdete i v mořských plodech, hlavně pak v krevetách a ústřicích. Ty si nejspíš nedáváte denně, ale mohou být skvělým obohacením jídelníčku. Uvádí se, že 100 gramů ústřic obsahuje až 320 IU (International Unit) vitamínu D. Krevety pak 152 IU vitamínu D na 100 g.

6. Rozmarýn podporuje vstřebatelnost a hladinu vitamínu D

Aromatická bylinka rozmarýn obsahuje kyselinu rozmarýnovou a karnosovou, které takzvaně čistí receptory VDR. Tyto receptory mají detekovat vitamín D v těle a předat ho k dalšímu zpracování. Problém je ale v tom, že jsou tyto receptory často oslabeny například bakteriemi a nefungují, jak by měly.

Vitamín D ze solária nezískáte

Mohlo by vás napadnout, že si pro svou denní dávku vitamínu D dojdete do solária. Právě solária jsou často diskutovaným tématem. Jelikož ale zvyšují riziko vzniku rakoviny kůže až o 75 %, jsou jako způsob doplnění vitamínu D naprosto nevhodné.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama