Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Vynechte z jídelníčku tyto potraviny a vyhněte se kazivosti zubů

Fotografie: Žena si čistí zuby
Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Každý občas dostaneme chuť na „něco dobrého“. Ať už jsou to sladkosti, nebo slané dobroty, někdy je těžké odolat. Ovšem konzumace nejen těchto pochutin má velký vliv na kvalitu zubů a jejich zdraví. Nikdo nechceme mít zkažené zuby.

Pokud chcete, aby vaše zuby byly zdravé a váš úsměv bez viditelných nedostatků, zjistěte, jakým potravinám byste se měli vyhnout nebo minimálně omezit jejich konzumaci. Připravili jsme pro vás přehled potravin a nápojů, které zubům rozhodně na kráse nepřidají.

Cukr a bonbony – žvýkací i tvrdé

Není tajemstvím, že žvýkací i tvrdé bonbony jsou plné cukru, který rozhodně zubům nesvědčí. Především u dětí je potřeba dávat pozor na konzumaci těchto sladkých dobrot. Nejenže cukr podporuje tvorbu zubního kazu, ale při kousání tvrdých bonbonů se může zub také odštípnout či zcela zlomit. Velké množství bonbonů navíc obsahuje kyselinu citronovou, která přispívá také k poškození zubní skloviny.

Například turecký med, známá a oblíbená pouťová pochoutka, která ovšem zubům na kráse nepřidá. Turecký med se přilepí na zub a dásně a jeho zbytky zůstávají na místech, která se jen těžko čistí zubním kartáčkem. Bakterie v ústech tak mají připravenou cukrovou hostinu a začnou se množit a časem vytvoří kaz na zubu.

Tip: Vyměňte žvýkací i tvrdé bonbony za žvýkačky bez cukru a udržujte si zdravý a krásný úsměv.

Citrony, pomeranče a další citrusové plody

Ačkoliv vitamín C obsažený v citrusových plodech je pro zuby a jejich zdraví velmi důležitý, samotná konzumace citrusových plodů je může poškodit. Ovoce, jako např. pomeranče, limetky, grapefruity či citrony obsahují přírodní cukr, a navíc jsou extrémně kyselé.

Nahradit je může například kiwi, které obsahuje mnohem více vitamínu C, ale obsah kyselin je nižší. Tudíž neuškodí vašim zubům tolik, jako citrusové plody. Ovšem pokud nechcete citrusové plody zcela z jídelníčku odstranit, pak doporučujeme po konzumaci vypít dostatek čisté vody a dutinu ústní důkladně propláchnout a dodržovat po jídle zubní hygienu.

Kyselé okurky a ocet

Stejně jako citrusové plody, tak i kyselé okurky naložené v octu nejsou vhodné pro každodenní konzumaci. Kyselé prostředí v ústech poškozuje a opotřebovává zubní sklovinu. Často se chutě na kyselá jídla vyskytují u těhotných žen. Pokud nemůžete odolat a chuť je větší než vůle, pak si opět nezapomeňte po jídle vypláchnout ústa dostatkem čisté vody.

Zdroj: Freepik.com

Bramborové lupínky

Ano, ani bramborové lupínky nesvědčí zubům. Pokud je rádi mlsáte k vínu či večer u televize, pak zpozorněte. V chipsech je obsažen škrob, který se rád usazuje na zubech a bez důkladného vyčištění zubů hrozí vytvoření plaku. Ten může vést k poškození zubní skloviny. Ovšem pokud si po konzumaci těchto nezdravých dobrot důkladně vyčistíte zuby zubní pastou a odstraníte veškeré zbytky, nemáte se čeho bát.

Káva s cukrem a černý čaj

Káva ve své přirozené formě a v omezeném množství není sama o sobě škodlivá. S přidaným cukrem už ovšem našim zubům začíná škodit. Samozřejmě záleží na množství vypité kávy. V případě, že omezíte cukr, není nutné se zubních kazů obávat a kávu si můžete dopřávat tak, jak jste zvyklí. Taktéž se traduje, že káva zbarvuje zuby dožluta. Káva i černý čaj obsahují látky zvané taniny, díky kterým se naruší pH v ústech. Vysušují ústa, a díky tomu se zubní sklovina zbarví dožluta.

Pokud kávy vypijete za den více než je doporučované množství, pak je také nutné častěji zuby čistit a pít dostatek čisté vody. V článku „Zajímavosti o kávě, které vás možná překvapí“ zjistíte, kolik šálků denně vám neublíží a také to, kterou kávu si vybrat pro podporu při hubnutí. Protože vězte, že není káva jako káva.

Červené víno a alkohol obecně

Červené víno stejně jako káva a černý čaj obsahuje taniny (třísloviny), o kterých jsme již mluvili. Nicméně obsahuje také látky zvané chromogeny, které vytváří pigmenty a zbarvují zuby dožluta. Asi vás to překvapí, ale podle zveřejněných informací na webu CNN Prima News i bílé víno a další alkoholické nápoje nejsou pro vaše zuby zrovna ideální. Alkoholické nápoje obsahují kyseliny a cukry, které naruší pH v ústech a poskytnou tak dokonalé prostředí pro množení bakterií, které se postarají o vznik zubního kazu. Stačí vypít 1 – 2 skleničky červeného vína a uvidíte sami, co to s vašimi zuby udělá. Národní výzkum užívání tabáku a alkoholu v ČR 2020 zveřejnil statistiky pití vína i alkoholu obecně, z které vychází, že víno je nejvíce preferované u žen, muži holdují spíše pivu. Statistiky ukazují, že 26,6 % dotázaných konzumuje víno každý týden nebo častěji. Ovšem pokud budete skleničku vína prolévat sklenicí čisté vody, nejen že zmírníte zabarvení zubů, ale předejdete také kocovině. Doporučuje se také k vínu zobat potraviny bohaté na vlákninu, které pomáhají neutralizovat kyseliny.

Sportovní a sycené nápoje s obsahem cukru

A aby toho nebylo málo, i sycené nápoje, jako je například Cola Cola, Fanta, Sprite, sportovní nápoje nebo dietní soda, by se zuby neměly přijít příliš často do styku. Ačkoliv v dietní sodě není přidaný cukr, obsahuje kyselinu citronovou a fosforečnou. Tyto látky přispívají k tvoření zubního plaku, který může narušit zubní sklovinu. Napijte se raději čisté vody, uděláte lépe, utratíte méně a udržíte si tak nejen postavu, ale i zdravé a krásné zuby.

Tip na závěr: Přečtěte si také, jaké potraviny mohou nahradit léky a co funguje na bolest zubů i pálení žáhy.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama