Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Víte, která zelenina se na gril hodí nejlépe?

Fotografie: zelenina na grilu
Zdroj: Pixabay.com

Probiosan Inovum

Reklama

Slunečné dny jsou tím nejlepším obdobím pro ohýnky a trávení volných chvil grilováním. Ať už jste vegetarián či nikoliv, grilovaná zelenina doplní vaše menu o výbornou a zdravou přílohu nebo chuťově nenapodobitelný zeleninový salát z grilu.

Nechte se inspirovat a vyzkoušejte 8 druhů zeleniny, které jsou pro grilování nejvhodnější. Máme pro vás připravenou také inspiraci v podobě receptu na rajčatovo-olivový salát z grilu.

Je grilovaná zelenina zdravé jídlo

Možná se ptáte, zda je grilovaná zelenina zdravé jídlo, když se připravuje na grilu. Odpověď je jednoduchá. Ano, skutečně je. Nezdravé grilování spočívá v odkapávání tuku do ohně, díky čemuž se tvoří karcinogenní látky. V článku, „Jak na zdravé grilování“ detailněji popisujeme, jak se při přípravě masa na ohni odkapávání tuku vyhnout a grilovat co možná nejzdravěji. Z toho vyplývá, že grilování zeleniny i ovoce je zdravé a není se čeho bát.

Jak připravit zeleninu na gril

Oproti masu není nutné zeleninu nakládat do marinády a stačí ji jen dochutit dle potřeby solí či pepřem. Připravte si také grilovací tácek nebo zeleninu zabalte do alobalu. To už je na vás, co vám vyhovuje nejvíce.

Tip na recept z oliv: Zabalte do alobalu olivy, zeleninu dle chuti, nejčastěji se dávají rajčata a balkánský sýr, potřete česnekovou pastou či rozmačkaným česnekem smíchaným s olivovým olejem, osolte, opepřete a dejte na gril. Po cca 30 min vše vyndejte, nakrájejte na malé kousky, olivy napůl nebo nechte v celku, smíchejte a podávejte s bagetou nebo jiným pečivem či jako přílohu k hlavnímu jídlu.

8 druhů zeleniny na gril

A nyní už se pojďme podívat na slibované druhy zeleniny, které jsou nejvhodnější a chutnají na grilu prostě skvěle.

Zdroj: Pixabay.com

1) Cuketa

Cukety se sklízejí na podzim, kdy je ještě pěkné počasí vhodné pro grilování. Cuketu stačí nakrájet na širší kolečka a dochutit kořením či česnekem a dát na grilovací tácek. Uvidíte, že i ti, co do této chvíle ohrnovali nad cuketou nos, se budou olizovat až za ušima.

2) Papriky

Klasické sladké papriky i jalapeño papriky jsou další skvělou zeleninou na grilování. Stačí je pouze očistit od semínek, nakrájet na kousky a ochutit.

3) Lilek

Lilek, jinak nazývaný také baklažán, díky grilování získá krémovou a uzenou chuť. Stačí ho nakrájet na silnější plátky a dochutit solí nebo potřít česnekem.

4) Mrkev

Baby karotka či klasická mrkev na grilu krásně změkne a zachutná i dětem. Navíc získá mřížkovaný efekt a díky tomu jako příloha dodá hlavnímu jídlu šmrnc.

5) Cibule

Cibulové kroužky jsou oblíbeným jídlem veganů i vegetariánů. Při úpravě na ohni získají sladkou chuť a krásně dochutí rajčatové i jiné druhy salátů.

6) Rajčata

Rajčata jsou univerzální a dají se připravit na mnoho způsobů. Tip na salát z oliv a rajčat na grilu najdete na začátku tohoto článku. Stačí je posolit a nakrájet na širší plátky.

7) Kukuřice

Kukuřice na grilu je naším favoritem. Pokud pojedete např. do Itálie na dovolenou, grilovanou kukuřici můžete ochutnat na pláži, kde ji prodávají místní stánkaři. Jednoduše si ji připravíte i doma. Nejlepší je dostatečně nasolená.

8) Chřest

A poslední tip je chřest, známý také jako přírodní afrodiziakum. Na gril vybírejte spíše silnější kusy, které nepropadnou mřížkou.

Dobrou chuť!

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama