Pokud nejste vegan či nedržíte jinou dietu a vejce jsou ve vašem jídelníčku běžně obsažena, pak byste také měli vědět, jak poznáte čerstvé vejce od zkaženého. Někdo se řídí etiketou na balení, což nemůžeme rozhodně říct, že je špatně, ale stačí to? Zkažené vejce může být jedno nebo dvě v balení a nikdo o tom ani nemusí vědět.
A proto je dobré si takový testík na čerstvost vajec udělat doma a odstranit tyto vetřelce včas. Na kvalitu vajec má ovšem také přímý vliv jejich skladování. Víte, jak skladovat vejce správně, aby vám vydržela co nejdéle?
3 způsoby, jak poznat zkažené vejce
Nejprve se pojďme podívat na 3 způsoby, jak poznat zkažená vejce. Asi není nutné psát, že prvním krokem je kontrola etikety na vajíčkách. Tu samozřejmě kontrolujte dál. I když se může stát, že v balení se nějaký ten horší kousek najde, v obchodě to stejně nezjistíte a nezbývá vám nic jiného než uvedenému datu na etiketě věřit.
Tip: Vyzkoušejte recept z naší kuchyně na vynikající květákový mozeček
1) Vodní test vajec
Nejjednodušší testík je ponořit vejce do vody a sledovat, co se stane.
- Použít můžete skleněnou misku nebo kastrol.
- Nalijte do něj vodu.
- Následně vložte vejce na dno misky a pozorujte.
- Vejce zůstane ležet na dně – je čerstvé.
- Vejce se začne hýbat špičkou nahoru nebo dokonce plavat v misce – vejce je zkažené.
2) Test čichem
Jestliže zapomenete na vodní test, vejce uvaříte a budete chtít servírovat či zpracovat např. do pomazánky, zastavte se a čichněte si k vejci. Zkažené vejce opravdu páchne. Pokud se nejedná ještě o pukavce, kterého ucítíte okamžitě, jakmile vejce rozklepnete, tak i u starších vajec ucítíte nezvyklý zápach.
3) Test světlem
Můžete doma s dětmi udělat i pokus se světlem a hledat vzduchovou bublinu ve vejci. Budete k tomu potřebovat baterku a přítmí. Vezměte vejce do ruky a zblízka na něj posviťte baterkou. Uvnitř vejce najdete vzduchovou bublinu. Čím menší je, tím čerstvější je vejce. Pokud bude bublina velká, vejce je zkažené.
Zdroj: Youtube kanál – Howcast
Jak skladovat vejce, aby zůstala čerstvá co nejdéle
Aby nám vajíčka zůstala co nejdéle čerstvá a chutná, je potřeba je správně skladovat. Někdo dává vajíčka do dveří ledničky, jiní mají špajz a skladují vejce tam. Jak je to správně?
Skladovat vejce ve dveřích ledničky či nikoliv?
Asi už tušíte odpověď. Ačkoliv ledničky mají předpřipravený prostor ve dveřích, není to úplně šťastná volba. Vejce by neměla být vystavována střídajícím se teplotám, a protože dveře od ledničky se často otevírají a jsou vystavována různým teplotám, není to úplně to nejlepší místo, kam vejce skladovat. Řešení je jednoduché. Stačí vejce vložit do zadní části ledničky, kde je teplota konstantní a vejce se tak udrží déle čerstvá.
Jaká je ideální teplota pro skladování vajec
Ideální teplota by neměla být vyšší než 8 °C. Píši ideální. Vejce vám vydrží i ve vyšších teplotách, ale rozhodně by neměla být vystavována slunci nebo skladována na místě, kam sluneční paprsky dosáhnou. Jak již bylo zmíněno, teplota by měla být konstantní – bez častých změn.
Vajíčka ukládejte špičkou dolů a neponechávejte je v papírových kartonech, ale vyndejte je do čisté misky. Mikroorganismy z kartonu mohou infikovat jídlo v lednici, a proto není vhodné v nich vejce ponechávat. Vejce nemyjte ani neotírejte. Mají na sobě totiž ochrannou vrstvu, která je chrání před mikroorganismy.