Stejně jako ostatní vitamíny skupiny B a vitamíny mimo tuto skupinu, také ve vodě rozpustný vitamín B6 hraje v organismu důležitou roli. Naštěstí si lze jeho dostatek zajistit pestrou stravou. Jak tento vitamín ovlivňuje organismus?
Jak se projevuje nedostatek vitamínu B6?
Nedostatek vitamínu B6 – pyridoxinu je velmi vzácný už z toho důvodu, že lze jeho dostatku v organismu docílit pouze pestrou stravou. Když už se ale nedostatek vitamínu B6 objeví, může souviset s nedostatkem jiných vitamínů.
Při nedostatku vitamínu B6 se potom mohou objevit tyto příznaky:
- vypadávání vlasů a lupy
- zarudnutí a odlupování kůže
- mravenčení v končetinách
- zhoršená nálada a nervozita
- snížená imunita (ta se projeví častějšími infekcemi)
- špatná soustředěnost
- poruchy spánku
Pak se mohou objevit problémy s ledvinami, neurologické poruchy, především u dětí je ovlivněn jejich správný vývoj.
Lze se vitamínem B6 předávkovat?
Předávkování vitamínem B6 je velice vzácné, protože je jeho nadbytek vylučován močí. Pokud k předávkování přece jen dojde, děje se tak nejčastěji z důvodu nesprávné suplementace vitamínu B6, a to především při překročení dávky 200 mg syntetického vitamínu B6 na den.
Předávkování se potom může projevit:
- degenerací nervové tkáně
- problémy s motorickou koordinací
- svalovou slabostí
- neustálým pocitem chladu
- omezenou chůzí
- mravenčením v končetinách
- poruchou metabolismu aminokyselin
Doporučená denní dávka pyridoxinu závisí na věku, pohlaví a celkovém zdravotním stavu uživatele. U dospělých žen a mužů do 50 let je doporučená denní dávka 1,3 mg, pak se jejich potřeba tohoto vitamínu mírně zvyšuje. Zvýšený příjem vitamínu B6 pak vyžadují těhotné a kojící ženy.
Jak vitamín B6 působí na náš organismus?
Vitamín B6 se podílí na mnoha biochemických procesech v organismu. Zajišťuje správné fungování nervového systému, ovlivňuje krevní tlak a ve velkém přispívá ke správnému vstřebávání hořčíku. Stejně jako ostatní vitamíny ze skupiny B, je i vitamín B6 rozpustný ve vodě. Do krve se vitamín B6 vstřebává z trávicího traktu. I proto lze jeho dostatek v organismu ovlivnit pestrou a na vitamín B6 bohatou stravou. Vitamín B6 se pak ukládá v játrech, mozku, ledvinách a svalech. Jeho případný nadbytek je vylučován močí. Malé množství vitamínu B6 mohou vyrobit také střevní bakterie.
- výrazně ovlivňuje průběh klíčových reakcí organismu
- přispívá k syntéze bílkovin a nukleových kyselin, což podporuje správný růst a vývoj
- podporuje metabolismus aminokyselin
- ovlivňuje tvorbu a vzájemné působení hormonů serotoninu, adrenalinu a melatoninu, čímž příznivě působí na nervový systém
- podporuje produkci hemoglobinu
- reguluje hladinu cysteinu v těle
- pomáhá tělu tvořit protilátky, které jsou důležité pro správné fungování imunity organismu
- podporuje vstřebávání hořčíku o 20 až 40 %
- příznivě ovlivňuje spánkový proces
- působí proti tvorbě ledvinových kamenů
- snižuje nežádoucí účinky dlouhodobých léků
- zmírňuje příznaky premenstruačního syndromu
- udržuje správný krevní tlak
- podporuje srdeční činnost
Jaké jsou přírodní zdroje vitamínu B6?
Ideálním zdrojem vitamínu B6 je pestrá strava. Pomocí ní lze dosáhnout dostatku tohoto vitamínu v organismu, aniž bychom se báli předávkování tímto vitamínem. Vitamín B6 – pyridoxin se vyskytuje v potravinách rostlinného i živočišného původu. Významným zdrojem vitamínu B6 jsou pohanka, pšeničné otruby a klíčky.
Vitamín B6 však obsahuje také:
- celozrnný chléb
- hnědá rýže
- vejce
- bulgur
- mléko a mléčné výrobky
- hovězí a vepřová játra
- sója
- tapioka
- bílé fazole
- mrkev
- brokolice
- artyčoky
- ryby (především pak losos nebo makrela)
- z ovoce pak banány, kiwi, rybíz nebo pomeranče