Mladá paní - lifestyle magazínReklama

V jakých potravinách je obsažen jód a proč ho nezanedbávat

Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Jód se řadí mezi stopové prvky – naše tělo jód nepotřebuje přijímat sice ve velkém množství, ovšem jeho nedostatek má velmi nepříznivý vliv na správné fungování štítné žlázy, a tedy i správné regulování spotřeby energie v našem těle. Jaké denní množství jódu bychom měli přijímat a v jakých potravinách ho najdeme?

Proč je nutné doplňovat jód

Jak jsme již zmínili, jód je minerální stopový prvek, bez kterého naše štítná žláza nemůže fungovat správně. Naše tělo si ho samo nedokáže vytvořit a může ho získat pouze z potravin. Zdravotní problémy ovšem nehrozí pouze při nedostatku jódu, ale také při předávkování. Proto je důležité znát správné dávkování, které se liší podle věku či pohlaví. V následujícím odstavci si detailněji popíšeme, jaké je denní doporučované množství jódu s rozdělením na ženy, muže i děti.

Denní doporučované množství jódu

Denní doporučované množství jódu můžete přijímat buď v doplňcích stravy, které nakoupíte standardně v lékárně, nebo z potravin. Pozitivní zprávou je, že jód se přidává do soli, a tudíž denní dávku díky tomu můžeme mít splněnou raz dva. Ovšem pokud si kupujete sůl bez přidaného jódu, pak to až tak jednoduché nebude.

Doporučená denní dávka se může lišit podle pohlaví a věku:

  • Děti ve věku 1 – 8 let – 90 μg
  • Muži ve věku 9 – 13 let – 120 μg
  • Muži ve věku 14 – 70+ let – 150 μg
  • Ženy ve věku 9 – 13 let – 120 μg
  • Ženy ve věku 14 – 70+ let – 150 μg
  • Těhotné ženy – 220 μg
  • Kojící ženy – 290 μg

Jaké potraviny obsahují nejvíce jódu

A konečně se pojďme podívat na potraviny, ze kterých jód můžete čerpat. Vzhledem k tomu, že jód je obsažen v mořské vodě, jeho vysoký obsah pak můžeme hledat v mořských rybách a dalších plodech moře.

Mořské řasy

Ideální potravinou pro vegany i vegetariány, ale i pro ženy, které se snaží zhubnout, jsou mořské řasy. Jedná se o největší zdroj jódu vůbec. Vybrat si můžete z těchto tří nejoblíbenějších druhů mořských řas.

  1. Kombu řasa – největší zdroj jódu. Prodává se jako prášek nebo v sušeném stavu.
  2. Wakame mořská řasa – hnědá řasa, která je hned po Kombu druhým největším zdrojem jódu.
  3. Nori – červená mořská řasa, která se často využívá k přípravě sushi rolek. Jedná se o třetí největší zdroj jódu z mořských řas.

Největší množství jódu obsahuje Kombu řasa, která v sobě ukrývá až 2000 % denní dávky, a to v pouhém jednom gramu.

Wakame mořská řasa obsahuje jód podle toho, kde je pěstována. Pokud se budete rozhodovat, zda sáhnout po Wakame z Asie nebo Austrálie a hlavním měřítkem bude obsah jódu, pak vyberte tu z Asie. Průměrně tyto mořské řasy obsahují 44% denní dávky. A poslední mořská řasa Nori sice obsahuje nejméně jódu z těchto tří variant, nicméně pokud milujete sushi, pak je tato řasa pro vás jako stvořená. Obsahuje 11 % – 29 % denní dávky jódu.

Zdroj: Freepik.com

Mořské ryby

Mořské ryby jsou dalším důležitým zdrojem jódu. Pokud nejste vegan ani vegetarián a ve vaší spíži chybí jodizovaná sůl, sáhněte po těchto mořských rybách.

  • Treska aljašská
  • Tuňák

Podle odborné studie nejvíce jódu obsahují mořské ryby, které mají nízký obsah tuku. 100 g tresky obsahuje cca 44 % denního množství. Ale také tuňák má vysoký obsah jódu, a pokud máte doma rybáře, tak i některé sladkovodní ryby obsahují jód. Nicméně u sladkovodních ryb je množství jódu o dost nižší než u těch mořských.

Další mořské plody obsahující jód – krevety

A posledním bohatým zdrojem jódu jsou krevety. Ty obsahují nejen jód, ale z minerálních látek také selen a fosfor. Ze 100 g krevet získá vaše tělo cca 23 % denní dávky jódu.

Další potraviny obsahující jód

Samozřejmě jód najdeme i v dalších potravinách, které jsou běžnější pro nás Středoevropany. Které to jsou?

1) Mléko

Pokud pijete mléko a jíte mléčné výrobky, pak taktéž máte denní dávku jódu splněnou. Mléko na 1l obsahuje 472 μg jódu, což je cca 126 % denní dávky.

2) Vejce

U vajec a obsahu jódu hraje hlavní roli žloutek, ovšem obsah jódu ovlivňuje více faktorů. Mezi ně se řadí, zda jsou vejce z malochovů či velkochovů. V čem je rozdíl? Hlavní faktor hraje krmivo, ve kterém jsou obsaženy vitamíny a minerály. U malochovů nemůžeme předpokládat větší investici do krmení, které by obsah jódu ve žloutku zvyšovalo. Pokud bychom to shrnuli, průměrná denní dávka při žloutku vážícím 18 g a bílku vážícím 34 g má obsah jódu 31,2 μg a z malochovu pak 10 μg jódu.

Dále pak v menším množství jód najdeme v těchto potravinách:

  • Sušené švestky
  • Jodizovaná sůl
  • Česnek
  • Cibule
  • Bazalka
  • Višně
  • Třešně
  • Citron
  • Rajčata
  • Maliny
  • Rybíz

Shrnutí

Na závěr si už jen shrňme fakta.

  • Jód potřebuje naše tělo pro správné fungování štítné žlázy, a proto bychom neměli jeho denní příjem zanedbávat.
  • Nejen nedostatek jódu, ale i předávkování jódem může způsobit zdravotní komplikace, proto je důležité dodržovat denní dávkování a nepřekračovat ho.

Nejvíce jódu obsahují mořské řasy a ryby, mléko, vejce, krevety.

Zdroj: zde

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama