Energyfood. Gaja essence a Buddha essence. Reklama

Tipy a rady na pečení i vaření s bezlepkovou moukou a recepty pro inspiraci

Fotografie: bezlepková mouka v míse
Zdroj: Freepik.com

Probiosan Inovum

Reklama

Celiakie je sice onemocnění s omezenou konzumací potravin a produktů, které obsahují lepek, avšak existuje řada výborných rad, díky kterým zvládne chutné bezlepkové jídlo uvařit každý. Práce s bezlepkovou moukou není stejná jako s klasickou moukou. V čem se liší a jak s ní pracovat při pečení i vaření, to vám poradíme v tomto článku.

Jakou bezlepkovou mouku vybrat?

Klasickou základní moukou pro „bezlepkáře“ je Jizerka. Jedná se o jemnou mouku, jejíž cena se pohybuje kolem 80-120 Kč/kg. Není to levná záležitost, což v bezlepkovém světě není skoro nic. Cenu ale vyváží svou všestranností. Je možné s ní zahušťovat omáčky, vyrábět domácí těstoviny, péct a má i mnoho dalších forem využití. Jedná se pouze o jeden druh, tedy žádné rozdělení na jemnou, hrubou a polohrubou. Je jemná a dá se použít na vše.

Jak s Jizerkou zahušťovat omáčky?

Oproti klasické mouce se v omáčce nerozmíchá, pokud ji při zahušťování rovnou nasypete do hrnce, v omáčce budou cucky. Proto je dobré ji nejdříve rozmíchat ve studené vodě (v teplé by okamžitě zhoustla) a pomalu za stálého míchání ji přidávat do omáčky. Až dosáhnete konzistence táhnoucího medu, za stálého míchání vmíchejte do omáčky. Je lepší nejdříve použít méně a případně dohustit, protože Jizerka potřebuje provařit, aby nabobtnala.

Další varianty zahušťování

Pokud chcete zahušťovat něčím jiným než přímo bezlepkovou moukou, jsou ideální rýžové škroby, které jsou přirozeně bezlepkové, a není potřeba je předem rozmíchávat s vodou, rozpustí se krásně samy.

Jizerka v receptech

I my vaříme a pečeme s Jizerkou. Ovšem na jiných e-kuchařkách můžete najít i jiné druhy bezlepkové mouky. Nemusíte se bát, Jizerka dokonale nahradí jakoukoliv mouku. Často bývá zmiňovaná mouka Schär, která bývá několikanásobně dražší než Jizerka. Ve výsledku vaření (a především pečení) ale rozdíl nepoznáte.

Zdroj: Freepik.com


Pokud budete chtít, aby těsto (v perníku nebo jiné buchtě) krásně nakynulo
, je potřeba přidat více prášku do pečiva. Stačí o trošku víc, než bývá v receptech pro lepkové buchty a výsledek bude výborný. Naopak je dobré mít na paměti, že v těstě bude chybět lepek, což znamená, že bude těsto drobivější. Lepek dělá pojivo, které v bezlepkové mouce bude ve snížené míře. Dobrým pomocníkem je guarová guma, která lepek nahradí a těsto je po ní vláčné a kompaktní.

Bezlepkové recepty z naší kuchyně

Inspirujte se v naší kuchyni. Najdete zde spoustu skvělých bezlepkových receptů od buchet, polévek, salátů, knedlíků až po vánoční cukroví. Sladké i slané bezlepkové pokrmy na jednom místě. Tyto recepty jsou vyzkoušené a v případě, že budete potřebovat poradit, můžete se na nás bez váhání obrátit.

Tipy na závěr

Nikdo učený z nebe nespadl a péct bezlepkově je umění. Pokud jste dříve byli zvyklí péct klasicky, možná bude výsledek prvních pokusů pro vás odrazující pro další pokračování. Bezlepková mouka je jiná, má jiné složení a je potřeba jí porozumět a přizpůsobit se jí. Poté bude dobrým pomocníkem. Praxe dělá mistra.

Sdílet na Facebooku

Viaflorin

Reklama