Sladkovodní modrozelená silice – spirulina se řadí mezi superpotraviny. Kromě rozsáhlého výčtu vitamínů a minerálů vyniká až 50% obsahem bílkovin. To spirulinu katapultuje na výsluní přírodních potravin, které obsahují protein.
Co je spirulina (latinsky arthrospira platensis) zač?
Abyste si vytvořili základní představu o spirulině, je potřeba říct, že je to sinice, která má asi třikrát více bílkovin než hovězí maso. Uvádí se, že pouhý jeden gram této sladkovodní sinice je stejně výživný jako jeden kilogram zeleniny. Díky vysokému obsahu živin se spirulina právem řadí mezi superpotraviny.
Spirulina je stará 3,5 miliardy let a nachází se zejména v jezerech v subtropických a tropických oblastech, které mají vysoké pH vody a obsahují značné množství uhličitanů a hydrogenuhličitanů. Existuje více druhů této sinice – nejznámější je arthrospira platensis a arthrospira maxima. Přirozený výskyt spiruliny by v žádném případě nepokryl poptávku po této superpotravině, a tak je tato sladkovodní sinice pěstována uměle. Mezi největší pěstitele se řadí Japonsko.
Jaké cenné látky spirulina obsahuje?
Ze dvou třetin je spirulina tvořená proteiny, které se skládají z aminokyselin. Obsahuje také esenciální aminokyseliny, které si lidské tělo samo nevytvoří.
- Protein ve spirulině zajišťuje správný růst svalů a regeneraci buněk, je vhodným doplňkem při cvičení. Kvůli rostlinnému původu je vhodný pro vegany a vegetariány.
- Spirulina obsahuje také betakaroten (označovaný jako provitamin A), vitamíny skupiny B – B1, B2, B3, B6 a B9, vitamín C, D a E, kyselinu gama linolenovou, fykocyanin a phycocyanin, xantofyl, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, mangan, měď, zinek, kobalt, chlorofyl, barevné pigmenty, železo a kyselinu listovou.
- Phycocyanin je hlavní aktivní složkou ve spirulině, která jí dodává její typickou modrozelenou barvu. Phycocyanin má významné protizánětlivé účinky.
- Chlorofyl přináší celou řadu pozitiv pro naše zdraví. Je to zelený pigment, který v rostlinách zajišťuje fotosyntézu. Chlorofyl podporuje produkci hemoglobinu a tím zvyšuje kvalitu a množství červených krvinek.
- Fykocyanin a xantofyl jsou rostlinné pigmenty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům, mají vysoké protizánětlivé a antioxidační účinky.
- Kyselina gama linolenová patří k omega-6 mastným kyselinám, pomáhá proti zvýšené hladině cholesterolu, bojuje proti autoimunitnímu onemocnění, prospívá nervovému systému.
Tip: Vyzkoušejte Spirulina Barley tabs výhodné sety od Klubu Energy Tabor
Jak prospěšná je spirulina našemu zdraví?
Spirulina má výrazné antioxidační a protizánětlivé účinky. Chrání organismus před oxidačním poškozením, které může poškodit buňky a vyvolat chronický zánět organismu. Ten je pak zodpovědný za vznik některých druhů rakoviny.
Spirulina snižuje vysoký krevní tlak, který může vést k infarktu, mrtvici nebo chronickému onemocnění ledvin.
Díky obsahu železa a dalších látek dokáže spirulina bojovat proti anémii. Anémie se u starších lidí objevuje velice často a k jejím projevům patří dlouhodobý pocit slabosti a únavy.
Spirulina také:
- snižuje cholesterol
- podporuje imunitní systém
- snižuje alergické reakce
- zmírňuje záněty
- chrání před nemocemi srdce
- podporuje funkci mozku
- zlepšuje trávení
Pro koho je vhodná?
Spirulina je vhodná pro vegany a vegetariány, pro které představuje významný zdroj proteinů. Spirulinu do svého jídelníčku zařazují všichni, kteří pociťují neblahý vliv překyselení organismu, ale také ti, kteří chtějí posílit svou imunitu.
Pravidelné užívání spiruliny je vhodné především v době fyzické a psychické zátěže. Látky ve spirulině pomáhají lépe se vyrovnat s psychickým i fyzickým vypětím.
Vhodná je pro detoxikaci organismu například v rámci shazování nadbytečných kil.